Ο Ίαν Μπρακενμπέρι Τσάνελ ή απλώς «Μάγος», ήταν μια διασημότητα της πόλης στη Νέα Ζηλανδία.
Αφού υπηρέτησε πιστά και ευδοκίμως επί 30 χρόνια τους πολίτες στη Νέα Ζηλανδία με τα ξόρκια του, ο μάγος του Κράιστσερτς υποχρεώθηκε από το δημοτικό συμβούλιο να συνταξιοδοτηθεί.

Στα 88 του χρόνια ο Ίαν Μπρακενμπέρι Τσάνελ ή απλώς «Μάγος», ήταν μια διασημότητα της πόλης. Τουρίστες έρχονταν από μακριά για να δουν τον γενειοφόρο, αναμαλλιασμένο ηλικιωμένο να μιλάει στο πλήθος, ντυμένος με τη μαύρη ρόμπα και το μυτερό καπέλο του.

Ο μάγος δεν δίσταζε να τα βάζει με τους πολιτικούς, ενώ παλαιότερα είχε κάνει και εκστρατεία «για να μην καταστραφεί η ψυχή της πόλης», όταν αποφασίστηκε να βαφούν μπλε οι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι. Έκανε ξόρκια για να επηρεάσει το αποτέλεσμα στους σημαντικούς αγώνες του ράγκμπι και πήγε μέχρι την Αυστραλία για να χορέψει τον χορό της βροχής στην έρημο.

Δείτε βίντεο

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση, να τερματίσουμε τη σύμβασή του», είπε η Λιν Μακλέλαντ, η αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Κράιστσερτς. «Το δημοτικό συμβούλιο αναγνωρίζει την πολύτιμη συμβολή του στην πολιτιστική ζωή της πόλης μας, την οποία θα αποτελεί πάντα μέρος της ιστορίας», πρόσθεσε.

Γιατί απολύθηκε ο μάγος
Η Μακλέλαντ εξήγησε ότι η μαγεία δεν ανταποκρίνεται πλέον στην εικόνα που θέλει να προωθήσει η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού. Τα νέα προγράμματα του δήμου «θα αντικατοπτρίζουν περισσότερο τις διαφορετικές κοινότητές μας και τη δυναμικότητα της πόλης», πρόσθεσε.

Ο Τσάνελ γεννήθηκε στη Βρετανία. Ήταν πιλότος στη βασιλική πολεμική αεροπορία και απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Λιντς, έχοντας λάβει δύο πτυχία, ψυχολογίας και κοινωνιολογίας. Αφού δίδαξε σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας, το 1974 εγκαταστάθηκε στο Κράιστσερτς και άρχισε να εκφωνεί λόγους, σκαρφαλωμένος σε μια σκάλα, στην Πλατεία του Καθεδρικού του Κράιστστερτς.

Το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε τη σύλληψή του, όμως στο μεταξύ είχε γίνει τόσο δημοφιλής που, δέκα χρόνια αργότερα, όταν απείλησε να φύγει επειδή τα μάγια του δεν έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα σε έναν αγώνα ράγκμπι, ο δήμος τον παρακάλεσε να μείνει.

«Ήταν μια καλοδεχούμενη αλλαγή στάσης έπειτα από τόσα χρόνια εχθρότητας εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου», είχε δηλώσει την εποχή εκείνη ο ίδιος.

Πόσο πληρωνόταν
Το 1990 ο τότε πρωθυπουργός Μάικ Μουρ τον ανακήρυξε επισήμως «Μάγο της Νέας Ζηλανδίας». Από το 1998 ο Τσάνελ πληρωνόταν 16.000 δολάρια ετησίως από τον δήμο για να ασκεί τα καθήκοντα του μάγου.

Σήμερα, δεν έκρυψε την οργή του για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. «Είναι μια συμμορία γραφειοκρατών, χωρίς καμιά φαντασία», είπε στον ιστότοπο Stuff. «Δεν σκέφτονται τρόπους για την προβολή του Κράιστσερτς στο εξωτερικό. Δεν αντιλαμβάνονται πόσο διάσημος είμαι παγκοσμίως. Είμαι απογοητευμένος που δεν χρησιμοποίησαν τον μάγο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ