Όλυμπος  Λιτόχωρο

Πεζοπορία για Όλους…
Σταυρός (Καταφύγιο Δ.  Μπουντόλα)  – Μάνα- Σέλωμα – προς  Κορομηλιά
Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Βροντούς Ολύμπου καλεί τα μέλη και τους φίλους του, για πεζοπορία στον Όλυμπος (Λιτόχωρο), την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, στις παρακάτω δύο διαδρομές:

1η διαδρομή): Καταφύγιο Σταυρού, Δ. Μπουντόλας (940μ.) – Μάνα (1.020μ) – Σέλωμα (1,150μ.) – προς Καταφύγιο Κορομηλιάς ( 1.000μ.). Στόχος μας θα είναι το καταφύγιο της Κορομηλιάς, όμως εάν ο χρόνος δεν μας το επιτρέπει, θα πάμε όσο  μας παίρνει …   2η διαδρομή): Καταφύγιο Σταυρού, Δ. Μπουντόλας ( 940μ. ) – Μάνα ( 1.020μ)- Σέλωμα (1,150μ.).

Μια ξεχωριστή διαδρομή, πέρα από τις κλασσικές, ιδανική για οικογένειες, πεζοπόρους που θέλουν να απολαύσουν την μαγεία του Ολύμπου σε μια διαδρομή χωρίς ιδιαίτερες κλίσεις στα πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής. Μια μοναδική εξόρμηση σε ένα από τα όχι πολύ γνωστά μονοπάτια στον Όλυμπο, ανοιγμένο δεκαετίες πριν από υλοτόμους και κτηνοτρόφους.

Αφετηρία και ώρα αναχώρησης:
Ο χώρος στάθμευσης του πολυκαταστήματος Μασούτης ( περιοχή νέας εφορίας) με ώρα αναχώρησης 08.00 πμ. Εναλλακτικά στο γήπεδο του Λιτοχώρου , με ώρα συνάντησης  8.20 πμ . Φροντίστε να είστε εκεί τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα, ώστε να ξεκινήσουμε έγκαιρα. Όσοι δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, μοιραζόμαστε τα έξοδα κίνησης.
Η προσέγγιση της αφετηρίας γίνεται από ασφαλτόδρομο.

Χαρακτηριστικά 1ης διαδρομής: Σταυρός – Μάνα- Σέλωμα – προς Καταφύγιο Κορομηλιάς
Συνολικό Μήκος διαδρομής: 17 χιλιόμετρα,
Συνολική Διάρκεια: 6 ώρες
Υψομετρική Διαφορά ( ανάβαση ) 240 μέτρα. προς Καταφύγιο Κορομηλιάς
Βαθμός Δυσκολίας: 2 ( κλίμακα 1-5)

Χαρακτηριστικά 2ης διαδρομής : Σταυρός – Μάνα – Σέλωμα
Διαδρομή χωρίς πολλές απαιτήσεις με λίγες μέτριες κατηφόρες και ανηφόρες.
Συνολικό Μήκος διαδρομής: 8 χιλιόμετρα,
Συνολική Διάρκεια: 3 ώρες
Υψομετρική Διαφορά ( ανάβαση ) 80 μέτρα.
Βαθμός Δυσκολίας: 1 ( κλίμακα 1-5)

Αρχηγοί ανάβασης: το ΔΣ
Πληροφορίες: 6973 804 843

Κόστος συμμετοχής στη πεζοπορία – συνδρομή :
Το κόστος συμμετοχής για τα μη μέλη είναι 5 ευρώ.
Για όποιον επιθυμεί να γίνει μέλος του ΕΟΣ Βροντούς, η ετήσια συνδρομή για το τελευταίο δίμηνο του 2023 είναι 20 ευρώ και καλύπτει τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2023 και όλο το έτος 2024… (αφού συμπληρώσει και την αντίστοιχη αίτηση εγγραφής στο σύλλογο).

Για να επιβιώσει ο σύλλογος που όλοι αγαπάμε!!!

Για την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης, παρακαλούμε να δηλώσετε την συμμετοχή σας στον έφορο ορειβασίας του συλλόγου, Χαραλαμπίδη Αλκιβιάδη στο τηλέφωνο 699 451 2524, μέχρι το Σάββατο το απόγευμα.

Υ.Γ Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας η λόγω καιρικών συνθηκών.

Εξοπλισμός:
Μποτάκια πεζοπορίας, μακρύ παντελόνι, σακίδιο πεζοπορίας , δύο μπλουζάκια, ένα φλις ή μια φούτερ ζακέτα, μπουφάν αδιάβροχο, σκούφο, γκέτες, γάντια, φακό, 1λίτρο νερό, σνακ (σοκολάτες-παστέλια), ατομικό φαρμακείο.

Η δυσκολία της διαδρομής εξαρτάται άμεσα από τα καιρικά φαινόμενα .
Οι αναβάσεις/πεζοπορίες οργανώνονται με γνώμονα την ασφάλεια των συμμετεχόντων και πάντα σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ορειβασίας.

Ιδιαιτέρως δίδεται έμφαση:
α. Στην ατομική ευθύνη.
Ο καθένας που συμμετέχει θα πρέπει να γνωρίζει ότι η δραστηριότητά του αυτή γίνεται σε περιβάλλοντα άγνωστα, όπου πολλές φορές οι συνθήκες είναι δύσκολες και η δυνατότητα εξωτερικής βοήθειας μπορεί να μην είναι διαθέσιμη, γι αυτό με δική του ευθύνη αποφασίζει τη συμμετοχή του σε κάθε ανάβαση/πεζοπορία.

β. Στο ομαδικό πνεύμα.
Ακριβώς επειδή οι συνθήκες είναι δύσκολες απαιτείται συντροφικότητα και αλληλοβοήθεια από τα μέλη της ομάδας. Να είναι έτοιμα να συμβιβαστούν, ώστε να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα ενδιαφέροντά τους και τις ικανότητες όλης της ομάδας. Οι ενέργειες του καθενός δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τους γύρω του ούτε και το περιβάλλον.

Σ η μ ε ί ω σ η:
Α). Ο συμμετέχων πρέπει να γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα του εγχειρήματος στο οποίο συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του /της στη δραστηριότητα αυτή, αποδεχόμενος/η τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για ασφάλειά του/της.

Β). Παραιτείται από κάθε απαίτησή του/της τόσο κατά των διοργανωτών όσο και του αρχηγού της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει.

Γ). Το πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί αν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας ή λόγω καιρικών συνθηκών.

Δ). Οι συμμετέχοντες είναι υποχρεωμένοι να υπακούν στις οδηγίες του αρχηγού καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής. Κάθε συμμετέχων φέρει την αποκλειστική και πλήρη ευθύνη για τη συμμετοχή του στην εκδρομή.

Ε). Οι συνοδοί ανηλίκων αναλαμβάνουν εκείνοι αποκλειστικά την ευθύνη του-της ανηλίκου που συνοδεύουν.

Κατά τη διάρκεια της ανάβασης/πεζοπορίας όλοι οι συμμετέχοντες υποχρεούνται να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του αρχηγού, να είναι συνεργάσιμοι, η συμπεριφορά τους συντροφική και πολιτισμένη και να συμβάλουν στην ενότητα της ομάδας. Σε περίπτωση διαφωνιών ο αρχηγός έχει το δικαίωμα να ματαιώσει την ανάβαση/πεζοπορία και άπαντες οι συμμετέχοντες πρέπει να συμμορφωθούν με την απόφασή του.

Εάν ο αρχηγός κρίνει πως κάποιοι παράγοντες, π.χ. οι καιρικές συνθήκες, δεν συντελούν στην ομαλή και ασφαλή ολοκλήρωση της ανάβασης/πεζοπορίας, μπορεί να ακυρώσει ολόκληρη την ανάβαση/πεζοπορία ή το υπόλοιπο της ανάβασης. Η απόφασή του γίνεται άμεσα δεκτή από όλους και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.