Scroll to top

Ο κύβος ερρίφθη: Η Νοτοπούλου για Δήμαρχος Θεσσαλονίκης


- 28 Νοεμβρίου 2018

 •  

  Ο κύβος φαίνεται ότι ερρίφθη για τον δήμο Θεσσαλονίκης, σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητα που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημαντικό μέρος της κεντροαριστεράς. Η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, είναι σύμφωνα με πληροφορίες η «εκλεκτή» της Κουμουνδούρου για υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

  Η απόφαση φέρεται να ελήφθη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο η κ. Νοτοπούλου συζήτησε τις λεπτομέρειες της υποψηφιότητας.

  Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται μετά την απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην είναι υποψήφιος, όμως μόνο αναγκαστική δε χαρακτηρίζεται. Η κ. Νοτοπούλου εξάλλου ήταν ανάμεσα στα ονόματα που ήθελε να κατεβάσει στον κεντρικό δήμο ο κ. Τσίπρας και το 2014, όμως τότε η ίδια αρνήθηκε τη σχετική πρόταση.

  Πλέον η κ. Νοτοπούλου είναι και αναγνωρίσιμη, ενώ είναι κεντρικό πρόσωπο στην προσπάθεια του ίδιου του πρωθυπουργού να δημιουργήσει το λεγόμενο «δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο» στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί ο κ. Μπουτάρης να προοριζόταν ως η «εικόνα» του συγκεκριμένου μετώπου, όμως το projectήδη το έτρεχε η κ. Νοτοπούλου.

  Έτσι, η απόφαση Μπουτάρη ήταν αυτονόητο ότι θα οδηγούσε στην επιλογή της κ. Νοτοπούλου για το δήμο, προκειμένου να περάσει και το πολιτικό μήνυμα που επιθυμεί ο κ. Τσίπρας.

  Στην Κουμουνδούρου θεωρούν μάλιστα ότι η κ. Νοτοπούλου μπορεί αφενός να συσπειρώσει πολύ ευρύτερες δυνάμεις της κεντροαριστεράς από τη σφαίρα επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη, αφετέρου ότι έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκλογή της στη δημαρχία της Θεσσαλονίκης.

  Εξάλλου, η κ. Νοτοπούλου είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τις κοινωνικές ομάδες και τα κινήματα, που δρουν στη Θεσσαλονίκη. Έχει άριστες σχέσεις με σχεδόν το σύνολο των στελεχών της «Πρωτοβουλίας» και μάλιστα δεν είναι λίγα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης Μπουτάρη, που της έχουν προτείνει να είναι αυτή υποψήφια δήμαρχος, ενώ αρκετοί είναι πιθανό να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιό της. Είναι εκτός από «πουλέν» της κομματικής ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κι από τις αγαπημένες του τοπικού κομματικού μηχανισμού, του οποίου θα έχει την αμέριστη στήριξη, όπως άλλωστε αναμένεται κι από όλη την ομάδα της «Ανοιχτής Πόλης».

  Επίσης, θα στηριχθεί από οικολόγους που δε θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Μιχάλη Τρεμόπουλου, ενώ και ένα μέρος των τοπικών στελεχών του Ποταμιού (όσοι επικροτούσαν την απόφαση Θεοδωράκη να στηρίξει Μπουτάρη) βρίσκουν την υποψηφιότητά της νικηφόρα. Επίσης, ένα μέρος στελεχών του ΚΙΝΑΛ στην πόλη θεωρούν ότι μπορούν να στηρίξουν την υποψηφιότητά της, παρά το γεγονός ότι κεντρικά το κόμμα κατεβαίνει με αντικυβερνητική γραμμή για τις εθνικές εκλογές.

  Είναι χαρακτηριστικό δε ότι στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ δε συζητείται σήμερα κανένα άλλο όνομα, πλην εκείνου της υφυπουργού για την υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης.

  Στόχος, όπως έλεγαν πηγές από το ΣΥΡΙΖΑ στη Voria.gr, είναι η υποψηφιότητα Νοτοπούλου να έχει ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, που θα αποτελούν συνέχεια της πολιτικής εξωστρέφειας που ακολούθησε ο κ. Μπουτάρης και θα ενώσουν όλο τον προοδευτικό χώρο σε ένα κινηματικού χαρακτήρα «δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο».

  Ο αρχικός προβληματισμός και οι σκέψεις της κ. Νοτοπούλου για τον δήμο Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι ωρίμασαν και μέχρι την Παρασκευή θα πει την οριστική της απόφαση στον κ. Τσίπρα, ώστε το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Πολίτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινωθεί και επισήμως.

   

  Πηγή: voria.gr

 • Δείτε επίσης...