Έχετε ακούσει τη φράση garage sale ή αλλιώς yard sale? Στις μεγάλες πόλεις σίγουρα. Εδώ, στην πόλη μας, όχι τόσο, εκτός ίσως, από μερικούς τοπικούς οργανισμούς, οι οποίοι διοργανώνουν το event αυτό, για να φέρουν έσοδα.

Το κλασικό garage sale γίνεται στον κήπο σου. Βγάζεις τα πράγματα που δεν χρειάζεσαι πια και τα πουλάς πολύ φθηνά, για να χρησιμοποιήσεις τα χρήματα αυτά για κάποιο άλλο αντικείμενο ή για έναν συγκεκριμένο σκοπό.

Πουλάς ένα σερβίτσιο για να αγοράσεις ένα άλλο. Πουλάς μερικά βιβλία για να αγοράσεις κάποια άλλα, που θέλεις να διαβάσεις. Πουλάς μικροαντικείμενα, που ξέρεις ότι θα καταλήξουν κάπου συγκεκριμένα, για έναν σκοπό που σε ενδιαφέρει. Κάποια άλλα γίνονται ένα μικρό ταξιδάκι.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι δε θα γίνεις πλούσιος από αυτή τη διαδικασία, εκτός κι αν είσαι ο Aaron LaPedis, ο οποίος είναι παγκοσμίως γνωστός στον τομέα αυτό, για το ενδιαφέρον βιβλίο του: «The Garage Sale Millionaire: Make Money with Hidden Finds from Garage Sales to Storage Unit Auctions and Everything in Between».

Ο Aaron LaPedis, σου δείχνει βήμα βήμα και με παραδείγματα, την τέχνη του να βγάζεις χρήματα, εντοπίζοντας αντικείμενα που ενδιαφέρουν τον κόσμο και μεταπουλώντας τα μέσα από διάφορες πλατφόρμες.

Βέβαια, ο ίδιος μένει στην Αμερική, όπου το garage sale είναι τρόπος ζωής και άκρως διαδεδομένο, διότι οι άνθρωποι εκεί, νιώθουν άνετα με την όλη ιδέα.

Έχω βρεθεί σε πάρα πολλά, τέτοιου είδους παζάρια, ψάχνοντας βιβλία για τη βιβλιοθήκη της τάξης μου, όταν δίδασκα στη Βοστόνη. Έχω αγοράσει, σχεδόν καινούρια βιβλία και μάλιστα, πολύ φθηνά!

Στα ταξίδια μου ανά τον κόσμο, έχω δει ανθρώπους να πουλάνε διάφορα πράγματα σε κεντρικά σημεία της πόλης ή ακόμη και έξω από τα σούπερ μάρκετ.

Γνωρίζω Ολλανδό πολίτη, που ζει από αυτό!

Οι περισσότερες χώρες σου επιτρέπουν να διοργανώσεις μόνος σου ένα παζάρι, χωρίς να σε υποχρεώνουν να πληρώνεις φόρους για το εισόδημα που θα βγάλεις. Φαντάζομαι, επειδή γνωρίζουν, ότι δε θα βγάλεις μεγάλα ποσά και μάλλον θα τα ξοδέψεις σε κάτι άλλο, οπότε θα πληρώσεις έμμεσα φόρους.

Win win situation!

Το βρίσκω πολύ λογικό. Εξάλλου, οι φόροι για ένα αντικείμενο έχουν πληρωθεί πάνω από μία φορά. Τα υλικά που αγοράστηκαν για να φτιαχτεί, ο έμπορος που το αγόρασε και ο αγοραστής που το προμηθεύτηκε. Δε φτάνουν τόσοι φόροι;

Ίσως αναρωτηθείτε, γιατί κάποιος να θέλει να πάει σε ένα garage sale για τις αγορές του;

Πρώτον, γιατί είναι πολύ οικονομικό και δε θέλει να διαθέσει μεγάλο ποσό για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Έπειτα, γιατί του αρέσουν οι αντίκες και τα συλλεκτικά κομμάτια, πράγματα που βρίσκεις εκεί σε αφθονία. Επίσης, γιατί ψάχνει πίνακες και βιβλία για τη συλλογή του. Γιατί του αρέσουν τα ρετρό. Γιατί θέλει να τα μεταπουλήσει στο eBay και σε άλλες πλατφόρμες. Και τέλος, γιατί παρουσιάζει ενδιαφέρον, μιας και δε γνωρίζεις τι θα συναντήσεις!

Η αλήθεια είναι, ότι δεν είναι όλοι για όλα και ότι υπάρχουν άνθρωποι, που δεν ενδιαφέρονται για πορσελάνη Villeroy@Boch, ούτε για κρύσταλλα Lalique.

Η αγαπημένη μου ιστορία είναι για έναν κύριο, που διάβασα ότι αγόρασε από τέτοιο παζάρι έναν ινδιάνικο χιτώνα, που αργότερα έγινε γνωστό ότι ανήκε σε κάποιον σπουδαίο Ινδιάνο Chief! Στη συνέχεια, ο χιτώνας αγοράστηκε από ένα μουσείο για χιλιάδες δολάρια! Επίσης, μία κυρία είχε διαλέξει έναν παλιό πίνακα, ο οποίος ανήκε σε μία αξιοσημείωτη για την Αγγλία εποχή και αγοράστηκε κι αυτός για μερικές χιλιάδες δολάρια!

Hit or Miss, λοιπόν, μια εμπειρία στα yard sales!

Στην Ελλάδα, προς το παρόν, δε γίνονται «αυθεντικά» garage sales, ατομικά οργανωμένα.

Μπορείτε όμως, να βρείτε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μια παρόμοια ιδέα, όπως είναι: «Το σπίτι της γιαγιάς», με second hand stores, μαγαζιά με αντίκες, καθώς και διαδικτυακές αγορές, όπως η πλατφόρμα Garage Sale for sale in Athens – Greece/Facebook marketplace.

Μπορείτε επίσης, να ακολουθήσετε τον Aaron LaPedis, στην αγγλική γλώσσα, στην ιστοσελίδα του The Garage Sale Millionaire. Τα podcast έχουν ενδιαφέρον!

Τέλος, το άρθρο στην iefimerida, με τίτλο: «Ξεπουλάω ότι έχω στην αυλή μου» (γιατί αυτό γίνεται στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα), έχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό για να δείτε από κοντά το όλο concept.

Πηγή:iefimerida.gr

 

 

*Η Νένα Μεϊμάρη ήταν επί χρόνια εκπαιδευτικός με πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο σε δημόσιο σχολείο της Βοστώνης. Συνταξιούχος, πλέον, ασχολείται με την αρθρογραφία και τον εθελοντισμό. Πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο blog για χήρες και στήριξη αυτών με τίτλο Είμαι Χήρα – Έχω Φωνή και ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο Σου γράφω γιατί υπάρχεις.