Το Harvard, ρωτάει τον Νομπελίστα Eric Maskin ( Nobel Prize in Economic Sciences, 2007), εάν υπάρχει καλύτερος τρόπος ψηφοφορίας. Ο Νομπελίστας καθηγητής οικονομικών, εξηγεί τη μαθηματική αυτή πρόκληση. Προτείνει ένα σύστημα, το οποίο χρησιμοποιείται στην Αυστραλία εδώ και χρόνια και έχει υιοθετηθεί πρόσφατα και από μερικές πολιτείες της Αμερικής, όπως η Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για την προτιμησιακή ψηφοφορία. Σ’ αυτό το σύστημα, οι ψηφοφόροι αξιολογούν τους υποψήφιους με σειρά προτεραιότητας και ψηφίζουν αντίστοιχα (π.χ. η πρώτη ψήφος, πηγαίνει στον πρώτο κατά την προτίμηση του ψηφοφόρου, υποψήφιο, κ.λ.π.) – Wikipedia.

Με τον τρόπο αυτό, οι εκλογές είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικές και δίκαιες.

Παραθέτω το video, όπου ο καθηγητής εξηγεί τη διαδικασία του «Ranking – Choice Voting in Elections», για τους αγγλομαθείς.

Επίσης, το λινκ, για να διαβάσετε το παράδειγμα της Νέας Υόρκης.

 

 

 

*Η Νένα Μεϊμάρη ήταν επί χρόνια εκπαιδευτικός με πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο σε δημόσιο σχολείο της Βοστώνης. Συνταξιούχος, πλέον, ασχολείται με την αρθρογραφία και τον εθελοντισμό. Πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο blog για χήρες και στήριξη αυτών με τίτλο Είμαι Χήρα – Έχω Φωνή και ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο Σου γράφω γιατί υπάρχεις.