Παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργείο Παιδείας από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και όπως ανακοινώθηκε αποκλειστικά μέσω Πανελληνίων θα περνούν οι υποψήφιοι για να φοιτήσουν στα εν λόγω ιδρύματα.

Ο υπουργός παρουσίασε τις βασικές διατάξεις για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα λέγοντας ότι για να υπάρχει ένα καθεστώς ισονομίας ανάμεσα σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια όσον αφορά στην εισαγωγή των Ελλήνων φοιτητών στα ιδιωτικά ΑΕΙ θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν «πιάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου τους κατά τις πανελλαδικές και αυτή θα είναι η μοναδική σύνδεση στο σύστημα πρόσβασης μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ.

Από τον Σεπτέμβριο του 2025 οι αιτήσεις – Εισαγωγή φοιτητών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με Πανελλήνιες
“Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ” τόνισε o υπουργός και εξήγησε ότι οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2025, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ιδρύσουν παραρτήματά τους στη χώρα μας.

Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα γίνει με την εποπτεία του κράτους τα οποία θα έχουν τη νομική ονομασία Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Όπως εξήγησε η ίδρυσή τους θα γίνει κατόπιν έγκρισης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και την γνώμη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Mε Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αλλά και με Πανελλήνιες θα εγγράφονται οι φοιτητές
Για να εγγραφεί ο υποψήφιος φοιτητής στο Τμήμα του ενδιαφέροντος του στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα πρέπει υποχρεωτικά να καλύπτει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτό θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής του στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει επί 0,8. Παράλληλα, δικαίωμα εγγραφής θα έχουν κάτοχοι International Baccalaureate ή αντίστοιχου τίτλου καθώς και κάτοχοι ισότιμου απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής.

Στο βάθος ιδιωτικά πανεπιστήμια με δικά τους κριτήρια εισαγωγής
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου που μίλησαν επί της ουσίας όταν ξεκινήσει και επίσημα η λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα έχουν και εκείνα λόγο ως προς τα κριτήρια εισαγωγής άρα η πρόσβαση σε αυτά θα εξαρτάται και από παράγοντες για τους οποίους δεν θα έχει αρμοδιότητα το Υπουργείο καθώς θα αποτελούν δικά τους προαπαιτούμενα συναρτήσει με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το μητρικό πανεπιστήμιο.

 

Πηγή:dnews.gr