Ο Κώστας Κουκοδήμος στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
Αντιπροσωπεία βουλευτών μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, με επικεφαλής τον Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Β´ Αθηνών κ. Γιώργο Κουμουτσάκο επισκέφθηκε την έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες πραγματοποιώντας μια σειρά επαφών και συναντήσεων.
Στη συνάντηση με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα Πολιτικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφαλείας του ΝΑΤO Πρέσβη Alejandro Alvargonzalez, που πραγματοποιήθηκε σε εξαίρετο κλίμα μία ημέρα μετά την Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤO συζητήθηκαν:
- ο ρόλος της Ελλάδας στη Συμμαχία, η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕE,
- η κατάσταση έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο,
- οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, με έμφαση στο ζήτημα των Σκοπίων και η εξέλιξη της διαδικασίας ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Μετά το πέρας της συνάντησης, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η συνάντηση με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα έγινε σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα. Ήταν ειλικρινής και ουσιαστική. Κάλυψε ευρύ φάσμα κρίσιμων θεμάτων ελληνικού και συμμαχικού ενδιαφέροντος. Από την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την κατάσταση των διατλαντικών σχέσεων έως τις σύγχρονες πολυδιάστατες απειλές. Τις σχέσεις με τη Ρωσία, την ανησυχητική κατάσταση έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξα στον κ. Albargonzalez τις ανησυχίες και τον προβληματισμό μας για τη συμπεριφορά έντασης που ακολουθεί η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Όσον αφορά στα Βαλκάνια, επισήμανα ιδιαίτερα ότι εμείς επιθυμούμε και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή και ατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Η προοπτική αυτή όμως έχει θεμελιώδη προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Ειδικά για το θέμα των Σκοπίων ενημέρωσα πλήρως τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τις θέσεις και τις μεγάλες ανησυχίες της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπογράμμισα ότι οι πρόσφατες ιδιαίτερα προβληματικές δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας δήθεν μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν τη στάση και τις ανησυχίες μας. Δηλαδή ότι, ειδικά στα Βαλκάνια, μια κακή συμφωνία που δεν λύνει τα προβλήματα τελικά τα επαναφέρει. Συχνά με χειρότερο τρόπο. Και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν από όλους».