Molly McDonough

Harvard medicine

THE MAGAZINE OF HARVARD MEDICAL SCHOOL

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό του Πανεπιστημίου του Harvard με τίτλο: «Η θεραπευτική δύναμη της φιλευσπλαχνίας».

Ο Allan Luks, ηγέτης ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο “The Healing Power Of Doing Good”, (Η θεραπευτική δύναμη της καλής πράξης). Ο Allan Luks πραγματοποίησε ένα γκάλοπ, στο οποίο ρώτησε τι νιώθουν τα άτομα που έχουν κάνει μία αγαθοεργία. Οι απαντήσεις που πήρε ήταν «ευφορία», «έκρηξη ενέργειας», «οι μυς μου ηρέμησαν», «με χτύπησε κεραυνός ενέργειας».

Αυτό που συμβαίνει μετά την προσφορά μας στον συνάνθρωπό μας, είναι ότι απελευθερώνεται στον εγκέφαλό μας η ντοπαμίνη, χημική ουσία, που μας κάνει να νιώθουμε καλά. Οι επιστήμονες κατάφεραν να το εντοπίσουν στα εργαστήριά τους και να το εντάξουν ως μία φυσιολογική κατάσταση του ανθρώπινου σώματος.

Ο κοινωνιολόγος, ιατρός και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Harvard, Nicholas Christakis, MD’ 89, μελέτησε την επιρροή του αλτρουισμού στην κοινωνία και αναφέρει ότι η αγαθοεργία είναι μεταδοτική. Το άτομο το οποίο δέχεται βοήθεια στη συνέχεια θέλει να προσφέρει βοήθεια στον συνάνθρωπό του. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μία δυνατότερη κοινωνία, η οποία μπορεί να διαχειριστεί πολύ καλύτερα τις δύσκολες καταστάσεις. Επομένως, ο αλτρουισμός έχει τη δύναμη να ενώσει τον κοινωνικό ιστό και να φέρει συνοχή στην κοινωνία.

Ο Eric Kim, καθηγητής ψυχολογίας, University Of British Columbia, αναφέρει τα εξής: Πολλοί με ρωτούν πώς μπορούν να αυξήσουν την αίσθηση του λόγου ύπαρξής τους. Η απάντηση είναι ότι αυτός ο στόχος είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Ένας τρόπος όμως που βοηθάει σε αυτό είναι ο εθελοντισμός.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης ότι οι καλές μας πράξεις, αυτές που γίνονται μέσα από την καρδιά μας από καθαρό ενδιαφέρον, επηρεάζουν την υγεία μας προς το καλό. Δεν είναι λοιπόν, ο ψυχρός αλτρουισμός που θα φέρει την ευεξία στη ζωή μας, αλλά η καλοσύνη η οποία συνοδεύει την προσφορά μας. Στην περίπτωση αυτή, η καρδιά μας παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτή η ιδέα συναντάται και στην Αιγυπτιακή μυθολογία, όπου ο αποθανών έπρεπε να περάσει ένα τεστ καρδιάς κατά κάποιον τρόπο, όπου η καρδιά του ζυγιζόταν και αν ήταν ελαφριά του επιτρεπόταν να συνεχίσει το ταξίδι του στον παράδεισο. Αν όμως η καρδιά του ήταν βαριά, γεμάτη απληστία, τότε γινόταν βορά στη Θεά Ammit. Για τους Ινδουιστές και τους Βουδιστές, η καρδιά – chakra – είναι το κέντρο της φιλευσπλαχνίας. Στη χριστιανική τέχνη, παρατηρούμε την ιερή και γεμάτη φως καρδιά του Χριστού να είναι φορτωμένη με αγαθοεργίες.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν επιδοθεί στην ιδέα ότι οι καλές μας πράξεις και τα συναισθήματά μας πηγάζουν από τον εγκέφαλό μας. Οι τωρινές ενδείξεις καταγράφουν ξεκάθαρα ότι οι καλές πράξεις μας χαράσσονται στο ίδιο μας το σώμα, ακόμα και στο καρδιακό μας σύστημα, με συνέπεια η καρδιά μας και η γενική μας υγεία να ευεργετούνται σημαντικά.

Παραθέτω το link για τους αγγλομαθείς αναγνώστες, να διαβάσουν το πολύ ενδιαφέρον άρθρο εξ ολοκλήρου εδώ

 

*Η Νένα Μεϊμάρη ήταν επί χρόνια εκπαιδευτικός με πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο σε δημόσιο σχολείο της Βοστώνης. Συνταξιούχος, πλέον, ασχολείται με την αρθρογραφία και τον εθελοντισμό. Πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο blog για χήρες και στήριξη αυτών με τίτλο Είμαι Χήρα – Έχω Φωνή και ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο Σου γράφω γιατί υπάρχεις. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο email της [email protected].