Ο πυρήνας της Γης μπορεί ίσως έχει σταματήσει να περιστρέφεται ή μπορεί και να περιστρέφεται αντίθετα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν σε μια νέα μελέτη τους Κινέζοι ερευνητές.

Ο πυρήνας του πλανήτη μας αποτελείται από ένα εξωτερικό στρώμα υγρού μετάλλου και έναν εσωτερικό πυρήνα από στερεό μέταλλο που έχει περίπου το 70% του μεγέθους της Σελήνης.

Γενικά πιστεύεται ότι ο πυρήνας περιστρέφεται αντίθετα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού όταν τον βλέπουμε από τον Βόρειο Πόλο.

Στη νέα αυτή μελέτη, σύμφωνα με το euronews, η οποία αναλύει δεδομένα σεισμικών κυμάτων των τελευταίων 60 ετών από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου στην Κίνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η περιστροφή του πυρήνα σταμάτησε περίπου το 2009 και στη συνέχεια ξεκίνησε εκ νέου προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πιστεύουμε ότι ο πυρήνας, σε σχέση με την επιφάνεια της Γης, περιστρέφεται προς τη μία κατεύθυνση και στη συνέχεια προς την άλλη, δήλωσαν οι Xiaodong Song και Yi Yang, συγγραφείς της μελέτης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τελευταία αλλαγή περιστροφής πριν από το 2009 θα είχε συμβεί στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και η επόμενη θα λάβει χώρα στα μέσα της δεκαετίας του 2040.

Πάντως, πρόκειται για άκρως αμφιλεγόμενα ευρήματα, πόσο μάλλον όταν υπάρχει μια έντονη συζήτηση σχετικά με τη φύση του πυρήνα της Γης, επειδή η συλλογή πληροφοριών σχετικά με αυτόν είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Η άκρη του εξωτερικού πυρήνα συναντά τον μανδύα της Γης σε βάθος περίπου 2.890 χιλιομέτρων, και αυτός ο εξωτερικός πυρήνας πιστεύεται ότι αποτελείται από υγρό σίδηρο και νικέλιο.

Ο εσωτερικός πυρήνας αρχίζει περίπου 5.000 χλμ. κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη και πιστεύεται ότι αποτελείται από στερεό σίδηρο και νικέλιο, λόγω της ακραίας πίεσης που αναγκάζει τα άτομα του μετάλλου να συσσωρευτούν.

 

Πηγή:techmaniacs