της Νένας Μεϊμάρη

Καλά το διαβάσατε. Η Κατερίνη έχει ακόμη μία φάρμα. Τη Φάρμα Γκούμα. Ένα εξαιρετικό δώρο για τους λάτρεις του τυριού.

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ ένα fixation με τα τυριά – που ακουμπά και λίγο στα άκρα – το έχω. Κάτι σαν weakness, fascination, obsession, mania. Διαλέξτε και πάρτε.

Όταν ταξιδεύω σε άλλα μέρη, κάνω μια λεπτομερή έρευνα για τα τοπικά τυριά. Θέλω να ξέρω τι παράγει ο τόπος. Όταν βρίσκομαι σε μια άλλη χώρα, οπωσδήποτε θα πάω στη λαϊκή τους και θα μιλήσω με αγρότες για να μάθω αυτά που με ενδιαφέρουν. Κάθε τόπος έχει τα δικά του όμορφα προϊόντα.

Η Κατερίνη δεν έμεινε πίσω. Τη Φάρμα Γκούμα την πρωτοείδα στα social media και έψαξα να βρω τους δημιουργούς της, την Ασημίνα Σιδηροπούλου και τον Αριστείδη Γκούμα. Ένα νεαρό ζευγάρι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και οι δύο στην Κατερίνη.

Έφερα στο σπίτι μου μερικά από τα προϊόντα τους, και μετά που τα γεύτηκα επανειλημμένα, αποφάσισα να τα βάλω στην καθημερινότητά μου. Η αγνή γεύση της φέτας, το απαλό κασεράκι, το δροσερό γιαούρτι από πρόβειο γάλα της φάρμας με κέρδισαν αμέσως. A true gastronomic experience! Και αυτό μετά που έχω δοκιμάσει τόσες πολλές γεύσεις από τυριά στα διάφορα μέρη του κόσμου. Και με τη φιλοσοφία ότι δεν χρειάζεσαι μεγάλη ποσότητα όταν η ποιότητα είναι άριστη.

Ζήτησα λοιπόν από το νεαρό ζεύγος να μας μιλήσει για την καινούρια τους εμπειρία και να μας κατατοπίσει για τα νόστιμα προϊόντα της φάρμας και όχι μόνο. Τους ευχαριστώ δημόσια μέσα από την καρδιά μου και τους εύχομαι τα καλύτερα σ’ αυτή τη γενναία προσπάθεια.

Το δικό μου slogan παραμένει το ίδιο: I love cheese!

Φάρμα Γκούμα

1. Πώς ξεκίνησε η ιδέα της φάρμας; Τι σας ώθησε να υλοποιήσετε αυτή την ιδέα;

Έχοντας ιδιαίτερη αγάπη για τα ζώα, διατηρούσα από μικρό παιδί πάντα στο σπίτι μια “μικρή φάρμα”. Μετά από μια εξαιρετική πορεία στο χώρο της οικοδομής, το 2012 με την κρίση που έπληξε τον κλάδο, ήταν το έναυσμα για να δημιουργήσουμε τη “Φάρμα Γκούμα”. Μια φάρμα εκτροφής αιγοπροβάτων που θα μας έντασσε πλέον στον πρωτογενή τομέα.

2. Τι ακριβώς είναι η φάρμα Γκούμα; Δώστε μας μια περιγραφή και ίσως κάποιες ζωντανές εικόνες για να την καταλάβουμε καλύτερα.

Η Φάρμα Γκούμα” ξεκίνησε το 2012 εισάγοντας ζώα της γαλλικής φυλής “Lacaune”, ως μια γαλακτοπαραγωγική μονάδα που παρήγαγε πρόβειο ποιοτικό γάλα και το μεταπωλούσε στους εκάστοτε μεταποιητές. Μέσα σε μια πενταετία, έχοντας μια εξαιρετικά ανοδική πορεία όσον αφορά το γενετικό υλικό των ζώων της και με μια δυνατή παρουσία στη Έκθεση Zootechnia, ξεκίνησε να διαθέτει σε όλη την Ελλάδα σε συναδέλφους παραγωγούς τα παράγωγα αυτής. Επιθυμώντας έτσι οι ίδιοι να βελτιώσουν το γενετικό υλικό των κοπαδιών τους.
Από την αρχή της δημιουργίας της “Φάρμας Γκούμα” υπήρχε η ιδέα της καθετοποίησης. Το 2018 με την κρίση του γάλακτος και την πτώση των τιμών, πάρθηκε η απόφαση να ξεκινήσουμε την μεταποίηση του δικού μας γάλακτος. Έτσι ιδρύθηκε η πρώτη 1
η Οικοτεχνία στο Νομό Πιερίας.

3. Υπάρχουν άλλες παρόμοιες φάρμες στην περιοχή; Σε τι πρωτοστατεί η φάρμα σας; Τι την κάνει ξεχωριστή;

Υπάρχουν πολλές φάρμες στην περιοχή που παράγουν γάλα και το πουλάνε σε μεταποιητές. Προς το παρόν, είμαστε οι μοναδικοί που μεταποιούμε όλη την παραγωγή μας.

4. Μιλήστε μας για τα υπέροχα προϊόντα σας. Ποια διαδικασία ακολουθείτε για να τα δημιουργήσετε;

Το πιο δημοφιλές τυρί είναι το σκληρό μας τυρί με την ονομασία: “Αγκωνάρι”. Αυτό το παράγουμε σε διάφορες εκδοχές: παλαιωμένο, με μπούκοβο, με πιπέρι και το απλό.
Επίσης, η 100% πρόβεια φέτα μας, το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι, το ξινοτύρι κ.α. Στα τέλη του 2020 η μονάδα μας ενισχύθηκε με την εισαγωγή αιγών της φυλής ALPINE
από τη Γαλλία. Μεγαλώνοντας έτσι την γκάμα των προϊόντων στην πορεία , με κατσικίσιο γάλα.
Η διαδικασία για την παραγωγή των προϊόντων : Αρμέγεται το γάλα, αποθηκεύεται στις παγολεκάνες στους 4 C και μεταφέρεται στον τυρολέβητα όπου παστεριώνεται. Αναλόγως τι τυρί θα παραχθεί ακολουθεί και η ανάλογη διαδικασία παραγωγής.

5. Πού προωθείτε τα νόστιμα τυριά σας; Ποιος τα αγοράζει; Πού μπορούν να τα βρουν οι καταναλωτές;

Τα τυριά μας και τα λοιπά προϊόντα μας προς το παρόν μπορείτε να τα βρείτε στο κατάστημα μας στην Κατερίνη.
Οι πελάτες μας είναι κυρίως άτομα που ενδιαφέρονται για την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουν.

6. Πιστεύετε ότι μια μικρή και οικογενειακή φάρμα φροντίζει την ποιότητα των προϊόντων της περισσότερο από μια μεγάλη φάρμα;

Στις μικρές οικογενειακές φάρμες μπορεί ο καταναλωτής να βρει προϊόντα με γνήσιες παραδοσιακές γεύσεις κάτι που έχει χαθεί από την βιομηχανοποίηση των προϊόντων σήμερα.

7. Είναι προφανές ότι ο τρόπος του “farming” σήμερα είναι πολύ διαφορετικός σε σύγκριση με τον παραδοσιακό τρόπο της παλιάς εποχής. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή την εξέλιξη.

Παλαιότερα τα ζώα εκτρέφονταν με τον εκτακτικό τρόπο εκτροφής ζώντας σε χειμαδιά στην ύπαιθρο. Έτσι ήταν εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα. Επίσης αρμέγονταν με το χέρι και η ποσότητα γάλακτος κατά συνέπεια όλων αυτών ήταν ελάχιστη. Πλέον οι σημερινές απαιτήσεις και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων εξέλιξαν την κτηνοτροφία σε εντατικές και ημιεντατικές εκτροφές όπου τα ζώα είναι προστατευμένα από τα καιρικά φαινόμενα. Διατρέφονται με ποιοτικές τροφές όλο το χρόνο και το άρμεγμά τους γίνεται πλέον με μηχανήματα ώστε το γάλα να βγαίνει ποιοτικό και καθαρό.

8. Η ιδέα του σούπερ μάρκετ και των τυποποιημένων προϊόντων όπως επίσης και το ταξίδι – η διαδρομή – που κάνει ένα προϊόν από μία χώρα στην άλλη έχει αλλάξει την νοοτροπία του καταναλωτή. Πώς μπορούμε να έχουμε μια συνεχή επαφή (stay in touch) με τη σημερινή διατροφική μας αλυσίδα;

Για να έχουμε μια συνεχή επαφή με τη σημερινή διατροφική μας αλυσίδα, ο μόνος τρόπος είναι να μπορεί ο καταναλωτής να επισκέπτεται μικρές καθετοποιημένες μονάδες. Εκεί θα μπορέσει να δεί τη διαδρομή που κάνει το προϊόν για να έρθει στο ράφι.

9. Είστε ένα νεαρό ζευγάρι και ζείτε στην Ελλάδα της οικονομικής λιτότητας και της πανδημίας. Διηγηθείτε μας εν συντομία την εμπειρία σας με την υλοποίηση της ιδέας σας και περιγράψτε μας μία ημέρα στη φάρμα Γκούμα.

Η γραφειοκρατία ήταν ένα από τα πρώτα εμπόδια που συναντήσαμε. Σταθήκαμε τυχεροί που είχαμε δίπλα μας μια εξαιρετική κτηνιατρική υπηρεσία η οποία μας βοήθησε
στο να βγει η άδεια της 1ης Οικοτεχνίας στην Πιερία. Έτσι λοιπόν αφού παράχθηκαν τα πρώτα προϊόντα μας, διατέθηκαν απευθείας στην αγορά και στους ενδιαφερόμενους πελάτες μας. Ήταν κάτι που απαιτούσε πολύ χρόνο και οι πωλήσεις γινόντουσαν στόμα με
στόμα. Στη συνέχεια ανοίξαμε το δικό μας σημείο πώλησης στο κέντρο της Κατερίνης.

Μια μέρα στη φάρμα μας :
-6.30 Αρμέγουμε τα ζώα, κατόπιν τα ταΐζουμε. Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με τυχόν γέννες και περιποίηση των μικρών
-9.00 Θα βάλουμε το γάλα για παστερίωση, μέχρι της 1500 θα έχει βγει το τελικό προϊόν. Εν συνεχεία έρχεται η ώρα της ξεκούρασης έως τις
-18.00 που θα ξαναβάλουμε τα ζώα για άρμεγμα-τάισμα.
– θα μπούμε για 1 ώρα στο τυροκομείο να περιποιηθούμε τα τυριά που είχαμε παράγει το πρωί.
– Η καθημερινότητα 365 μέρες το χρόνο.

10. Ένα από τα πιο ευχάριστα και ιδιαίτερα πράγματα που μου αρέσει να κάνω στην Κατερίνη είναι να επισκέπτομαι και να ψωνίζω από το εξαιρετικό γωνιακό μαγαζί που λειτουργείτε στην οδό Κρέσνας και Ζαλόγγου γωνία. Πραγματικά με ταξιδεύει στο εξωτερικό. Μιλήστε μας για τη φιλοσοφία του καταστήματος και τι μπορούμε να προμηθευτούμε από εκεί.

Η φιλοσοφία μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα κατάστημα ντελικατέσεν με τα ποιοτικότερα προϊόντα που μπορούμε να βρούμε. Ξεκινήσαμε με τα δικά μας προϊόντα και εν συνεχεία με εκλεκτά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς ανά την Ελλάδα και όχι μόνο. Στο κατάστημα μας μπορείτε να βρείτε εκτός από τα εξαιρετικά τυροκομικά μας, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, chutney, χυλοπίτες, κρέμες, ποιοτικά αλλαντικά, κρασιά
και πολλά άλλα.