Νένα Μεϊμάρη: Γιορτάζοντας τη γυναίκα ως χήρα!!!
Γιορτή της γυναίκας σήμερα και θα γραφτούν πολλά για τη σημασία της στην ζωή αυτή.
Για το πόσο σημαντική είναι ως μητέρα, ως επιστήμονας, ως σύζυγος, ως φίλη.
Ωστόσο, μία γυναίκα μπορεί να γιορτάσει την παρουσία της και ως χήρα. Έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τη θέση της στην κοινωνία, αν και δυστυχώς δεν νιώθει άνετα να χειριστεί ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.
Η αλήθεια είναι ότι το θέμα είναι ευαίσθητο αλλά είναι υποχρέωσή μας να το κοιτάξουμε στα μάτια, να το κατανοήσουμε όσο μας είναι δυνατόν και μετά να προχωρήσουμε σε βιώσιμες λύσεις. Πιστεύω ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε ως κοινωνία. Εξάλλου το κάνουμε με άλλες ιδιαιτερότητες.
Είμαι σε κατάσταση χηρείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μερικούς μήνες και παρακολουθώ από κοντά τις λεπτομέρειες που επιδρούν στην καθημερινότητα μίας χήρας γυναίκας. Είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη καθημερινότητα γιατί έχει να κάνει τόσο με εσωτερική όσο και με εξωτερική πάλη, η οποία είναι αρκετά άνιση και μπορώ να το πω με βεβαιότητα.
Και επειδή μιλώντας μόνο για αυτά τα θέματα δεν αρκεί, αποφάσισα να απευθυνθώ στην Βουλή των Ελλήνων, ζητώντας τους να αρχίσουν ένα διάλογο με τις γυναίκες αυτές, οι οποίες περιμένουν πολιτικές λύσεις και policies που θα δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος να βοηθήσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Για να βοηθήσεις τον εαυτό σου θα πρέπει να βρίσκεσαι και στο κατάλληλο περιβάλλον.
Και έτσι αυτήν την χρονιά προσωπικά εγώ, γιορτάζω τη γυναίκα σε πρακτικό επίπεδο, κάτι που θα χρειαστεί να το κάνουμε σε οποιοδήποτε πρόβλημα θέλουμε να βρούμε λύση. Εύχομαι η Βουλή των Ελλήνων να είναι ανοιχτή να δει τα θέματά μας, (αν και εγώ δεν ανήκω στο ελληνικό σύστημα), να προσπαθήσει να τα κατανοήσει και στη συνέχεια να δώσει τις καλύτερες λύσεις στη φορολογούμενη Ελληνίδα χήρα.
Προς: Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων
16 Φεβρουαρίου, 2024
Θέμα: Έκκληση προς τη Βουλή των Ελλήνων για τη θέση της χήρας στη σύγχρονη Ελλάδα
Αξιότιμε κύριε Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να παρουσιάσω στη Βουλή των Ελλήνων την αδύναμη και ευπαθή θέση της Ελληνίδας χήρας στη σημερινή κοινωνία.
Είμαι χήρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχω έρθει σε επαφή με χήρες από διάφορα κοινωνικά στρώματα. Συγχρόνως, το blog μου «Είμαι Χήρα – Έχω Φωνή» μου δίνει την ευκαιρία να συνομιλώ μαζί τους και να πληροφορούμαι σχετικά με τα ιδιαίτερα θέματα που τις απασχολούν.
Η Ελληνίδα χήρα βρίσκεται στην πιο δυσχερή θέση στην κοινωνία μας σήμερα. Δεν υπάρχουν άρθρα στο διαδίκτυο για τα θέματα που την απασχολούν, δεν υπάρχει κανένα βιβλίο που να ασχολείται μαζί της, δεν υπάρχει ενημέρωση, ούτε πρόληψη, ούτε και καμία υποστήριξη. Η μόνη φωνή που την εκφράζει και αγωνίζεται για αυτήν είναι ο «Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α.» (και φίλοι), ο οποίος ασχολείται με την τροποποίηση του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016 «Συντάξεις Θανάτου».
Μία ευρύτερη ματιά στην καθημερινότητα μία χήρας θα σας δείξει διαχωρισμό, ανισότητα, προκατάληψη, φόβο για το μέλλον, οικονομική αθλιότητα, ιδιαίτερα προβλήματα με τα παιδιά, κοινωνική αποξένωση, σεξουαλική παρενόχληση, άγνοια των δικαιωμάτων της (αν έχει δικαιώματα), αδικία, ανεπαρκή εφόδια για την καθημερινή της ζωή, για την επανένταξή της στην κοινωνία και τον επαγγελματικό στίβο και ατέλειωτες, κάθε είδους προκλήσεις. Σε γενικές γραμμές, η Ελληνίδα χήρα βρίσκεται ανίσχυρη μπροστά στη νέα της κατάσταση.
Γιατί αυτό το ζήτημα πρέπει να παρουσιαστεί στη Βουλή των Ελλήνων σήμερα;
Όπως όλα έχουν τον καιρό και τον χρόνο τους, το ίδιο συμβαίνει και με το άκρως σημαντικό αυτό θέμα.
Η ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, η αλλαγή αντίληψης ότι όλα βαίνουν καλώς, μία νέα νοοτροπία και σοβαρή υποστήριξη προς την ευπαθή αυτή ομάδα κρίνονται σήμερα απαραίτητα.
Η Ελληνίδα χήρα έχει μεγάλη ανάγκη να νιώσει ότι ο κρατικός μηχανισμός και η πολιτεία δεν την εγκατέλειψαν. Έχει άμεση ανάγκη να νιώσει ότι υπάρχει ο στοιχειώδης σεβασμός προς το πρόσωπό της και προς το πρόσωπο των παιδιών της. Έχει μεγάλη ανάγκη να δει μία δίκαιη νομοθεσία να λύνει μερικά, τουλάχιστον, από τα προβλήματά της. Εν κατακλείδι, η Ελληνίδα χήρα θέλει να ξέρει ότι υπάρχει θεμελιώδης προστασία μέσα στη μοναξιά της.
Η σημερινή οικονομία δεν επιτρέπει πλέον τις οικογένειες να στηρίζουν με διάφορους τρόπους αδύναμα μέλη τους. Από τη δική μου εμπειρία και μετά την επικοινωνία μου με πολλές χήρες στην πόλη μου – και όχι μόνο – προτείνω, ως έναυσμα για την αλλαγή της θέσης της χήρας, η Βουλή των Ελλήνων να εξετάσει άμεσα τα ακόλουθα:
- Τροποποίηση του νόμου για τις άτεκνες χήρες. Οι άτεκνες χήρες να λαμβάνουν εξ ολοκλήρου την όποια περιουσία του συζύγου τους και όχι ένα ποσοστό και το υπόλοιπο να μοιράζεται στους πλησιέστερους συγγενείς. Ο υπάρχων νόμος τιμωρεί μία γυναίκα, η οποία ουσιαστικά δεν είναι υπεύθυνη για τη συγκεκριμένη ατυχία της.
- Το νοσοκομείο, η κλινική ή οποιοδήποτε ίδρυμα είναι υπεύθυνο για τον θάνατο του συζύγου της να καταβάλει άμεσα ένα βασικό ποσό προς αποφυγή οικονομικής δυσχέρειας. Δεν αναφέρομαι σε μεγάλα ποσά, όπως δίνονται στο εξωτερικό, αλλά σε ένα δίκαιο, λογικό και αξιοπρεπές ποσό για την κατάσταση της χήρας. Παραθέτω τα λόγια μιας νεαρής χήρας: «Επέστρεψα από την κλινική μετά που μου ανακοίνωσαν τον θάνατο του συζύγου μου και είχα να φροντίσω τα τρία μικρά παιδιά μου, χωρίς 10 ευρώ στο πορτοφόλι μου». Σήμερα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι πολύ εύκολο να διαγνωστεί ο θάνατος ενός ατόμου. Δεν θα πρέπει οι υπεύθυνοι να κάνουν το ελάχιστο σε μία τραγική κατάσταση σαν αυτή;
- Τα πρώτα πέντε χρόνια, η χήρα να μην υποχρεούται να πληρώνει φόρους. Η ευκολία αυτή θα της δώσει τον απαραίτητο χρόνο να σταθεί στα πόδια της και να βάλει σε μία τάξη τα νέα της δεδομένα.
- Συμμετέχουμε στον αγώνα για δικαιοσύνη στην σύνταξη που δικαιούται η Ελληνίδα χήρα. «Για χρόνια έκανα οικονομία για να έχουμε μία σωστή σύνταξη και τώρα η σύνταξη που παίρνω μου φτάνει μόνο για δεκαπέντε ημέρες. Ρωτάω γιατί και περιμένω απάντηση», ανέφερε μία ηλικιωμένη χήρα γυναίκα.
- Να υπάρξει ενημέρωση και πρόληψη, αρχίζοντας από τον κρατικό μηχανισμό. Να δοθεί σημαντική έμφαση και να υπάρχει συνεχή εκστρατεία ενημέρωσης στην κοινωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χήρες. Με τόσες ιστοσελίδες που υπάρχουν σήμερα, γιατί λείπει μία ιστοσελίδα για την Ελληνίδα χήρα; Δεν έχει και αυτή, ως φορολογούμενος πολίτης, το βασικό δικαίωμα να προβάλει τα θέματα που την απασχολούν;
Εν κατακλείδι, η Ελληνίδα χήρα αξίζει ίσες ευκαιρίες για αυτήν και τα παιδιά της. Απαιτεί την υποστήριξη και την προστασία του κρατικού μηχανισμού με δικαιοσύνη και ισότητα. Παρά τη δυστυχία της επιδιώκει να παραμείνει ίσο και ενεργό μέλος της σημερινής κοινωνίας.
Η Βουλή των Ελλήνων έχει την δυνατότητα να το πραγματοποιήσει, νομοθετώντας με αλήθεια, δικαιοσύνη και με νομοθεσία ανταποκρινόμενη στις πραγματικές και σύγχρονες προκλήσεις της Ελληνίδας χήρας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Με εκτίμηση,
Νένα Μεϊμάρη
Συνταξιούχος καθηγήτρια Boston Public Schools
Η Νένα Μεϊμάρη ήταν επί χρόνια εκπαιδευτικός με πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο σε δημόσιο σχολείο της Βοστώνης. Συνταξιούχος, πλέον, ασχολείται με την αρθρογραφία και τον εθελοντισμό. Πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο blog για χήρες και στήριξη αυτών με τίτλο «Είμαι Χήρα – Έχω Φωνή». Έγραψε δύο βιβλία: «Σου γράφω γιατί υπάρχεις» (εκδόσεις «ΜΑΤΙ») και την αυτοβιογραφία της «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ – Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΖΗΣΑ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «οξύνοια».