Στην κυβέρνηση σχεδιάζουν το plan b με μια σειρά νέων μέτρων, αν ξεφύγει η κατάσταση λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον και το ενδεχόμενο να πιεστεί το σύστημα υγείας είναι τα δύο στοιχεία που προβληματίζουν την κυβέρνηση, η οποία αρχικά καλείται να διαχειριστεί τον γρίφο που ονομάζεται «άνοιγμα σχολείων».

Αν και για την ώρα δεν γίνεται ανοιχτά συζήτηση για νέα μέτρα, εντούτοις στο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζονται επί χάρτου και για το ενδεχόμενο η κατάσταση να ξεφύγει οπότε θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα plan B.

Αρχικά κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει lockdown όπως αυτό που εφαρμόστηκε στις πρώτες φάσεις της πανδημίας το 2020. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα που μπορεί να εφαρμοστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον καθώς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, «οι πρώτες εικόνες δειγματοληψίας από πέντε Περιφέρειες, Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη δείχνουν πως ο μέσος όρος κρουσμάτων από «Όμικρον» είναι κοντά στο 70%». Όπως πρόσθεσε, μάλιστα, «τις τελευταίες μέρες το 70% των εισαγωγών σε νοσοκομεία της Αττικής είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον».

Στη φαρέτρα των νέων μέτρων για το plan B κατά πληροφορίες περιλαμβάνονται νέες παρεμβάσεις στην εστίαση, νέοι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους σε εξωτερικούς χώρους αλλά και η επέκταση τουυποχρεωτικού εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα στην εστίαση αυτό που εξετάζεται είναι αν η κατάσταση ξεφύγει το ωράριο λειτουργίας να «κατέβει» ακόμα περισσότερο και τα καταστήματα να κλείνουν στις 11 το βράδυ ή ακόμα και στις 10 το βράδυ αντί για τα μεσάνυχτα που ισχύει σήμερα. Παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση και για το θέμα της πληρότητας.

 

Όσον αφορά τους μη εμβολιασμένους η λογική θα είναι να περιοριστούν ακόμα περισσότερο όσον αφορά τους εξωτερικούς χώρους ενώ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να κατέβει στους πολίτες των 50 ετών ενώ υπάρχουν φωνές που μιλούν για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τους 40 ετών και άνω.

Συναγερμός στο Δημόσιο

Εντωμεταξύ συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Εσωτερικών για το ενδεχόμενο να υπάρξουν δυσλειτουργίες στη λειτουργία του Δημοσίου λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον και της καραντίνας που επιβάλλεται σε όσους νοσούν με τον υπουργό Μάκη Βορίδη να αφήνει, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ακόμα και κάτω από τις πέντε ημέρες το πρωτόκολλο της καραντίνας

Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου εστάλη «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο με το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τις υπηρεσίες την «κατάρτιση έκτακτου πλάνου εργασιών στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορωνοϊού».

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο το «έκτακτο πλάνο» θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των δομών, αλλά και των υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα, όπως και τους εποπτευόμενους φορείς των Υπουργείων, υποδεικνύοντας, μάλιστα, «τις οργανικές μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν σε κάθε περίπτωση».

«Το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα που θα προσδιοριστεί ότι θα πρέπει να παρέχει εργασία στην περίπτωση αυτή της έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να έχει ενημερωθεί εκ των προτέρων ότι θα λειτουργεί για συγκεκριμένη περίοδο ως «προσωπικό ασφαλείας» και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η επαγγελματική τους επάρκεια αλλά και η δυνατότητα λειτουργίας της υπηρεσίας» αναφέρεται στο έγγραφο.

Ενδεικτικό του επείγοντος του χαρακτήρα του εγγράφου το γεγονός ότι ζητείται τα εφεδρικά πλάνα εργασιών να αποσταλούν το αργότερο έως αύριο, Τετάρτη, δύο ημέρες, δηλαδή, μετά την ενημέρωση των υπηρεσιών από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μετάλλαξη Όμικρον: Κακά μαντάτα για τα εμβόλια

Τον προβληματισμό επιτείνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία είπε τη Δευτέρα ότι «όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον» είναι μειωμένη σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές».

«Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την «Όμικρον» με δυο δόσεις εμβολίου είναι ανεπαρκής. Η χορήγηση, όμως, της τρίτης δόσης προσφέρει άμεση προστασία, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται ανάλογα με τη μελέτη και η διακύμανση είναι ευρεία, από 33% από μελέτες της Νότιας Αφρικής μέχρι 55% ή και 80% από μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκωτία. Σύμφωνα με μελέτη πρόσφατη από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε 815 άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη «Όμικρον», η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο» πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Πηγή: newsbomb.gr