Η μελέτη του πιο επικίνδυνου αστεροειδούς του ηλιακού συστήματος ίσως αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες

Δείγματα σκόνης από τον «πιο επικίνδυνο, γνωστό, αστεροειδή του ηλιακού συστήματος» προσγειώθηκαν στη Γη.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA μετέφερε τα υλικά στη Γη, μέσα σε μια κάψουλα, που προσγειώθηκε στη δυτική έρημο της πολιτείας Γιούτα.

Τα δείγματα είχαν ανασυρθεί το 2020 από την επιφάνεια του αστεροειδούς Bennu, από το διαστημικό σκάφος Osiris-Rex.

Η NASA θέλει να μάθει περισσότερα για τον αστεροειδή – και όχι μόνο επειδή υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να χτυπήσει τον πλανήτη μας, μέσα στα επόμενα 300 χρόνια.

Τα δείγματα είναι πιθανό να δώσουν νέες πληροφορίες για τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος, πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, και ενδεχομένως ακόμη και για το πώς ξεκίνησε η ζωή στον πλανήτη μας.

Όταν η ομάδα Osiris-Rex αντίκρισε την κάψουλα, επικράτησε κλίμα ιδιαίτερης χαράς.

 

Η κάψουλα, που έχει το μέγεθος ελαστικού αυτοκινήτου, εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 12 χιλιομέτρων/δευτερόλεπτο. Μια θερμική ασπίδα και αλεξίπτωτα επιβράδυναν την κάθοδό του και προσγειώθηκε ομαλά στην αμερικανική έρημο.

«Αυτή η μικρή κάψουλα κατάλαβε την αποστολή της» δήλωσε ο Tim Priser, ο επικεφαλής μηχανικός της αεροδιαστημικής εταιρείας Lockheed Martin. «Προσγειώθηκε σαν πούπουλο».

Ερωτηθείς πώς πήγε η επιχείρηση ανάσυρσης της κάψουλας από την έρημο, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες δήλωσαν πως ήταν «φοβερή».

«Ήταν μια συγκλονιστική στιγμή για μένα. Είναι ένα εκπληκτικό επίτευγμα» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής του Osiris-Rex, Dante Lauretta.

Στοίχημα η καθαριότητα

Η καθαριότητα ήταν το μεγάλο στοίχημα της επιχείρησης. Όταν οι ομάδες περισυλλογής έφτασαν στην κάψουλα, έπρεπε να την παραλάβουν και να τη μεταφέρουν σε ένα προσωρινό, καθαρό δωμάτιο στην κοντινή στρατιωτική βάση Dugway, το συντομότερο δυνατό.

Αν, όπως πιστεύουν οι ερευνητές, το δείγμα περιέχει ενώσεις άνθρακα που μπορεί να είχαν ρόλο στη δημιουργία της ζωής, τότε έπρεπε να αποφευχθεί, πάση θυσία, η ανάμειξη με στοιχεία στη Γη.

«Η καθαριότητα και η αποφυγή της μόλυνσης του διαστημικού σκάφους ήταν μια πραγματικά αυστηρή απαίτηση της αποστολής» δήλωσε ο Mike Morrow, αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος Osiris-Rex.

«Ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προστατεύσουμε το δείγμα είναι απλά να το μεταφέρουμε από το πεδίο στο καθαρό εργαστήριο, που έχουμε στήσει εδώ, σε ένα υπόστεγο, το συντομότερο δυνατό».

250 πολύτιμα γραμμάρια από τον αστεροειδή

Οι επιστήμονες ανυπομονούν να μελετήσουν το πολύτιμο φορτίο, το οποίο εκτιμάται ότι είναι περίπου 250 γραμμάρια – το βάρος ενός ενήλικου χάμστερ, όπως το περιέγραψε ένας επιστήμονας.

Μπορεί να μοιάζει λίγο, αλλά για τους τύπους των δοκιμών που θέλουν να κάνουν οι ομάδες της NASA, είναι υπεραρκετό.

«Ξέρουμε πώς να τεμαχίσουμε ένα σωματίδιο μεγέθους 10 μικρομέτρων σε δώδεκα φέτες και στη συνέχεια να χαρτογραφήσουμε κόκκο προς κόκκο σε νανοκλίμακα. Έτσι, τα 250 γραμμάρια είναι πολλά» είπε η Eileen Stansbery, επικεφαλής επιστήμονας στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της Διαστημικής Υπηρεσίας στο Τέξας.

Το πολύτιμο φορτίο θα μεταφερθεί σήμερα σε ειδική εγκατάσταση, όπου θα αρχίσει η ανάλυση. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως οι επιστήμονες θα βρεθούν μπροστά σε ένα υλικό «πολύ μαλακό, πολύ εύθραυστο».

Η NASA προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου στις 11 Οκτωβρίου για να δώσει τις πρώτες της εκτιμήσεις σχετικά με το τι έχει επιστραφεί. Μικρά δείγματα πρόκειται να διανεμηθούν σε συναφείς ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Φωτ.: NASA/Keegan Barber HANDOUT/EPA

Με πληροφορίες από BBC

Πηγή:lifo.gr