Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου «παίρνει» την έρευνα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και την αναθέτει σε Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τι αναφέρει στην εισαγγελική παραγγελία η κ. Γεωργία Αδειλίνη.

Στο ανώτατο επίπεδο θα διεξαχθεί εφεξής η έρευνα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, με συστήματα υποκλοπών, όπως το predator, από τα οποία φέρονται να έχουν πέσει θύματα πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι και άλλοι παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Η προκαταρκτική έρευνα διεξάγεται ήδη από τον Απρίλιο του 2022 από δυο εισαγγελείς Πρωτοδικών της Αθήνας, την κ. Τριανταφύλλου και τον κ. Σπυρόπουλο και πλέον με την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλινη, η έρευνα ανατίθεται στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Αχιλλέα Ζήση.

Η κ. Αδειλίνη στην παραγγελία της ζητά τη διαβίβαση των δικογραφιών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και εξηγεί τους λόγους της αναβάθμισης της εν λόγω δικαστικής ερευνας. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, η σχετική έρευνα αφορά σε θέμα «μείζονος σημασίας» και λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της, «υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων».

Αναλυτικά η παραγγελία της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού:
«Προς Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση.

Από τον Απρίλιο του 2022 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τη γνωστή υπόθεση των υποκλοπών, η οποία ακόμα δεν έχει περατωθεί.

Επειδή η υπόθεση αυτή α) είναι εξαιρετικής φύσης και μείζονος σημασίας και απαιτείται η αναβάθμιση της σχετικής έρευνας και β)από την καθυςτέρηση περάτωσης της πέραν των σχετικών για το θέμα αυτό καταγγελιών υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων, παρακαλούμε σύμφωνα με το άρθρο 32 του ΚΠΔ να διενεργήσετε προσωπικά προκαταρκτική εξέταση στην οποία να ενσωματώσετε και το αποδεικτικό υλικό που μέχρι τώρα έχει συγκεντρωθεί και να μας υποβάλετε τη σχετική δικογραφία με αιτιολογημένο πόρισμα σας.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η Εισαγγελία Εφετών,προς τις οποίες κοινοποιείται η παραγγελία μας αυτή, πρέπει από τη λήψη της, να απέχουν από κάθε σχετική ενέργεια και να μας διαβιβάσουν άμεσα,ήτοι εντός της σήμερον, η μεν πρώτη Υπηρεσία τις σχετικές με το θέμα δικογραφίες(ήτοι τη δικογραφία που σχηματίστηκε στις 15-11-2022 μετά το συσχετισμό όλων των σχετικών με την υπόθεση δικογραφιών ΑΑ2022/23, καθώς και όσες άλλες συσχετίστηκαν στη συνέχεια με αυτήν-ΑΑ2022/1124, ΑΑ2022/1101,Ε2022/4518, Ε2023/1670 αμφότερες δε κάθε έγγραφο, πόρισμα κλπ στοιχεία που ανάγονται στο ίδιο θένα και περιέρχονται σ αυτές».

Η παραγγελία κοινοποιείται και στην Εισαγγελία Εφετών.

 

 

Πηγή:dnews.gr