Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής μιλά στο makthes.gr για τον στόχο των ευρωεκλογών, τις προτάσεις της Χαριλάου Τρικούπη και την… επομένη της κάλπης

Βαγγέλης Στολάκης

Για τον στόχο του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής αλλά και τις δικές του προτεραιότητες σε περίπτωση εκλογής του στο ευρωκοινοβούλιο μιλά στο makthes.gr ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Χαριλάου Τρικούπη, Νίκος Ξυλούρης. Με καταγωγή από την Κρήτη, ζει και εργάζεται ως γιατρός στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ξυλούρης λίγες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες αναφέρεται στο διακύβευμα της κάλπης και στέλνει το μήνυμα ότι το βράδυ των εκλογών το κόμμα του θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής μιλά για τα προβλήματα των πολιτών και τις προτάσεις του κόμματός του και αναφέρεται στις πρωτοβουλίες Ανδρουλάκη για την ανανέωση του προοδευτικού χώρου την επομένη των ευρωεκλογών.

Κύριε Ξυλούρη, ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών στις οποίες συμμετέχετε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής;

Οι εκλογές αυτές δίνουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να επηρεάσει σημαντικά ζητήματα, όπως η οικονομική ανάπτυξη, η μεταναστευτική πολιτική, η προστασία του περιβάλλοντος και η καθολική πρόσβαση στην υγεία.

Με τη συμμετοχή τους, οι ψηφοφόροι βοηθούν την Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθώντας τις εθνικές προτεραιότητες και διασφαλίζοντας ότι οι πολιτικές της ΕΕ ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες.

Συνεπώς, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές δεν αφορά μόνο την εκλογή εκπροσώπων, αλλά αποτελεί μια κρίσιμη εκλογική διαδικασία για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και τη διασφάλιση ότι η φωνή των Ελλήνων πολιτών ακούγεται και επηρεάζει τις αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ποιο είναι το δικό σας αφήγημα; Γιατί να σας ψηφίσει ο κόσμος;

Συμμετέχοντας στις ευρωεκλογές, στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι οι πολίτες έχουν τον πρωταρχικό λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας της Ευρώπης και επέλεξα να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ώστε η φωνή της Κεντροαριστεράς και των προοδευτικών πολιτών να γίνει ισχυρότερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προσωπικά, έχω τη διάθεση να προσφέρω, όντας στρατιώτης του ΠΑΣΟΚ, που αδιάλειπτα ανήκω από το 1989 και δεν έχω εγκαταλείψει σε καμία εκλογική μάχη.

Η προσφορά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, παράλληλα με την ιδιότητα μου ως ορθοπαιδικός χειρουργός και έχω τη διάθεση και την όρεξη να προσφέρω στο ευρωκοινοβούλιο με την προάσπιση των ζητημάτων που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των Ευρωπαίων και Ελλήνων πολιτών.

Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους πολίτες κατά τη διάρκεια των περιοδειών σας; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που σας αναφέρουν;

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας μου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι πολίτες εκφράζουν τις ανησυχίες τους και δίνουν έμφαση σε μια σειρά από ζητήματα που τους απασχολούν, τα οποία σχετίζονται με τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οι πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αναφέρουν την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και την υψηλή φορολογία που επικρατεί, την πρόσβαση στις υποδομές Υγείας και σε λοιπές κοινωνικές παροχές και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με την απουσία στήριξης από το Κράτος στους αγρότες. Αυτά τα προβλήματα απαιτούν συντονισμένες προσπάθειες και στρατηγικές λύσεις για να προταθούν βιώσιμες λύσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε περίπτωση εκλογής σας σε ποιους τομείς θα δώσετε έμφαση;

Ως ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, θα θέσω ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εργαστώ μεθοδικά για αυτά.

Κάποια από αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν την προώθηση πολιτικών που θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη και την ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για την προετοιμασία των εργαζομένων για τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα με τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογική επανάσταση και η διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας.

Ως ορθοπεδικός χειρουργός πιστεύω ακράδαντα ότι η υγεία αποτελεί θεμελιώδη πτυχή της ευημερίας και της ποιότητας ζωής των πολιτών και είναι ζήτημα που θα αποτελέσει προτεραιότητα μου και στην ενδεχόμενη εκλογή μου ως ευρωβουλευτή.

Ορισμένοι στόχοι που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη βελτίωση της υγείας περιλαμβάνουν την πρόληψη ασθενειών μέσω της ενίσχυσης των προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

Εξίσου σημαντική είναι η καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Ταυτόχρονα, η γεωργία αποτελεί σημαντικό τομέα της οικονομίας για πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ανάμεσά τους και η ιδιαίτερη πατρίδα μου η Κρήτη.

Η προώθηση μέτρων και προγραμμάτων που θα ενισχύσουν την βιωσιμότητα της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων υποστήριξης για τους μικρούς αγρότες και την προώθηση της οργανικής γεωργίας, καθώς και η υποστήριξη πληττόμενων περιοχών και αγροτών από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αποτελούν πρωταρχικούς στόχους στον προοδευτικό χώρο που έχω την τιμή να εκπροσωπώ ως υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Ο απώτερος στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης σε αυτήν την συνεχώς μεταβαλλόμενη περίοδο που ζούμε.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η δεύτερη θέση, ωστόσο οι τελευταίες αρκετές δημοσκοπήσεις σας θέλουν τρίτους. Το βράδυ των αποτελεσμάτων εκτιμάτε ότι θα διαψεύσετε τις μετρήσεις;

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση στις επερχόμενες εκλογές είναι φιλόδοξος και αντανακλά τη δέσμευσή μας να επαναφέρουμε το κόμμα σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Παρά τις δημοσκοπήσεις που μας κατατάσσουν στην τρίτη θέση, παραμένουμε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Η εκλογική δυναμική είναι συχνά δύσκολο να προβλεφθεί από τις δημοσκοπήσεις, καθώς αυτές καταγράφουν τις τάσεις της στιγμής και όχι την τελική απόφαση των ψηφοφόρων.

Πιστεύουμε ότι έχουμε ισχυρά πλεονεκτήματα για να είμαστε η Αξιωματική Αντιπολίτευση όπως το συνεκτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, μια μακρά ιστορία στην υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών και στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έχουν βελτιώσει τη ζωή των Ελλήνων, και την άμεση επαφή με την κοινωνία και τα προβλήματα της.

Το βράδυ των αποτελεσμάτων, πιστεύουμε ότι οι πολίτες θα αναγνωρίσουν τις προσπάθειές μας και θα μας εμπιστευτούν, φέρνοντάς μας στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η τελική έκβαση των εκλογών εξαρτάται από τη συμμετοχή και την επιλογή των ψηφοφόρων, και είμαστε βέβαιοι ότι το μήνυμά μας θα βρει ανταπόκριση στο εκλογικό σώμα.

Είναι εφικτός ο στόχος στις επόμενες εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας την ώρα που η ΝΔ όχι μόνο είναι πρώτη αλλά η διαφορά της με τον δεύτερο είναι μεγάλη;

Παρά τη μεγάλη διαφορά της ΝΔ αυτή την περίοδο από τα άλλα κόμματα, η πολιτική σκηνή μπορεί να είναι απρόβλεπτη και οι ισορροπίες να αλλάξουν.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας εάν πείσει τους πολίτες ότι αποτελεί μια αξιόπιστη και αποτελεσματική εναλλακτική λύση.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν αυτόν τον στόχο εφικτό όπως το ρεύμα ανανέωσης που έχει ξεκινήσει από τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη προσελκύοντας νέα μέλη και αναδεικνύοντας νέες ιδέες, η παρουσίαση ρεαλιστικών και υλοποιήσεων πολιτικών προτάσεων που μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα και μια δυναμική και καλά οργανωμένη προεκλογική καμπάνια που επικεντρώνεται στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και προσφέρει συγκεκριμένες λύσεις, μπορεί να αλλάξει το κλίμα και να ενισχύσει την υποστήριξη προς το ΠΑΣΟΚ.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων και η συσπείρωση της εκλογικής μας βάσης μπορεί να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ να κλείσει τη διαφορά, διεκδικώντας έτσι τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει προαναγγείλει πρωτοβουλίες για την Κεντροαριστερά την επομένη των ευρωεκλογών. Με ποιο τρόπο το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την ανασύνθεση του χώρου;

Το ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ενότητας και της ανανέωσης της Κεντροαριστεράς, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του χώρου την επομένη των ευρωεκλογών.

Οι τρόποι με τους οποίους το ΠΑΣΟΚ εγγυάται αυτήν την ανασύνθεση περιλαμβάνουν τον ανοιχτό διάλογο με ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς, την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και των κοινωνικών κινημάτων στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας -μέσω ανοιχτών συνελεύσεων και διαβουλεύσεων- και την συνέχεια της πολιτικής ανασύνθεσης και ανανέωσης προσώπων που γίνεται το τελευταίο διάστημα, με την ενίσχυση της νεολαίας να είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του κόμματος.

Την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για την ανανέωση του προοδευτικού χώρου μέσω της διαμόρφωσης ενός κοινού προγραμματικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει τις βασικές προτεραιότητες και τους στόχους της Κεντροαριστεράς.

INFO

Ο Νικόλαος Ξυλούρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη.

Ασκεί την ειδικότητα του με εξειδίκευση στην ρομποτική χειρουργική – ορθοπεδική σε ιατρείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς και στη γενέτειρα του την Κρήτη, ενώ συνεργάζεται με το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, όπου και πραγματοποιεί χειρουργικές επεμβάσεις.

Παράλληλα, παρέχει τις υπηρεσίες του στο Κοινωνικό Ιατρείο Μητροπόλεως Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως από το 2014 έως σήμερα.

Είναι μέλος της Παγκόσμιας Αθλητιατρικής Συνομοσπονδίας και δραστηριοποιείται από το 2011 στον αθλητικό χώρο, διατηρώντας συνεργασία με την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας.

Από 2016 έως το 2018 συμμετείχε στο ιατρικό προσωπικό της «ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ» και το διάστημα 2019–2022 ήταν υπεύθυνος ιατρός αγώνων της “Super League”. Το 2022–2023 υπήρξε επικεφαλής ιατρός της ποδοσφαιρικής ομάδας «ΠΑΕ ΑΡΗΣ».

Από το 1989 είναι ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ χωρίς να αποστασιοποιηθεί ποτέ, καθώς υπήρξε υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης από το 2012–2019 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος. Ζει με την οικογένεια του στη Θεσσαλονίκη και είναι πατέρας τριών παιδιών.

 

Πηγή:makthes