Η κινηματογραφική εικόνα είχε την τιμητική της σε δύο εκδηλώσεις που έγιναν την Τρίτη 9 Ιουλίου 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος του 48ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Στη μία εκδήλωση, που έγινε στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με θεματολόγιο τον Όλυμπο, ενώ στην άλλη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πάρκου Κατερίνης, προβλήθηκε ταινία από την Τιμώμενη φετινή χώρα, το Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι και στις δύο εκδηλώσεις η είσοδος ήταν ελεύθερη.

 

Ντοκιμαντέρ, «Το λυκόφως των θεών».

Το ντοκιμαντέρ, με τίτλο «ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ», μια ενδιαφέρουσα παραγωγή που ετοίμασε η μαθητική κοινότητα του 2ουΛυκείου Βούλας Αττικής με αφορμή μια ανάβαση στο Όλυμπο, προβλήθηκε στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου Πιερίας.

Ακολούθησε ομιλία με θέμα «Μαραθώνιος Ολύμπου… στα ίχνη των Ολύμπιων Θεών» που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και του Olympus Marathon, Άρης Νίκας.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσική από την ορχήστρα νέων Δίου.

 

 

Ταινία για «αναζητήσεις αγνοουμένων» τού ολοκαυτώματος

Την ίδια ημέρα, στο δημοτικό θέατρο πάρκου Κατερίνης προβλήθηκε η ταινία «ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ» Whereabouts Unknown (Lost Relatives) του 2010, διάρκειας 60′.

Συγκεκριμένα, η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Ολύμπου σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης πρόβαλαν την πρώτη Ισραηλινή ταινία στα πλαίσια του θεσμού τής «τιμώμενης χώρας» (Ισραήλ, για φέτος) τού 48ου ΟΡΦΕΟ.

Οι θεατές που παρακολούθησαν αυτή την ταινία, ταξίδεψαν νοερά στο Ισραήλ τού 1949, όπου «η Ανούτσα με το γιο της και τη γυναίκα του, επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, προσπαθούν να επιβιώσουν».

Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, «η Ανούτσα συμφωνεί με τη ράφτρα γειτόνισσά της, τη Ρεβέκκα, αλλά και την κόρη της, τη Σαρίκα, επιζήσασες του Ολοκαυτώματος από τη Ρόδο, να τους φέρνει ρούχα για επιδιόρθωση με αντάλλαγμα να παρακολουθούν στο ραδιόφωνό τους την εκπομπή «Αναζητήσεις αγνοουμένων», έχοντας την ελπίδα η Ανούτσα να ξαναβρεί τον άντρα της».