Να γιατί πρέπει να το σκέφτεσαι διπλά όταν μαλώνεις έχοντας άδειο στομάχι
Όταν πεινάς δεν πρέπει να μαλώνεις με κανέναν. Γιατί; Δεν έχεις αυτοέλεγχο!
Ηέννοια στα Αγγλικά του “hangry”, ένας όρος του 21ου αιώνα που συνδυάζει το “hungry” και “angry” σε μία λέξη, δεν είναι καινούργια. Τώρα αποτελεί μέρος του λεξικού της Οξφόρδης, υποδηλώνει τις εκκεντρικές και ευερέθιστες αισθήσεις που βιώνουμε όταν είμαστε με άδειο στομάχι. Μικρά πράγματα μπορεί να μας εκνευρίσουν περισσότερο όταν δεν είμαστε χορτάτοι.
Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η διαμάχη με τον σύζυγό σας είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να αποφεύγεις όταν έχεις άδειο στομάχι.
Ενώ υπάρχει λόγος που διαφωνείς με έναν άνθρωπο, υπάρχει επίσης μια πιο περίπλοκη επιστήμη για το γιατί συμβαίνει αυτό και έχει να κάνει με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σου και τον αυτοέλεγχό σου.
Δεν έχεις αυτοέλεγχο όταν πεινάς
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο PNAS, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται από την πείνα μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να έχουν λιγότερο αυτοέλεγχο και να λένε ενοχλητικά πράγματα στους συντρόφους τους.
Η μελέτη απασχόλησε 107 ζευγάρια για 21 ημέρες (μέσω του The Columbus Dispatch). Σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκε μια κούκλα βουντού και 51 καρφίτσες τις οποίες τους ζητήθηκε να «καρφώσουν» κυριολεκτικά στις κούκλες ως τρόπο να εκτονώσουν τις απογοητεύσεις τους. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων παρακολουθούνταν δύο φορές την ημέρα. Διαπίστωσαν ότι όσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τόσο περισσότεροι ήταν οι καρφίτσες στην κούκλα βουντού. Διπλάσιες καρφίτσες έσπρωξαν στις κούκλες συμμετέχοντες με χαμηλά επίπεδα γλυκόζης από εκείνους με υψηλότερους αριθμούς.
Η μελέτη χρησιμοποίησε επίσης ένα διαφορετικό τεστ, όπου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παίξουν κραυγαλέα μουσική στα αυτιά των συντρόφων τους που φορούσαν ακουστικά ως τρόπο να απελευθερώσουν τον θυμό τους, σύμφωνα με το CBS News. Και πάλι τα χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συγχρονίστηκαν με τις πιο δυνατές και μεγαλύτερες εκρήξεις. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πρέπει να τροφοδοτούμε το σώμα μας με τροφή, και παρόλο που ο εγκέφαλός μας είναι μικρότερος σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα μας, καταναλώνει 20% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε», μοιράστηκε με το CBS News ο ερευνητής ψυχολογίας, Brad Bushman, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο .
Πηγή:theissue.gr