Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ CLARION-CLIPPERTON ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ, ΜΙΑΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ 5.000 ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΧΑΒΑΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ, ΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΦΩΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΑΝΙΔΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

Η εξερεύνηση των ωκεανών είναι δύσκολη και κάθε νέα ανακάλυψη αποτελεί ένα βήμα της επιστήμης στην περαιτέρω γνώση του πλανήτη μας.

Επιστήμονες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ανακάλυψαν τουλάχιστον 30 νέα είδη με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας, σε μια ωκεάνια περιοχή για την οποία ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά.

Τα περισσότερα πλάσματα που ζουν στα βάθη του ωκεανού παραμένουν ανενόχλητα από τον άνθρωπο, καθώς είναι δύσκολο να εντοπιστούν για να μελετηθεί το DNA τους.

Οι ερευνητές συνέλεξαν τα νέα αυτά είδη από τα βάθη της πεδιάδας του Clarion-Clipperton στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η χρήση του τηλεχειριζόμενου οχήματος μετέφερε τα είδη αυτά στην επιφάνεια, επιτρέποντας στους επιστήμονες να τα μελετήσουν από κοντά ενώ μέχρι τώρα τα ανέλυαν από φωτογραφίες.

Από τα 55 είδη που συνέλεξαν, τα 48 ήταν διαφορετικά ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν τους άγνωστους μέχρι σήμερα οργανισμούς ανάμεσά τους.

 

 

Η βιοποικιλότητα του πυθμένα παραμένει ανεξερεύνητη και άρα μυστήριο για την επιστήμη, καθώς πολλοί από τους οργανισμούς που απαντώνται εκεί δεν έχουν μελετηθεί.

«Η έρευνα αυτή είναι σημαντική όχι μόνο λόγω του αριθμού των πιθανών νέων ειδών που ανακαλύφθηκαν, αλλά επειδή αυτά τα είδη μεγα-πανίδας είχαν προηγουμένως μελετηθεί από φωτογραφίες του βυθού. Χωρίς τα είδη και τα δεδομένα του DNA τους, δεν μπορούμε επακριβώς να αναγνωρίσουμε τα ζώα και να κατανοήσουμε τον αριθμό των ειδών που υπάρχουν» σημειώνει η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, δρ. Guadalupe Bribiesca-Contreras από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

 

 

Φωτογραφίες: Courtesy of DeepCCZ expedition/Gordon & Betty Moore Foundation & NOAA

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή: lifo.gr