Μόλις λίγες ημέρες εκπαίδευσης απαιτούνται προκειμένου οι σκύλοι να είναι σε θέση να εντοπίσουν… φορείς κορονoϊού, σύμφωνα τουλάχιστον με νέα έρευνα γερμανικού κτηνιατρικού πανεπιστημίου.

Οκτώ σκύλοι των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων εκπαιδεύτηκαν μόλις για μία εβδομάδα και ήταν σε θέση να εντοπίσουν τον ιό με ακρίβεια 94% (!) σύμφωνα με πιλοτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής του Ανόβερο. Οι επιστήμονες έβαλαν τους σκύλους να εντοπίσουν τον κορονoϊό μυρίζοντας το σάλιο περισσότερων από 1.000 ανθρώπων, εκ των οποίων ορισμένοι ασθενούσαν ενώ άλλοι ήταν υγιείς.

 

 

Γιατί λειτουργεί;

«Πιστεύουμε ότι λειτουργεί γιατί οι μεταβολικές διαδικασίες του σώματος ενός ασθενή αλλάζουν εντελώς», εξηγεί η Μάρεν φον Κούκριτς-Μπλικβέντε, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο σε βίντεο για το πρόγραμμα που αναρτήθηκε στο Youtube. «Πιστεύουμε ότι οι σκύλοι είναι σε θέση να διακρίνουν μια συγκεκριμένη οσμή».

Οι σκύλοι έχουν όσφρηση έως και 1.000 φορές ισχυρότερη από εκείνη των ανθρώπων και θα μπορούσαν να επιστρατευτούν για να εντοπίσουν λοιμώξεις σε τοποθεσίες όπως αεροδρόμια, συνοριακοί σταθμοί και αθλητικά γεγονότα. Το μόνο που απαιτείται, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι επαρκής εκπαίδευση. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αμβούργου-Έπεντορφ.

Η φον Κούκριτς-Μπλικβέλντε αναφέρει ότι το επόμενο βήμα είναι οι σκύλοι να μάθουν να διακρίνουν τον κορονoϊό από άλλες λοιμώξεις, όπως της εποχικής γρίπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχέδιο εκπαίδευσης σκύλων για τον εντοπισμό του κορονoϊού σε πολυσύχναστα μέρη καταστρώνει ήδη και η Χιλή.

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

 

 

Πηγή: www.bloomberg.com