Της Νένας Μεϊμάρη*

 

Σε ένα πρόσφατο webinar του Harvard University, παρακολούθησα τον καθηγητή Dr. Waldinger να κάνει αναφορά στη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο θέμα της ικανοποίησης στη ζωή μας.

Η μελέτη κράτησε 85 χρόνια και περιλαμβάνει δείγματα από όλον τον κόσμο. Ανατρέπει όλα τα δεδομένα στον χώρο της κοινωνικής μας συμπεριφοράς και τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας ως μια χαρούμενη και ευτυχισμένη οντότητα. Ενδεικτικά οι άνθρωποι σε παγκόσμια κλίμακα, ξεκαθάρισαν τον ρόλο των χρημάτων στην ζωή μας και είπαν ότι δεν τα θεωρούν απαραίτητα για την ευτυχία μας.

Δήλωσαν ότι τους επαρκούν τα προς το ζην και τους ενδιαφέρει ο κοινωνικός τους κύκλος, η υγεία τους, η ελευθερία να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, ευκαιρίες να μπορούν να συμβάλουν θετικά στην κοινότητά τους και τέλος να αισθάνονται εμπιστοσύνη. Προτιμούν η καλή ζωή να καθορίζεται από τους ίδιους και όχι από εξωτερικές πηγές, όπως τα social media ή η πολιτική, για παράδειγμα.

 

Οι νέοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς και καθορίζουν την ζωή τους από διάφορες εικόνες που επιτρέπουν να τους πληροφορούν οι διάφορες πλατφόρμες.

 

Το ερώτημα είναι, τι ακριβώς ψάχνουν οι άνθρωποι παντού; Τι τους γεμίζει; Τι τους δίνει χαρά; Τι τους κάνει να θέλουν να συνεχίσουν με θάρρος; Τι τους ενδυναμώνει;

 

Η μελέτη έδειξε καθαρά ότι οι άνθρωποι ψάχνουν καινούριες εμπειρίες που να μπορούν να τις μοιράζονται με τους δικούς τους ανθρώπους. Ένα ταξίδι, ένα θέατρο, μια βόλτα στη φύση μας ικανοποιεί και μας γεμίζει, ενώ συγχρόνως συμβάλλει στην καλή μας υγεία.

 

Το παράδειγμα που έδωσε ο καθηγητής είναι ότι η μοναξιά είναι τοξική για τον άνθρωπο, του δημιουργεί stress, επιδρά αρνητικά στη ζωή του και ισοδυναμεί με το κάπνισμα από μισό πακέτο τσιγάρα. Αυτό που μας κρατάει ζωντανούς είναι η στενή σχέση με έναν δικό μας άνθρωπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι σχέσεις είναι πάντα στρωμένες και χωρίς θέματα. Εάν, όμως, φροντίσουμε να έχουμε σεβασμό και στοργή, με άλλα λόγια αγάπη, τότε μπορούμε να ξεπεράσουμε τα θέματά μας και να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας βελτιώνοντας συνέχεια την ποιότητα της ζωής μας.

 

Καθώς μεγαλώνουμε, και με όλη την πείρα ζωής που έχουμε συσσωρεύσει, αξιολογούμε τα πράγματα και τις καταστάσεις διαφορετικά, δίνοντας σημασία στις ωραίες στιγμές, στις εικόνες που έχουν ζεστάνει την καρδιά μας, γεγονότα που μας άγγιξαν ιδιαίτερα.

 

Έτσι η μελέτη έδειξε ότι τα αντικείμενα, όσο ακριβά και αξιόλογα είναι, τόσο δεν παίζουν ρόλο στην ευτυχία μας. Οι εμπειρίες όμως, μας καθιστούν χαρούμενους, και προσθέτουν χρόνια και νόημα στη ζωή μας.

 

Πώς μαθαίνουμε τις σχέσεις;

 

Οι άνθρωποι που πήραν μέρος στην μελέτη έστειλαν το εξής μήνυμα: να είμαστε φιλικοί και κοινωνικοί, να μιλάμε στους γύρω μας, να τους βοηθάμε αν χρειαστεί. Ο Dalai Lama είπε ότι οι «σοφοί – εγωιστές», φροντίζουν τους άλλους και με αυτό εννοεί ότι όταν βοηθάμε τους άλλους, βοηθάμε και τον ίδιο τον εαυτό μας.

 

Όσο για τον ρόλο της θρησκείας, παραμένει ουδέτερος όσον αφορά την ευτυχία μας, είναι όμως χρήσιμη όταν έρθουν δύσκολες καταστάσεις και έχουμε την ανάγκη της.

 

Εν κατακλείδι, η ανθρώπινη επαφή είναι η μεγαλύτερη πηγή ευτυχίας. Η τεχνολογία έχει την δύναμη να μας απομονώσει. Όλα αυτά βρίσκονται στο βιβλίο The Good Life γραμμένο από τους Robert Waldinger, MD και Marc Schulz, PhD.

 

Για τους αγγλομαθείς, παραθέτω το βίντεο όπου μιλάει ο καθηγητής για την μελέτη και τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της.

 

Το βιβλίο στην αγγλική γλώσσα βρίσκεται εδώ.

 

*Η Νένα Μεϊμάρη ήταν επί χρόνια εκπαιδευτικός με πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο σε δημόσιο σχολείο της Βοστώνης. Συνταξιούχος, πλέον, ασχολείται με την αρθρογραφία και τον εθελοντισμό. Πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο blog για χήρες και στήριξη αυτών με τίτλο Είμαι Χήρα – Έχω Φωνή και ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο Σου γράφω γιατί υπάρχεις. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο email της [email protected].