Scroll to top

«ΟΧΙ» των εργαζόμενων στα JUMBO στις ανοιχτές Κυριακές – Αντίδραση από τον εκπρόσωπο τύπου της ΓΣΕΕ


- 2 Φεβρουαρίου 2020

 •  

  Αποφασισμένοι να μην υλοποιηθεί η απόφαση της διοίκησης των καταστημάτων JUMBO εμφανίζονται οι εργαζόμενοί τους, καθώς με ανακοίνωση που εξέδωσαν σημειώνουν πως «ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να χαρίσουμε τις ΚΥΡΙΑΚΕΣ μας στην εργοδοσία», την ώρα μάλιστα που «εργαζόμαστε με τους πιο στυγνούς όρους εκμετάλλευσης», όπως καταγγέλλουν.

  Για αυτό τον λόγο οι εργαζόμενοι προβαίνουν σε απεργία σήμερα, Κυριακή, διαδηλώνοντας έξω από το κατάστημα της εταιρείας στις 10:30 στον Λούρο.

  Στην ανακοίνωση οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως «αφού μας ανάγκασαν στην 6ημερη εργασία που προστέθηκε στους χαμηλούς μισθούς, την ημιαπασχόληση, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την εντατικοποίηση και τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας… και όλα αυτά βέβαια αξιοποιώντας τους νόμους που έχει εξασφαλίσει η εργοδοσία από όλες τις κυβερνήσεις για να αυξήσει τα κέρδη της, έρχεται σήμερα ο εργοδότης μας και ανοίγει και τις 52 Κυριακές σε Πρέβεζα-Κατερίνη, δηλώνοντας ότι θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο σε όλα τα καταστήματα».

  Αυτό σημαίνει «δουλειά με τους χειρότερους όρους αμοιβής και συνθηκών, 7 μερες την εβδομάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή μας, την υγεία μας και τις οικογένειες μας», συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι.

  Ταυτόχρονα «πρόσφατα όμως είδαμε και κυρίως διαβάσαμε για έναν κουστουμαρισμένο συνδικαλιστή με το όνομα Καραγεωργόπουλος, να βγαίνει στα site ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων μας και μιλά για εμάς, να μιλά άκουσον-άκουσον για επιχειρησιακή σύμβαση. Ποιος είναι αυτός που μιλά για εμάς; Μάλιστα, εμφανίστηκε σε κινητοποίηση των συναδέλφων μας και του σωματείου τους στην Πρέβεζα, για να βγάλει φωτογραφίες και να το παίξει αγωνιστής», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

  Συνεχίζουν επισημαίνοντας πως «στην πορεία μάθαμε ποιος είναι, τις ιδιότητες του στη ΓΣΕΕ και έδεσε το γλυκό! Ο εν λόγω κύριος δεν μας εκπροσωπεί! Δε θα χτίσει πάνω στα δικά μας προβλήματα και τα αιτήματα μας, την συνδικαλιστική του υπόσταση. Δεν έχουμε ανάγκη από influencer “συνδικαλιστές”!

  Σε κάθε περίπτωση «ΕΜΕΙΣ θα ακολουθήσουμε τον δικό μας ΑΓΩΝΑ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ για τα δικά μας αιτήματα, τη ΖΩΗ μας, μακριά από καλοθελητές και τσιράκια!», ξεκαθαρίζουν οι εργαζόμενοι.

  Επιπλέον στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «ΑΠ ΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ !»

  Η εν λόγω ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση του Δημήτρη Καραγεωργόπουλου, μέλους της διοίκησης και εκπροσώπου Τύπου της ΓΣΕΕ και προέδρου του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση», ο οποίος σε δήλωσή του χρεώνει στο ΠΑΜΕ, τα γραφόμενα της ανακοίνωσης των εργαζομένων.

  Κάνοντας λόγο για ανυπόγραφη ανακοίνωση, «υποτίθεται κάποιων «αγνώστων» εργαζομένων….στα Jumbo…οι οποίοι τάχα «καταφέρονται» εναντίον μου και με στολίζουν με χαρακτηρισμούς όπως «κουστουμαρισμένο συνδικαλιστή», «influencer – συνδικαλιστή», «εργοδότη-συνδικαλιστή» και αλλά απαξιωτικά και συκοφαντικά…» ο κ. Καραγεωργόπουλος σημειώνει πως το «ΠΑΜΕ συνέταξε μια επιστολή εναντίον μου, την ονόμασε «επιστολή εργαζομένων των Jumbo» και την ανάρτησε ως συνδρομητής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο».

  Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ διαμηνύει μάλιστα πως σέβεται «τον αγώνα που από κοινού δίνουμε διάφορες δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, για την προάσπιση των Κυριακών και κυρίως σέβομαι 90 εργαζόμενους στα Jumbo που είναι μέλη της «ΕΝΩΣΗΣ», τους οποίους ως πρόεδρος εκπροσωπώ σε αυτό τον αγώνα».

  Κατά συνέπεια «δεν θα μπω λοιπόν στη διαδικασία να απαντήσω επί της ουσίας στις αθλιότητες μασκοφόρων του Π.Α.ΜΕ.» και παραπέμπει στην αγωγή που κατέθεσε πρπσφάτως σε βάρος μελών της παράταξης του ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ.

  «Στη δικαιοσύνη θα αναμετρηθεί πλέον η αλήθεια με το ψέμα», γράφει ο κ. Καραγεωργόπουλος και συμπληρώνει πως «θα κυκλοφορώ παντού όπου βρίσκονται εργαζόμενοι» ακόμη και αν «υλοποιηθούν (ξανά) οι απειλές ορισμένων που παίρνουν παράωρα τηλέφωνο στο σπίτι μου και πετάνε απειλητικά τρικάκια στην πόρτα του σπιτιού μου».

   

  Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων στα JUMBO:

  «Εμείς οι εργαζόμενοι στα JUMBO, που εργαζόμαστε με τους πιο στυγνούς όρους εκμετάλλευσης, ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να χαρίσουμε τις ΚΥΡΙΑΚΕΣ μας στην εργοδοσία.

  Αφού μας ανάγκασαν στην 6ημερη εργασία που προστέθηκε στους χαμηλούς μισθούς, την ημιαπασχόληση, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την εντατικοποίηση και τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας… και όλα αυτά βέβαια αξιοποιώντας τους νόμους που έχει εξασφαλίσει η εργοδοσία από όλες τις κυβερνήσεις για να αυξήσει τα κέρδη της, έρχεται σήμερα ο εργοδότης μας και ανοίγει και τις 52 Κυριακές σε Πρέβεζα-Κατερίνη, δηλώνοντας ότι θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο σε όλα τα καταστήματα.

  Δηλαδή δουλειά με τους χειρότερους όρους αμοιβής και συνθηκών, 7 μερες την εβδομάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή μας, την υγεία μας και τις οικογένειες μας.

  Ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα οργάνωσης μέσα από επιτροπές αγώνες και σωματεία.

  Πρόσφατα όμως είδαμε και κυρίως διαβάσαμε για έναν κουστουμαρισμένο συνδικαλιστή με το όνομα Καραγεωργόπουλος, να βγαίνει στα site ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων μας και μιλά για εμάς, να μιλά άκουσον-άκουσον για επιχειρησιακή σύμβαση. Ποιος είναι αυτός που μιλά για εμάς; Μάλιστα, εμφανίστηκε σε κινητοποίηση των συναδέλφων μας και του σωματείου τους στην Πρέβεζα, για να βγάλει φωτογραφίες και να το παίξει αγωνιστής.

  Στην πορεία μάθαμε ποιος είναι, τις ιδιότητες του στη ΓΣΕΕ και έδεσε το γλυκό! Ο εν λόγω κύριος δεν μας εκπροσωπεί! Δε θα χτίσει πάνω στα δικά μας προβλήματα και τα αιτήματα μας, την συνδικαλιστική του υπόσταση. Δεν έχουμε ανάγκη από influencer «συνδικαλιστές»!

  ΕΜΕΙΣ θα ακολουθήσουμε τον δικό μας ΑΓΩΝΑ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ για τα δικά μας αιτήματα, τη ΖΩΗ μας, μακριά από καλοθελητές και τσιράκια!

  Πάρτε το χαμπάρι!

  ΔΕ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΜΑΣ!

  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ !

  ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ JUMBO από καταστήματα σε όλη τη χώρα

  01/2/2020

  Μονόδρομος η οργάνωση και ο αγώνας για την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας

  Η Κυριακή αργία μας ανήκει.

  Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες

  Την προηγούμενη Κυριακή, με μπροστάρη το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πρέβεζας, τον Εμπορικό Σύλλογο και άλλα ταξικά συνδικάτα, στείλαμε ηχηρό μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από την πάλη για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.

  Με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα να δώσουμε νέα μαχητική απάντηση την ερχόμενη Κυριακή 2 Φλεβάρη, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

  Όλοι οι εργοδότες ακόμα και αυτοί που τη δεδομένη στιγμή ανοίγουν τις 2, τις 8 ή τις 32 Κυριακές δηλώνουν ότι διαθέτουν το νομοθετικό πλαίσιο για να προχωρήσουν σε πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τους το έχουν εξασφαλίσει.

  Αποτελεί μνημείο υποκρισίας η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που με τις επερωτήσεις βουλευτών του στη Βουλή,προσπαθεί να κρύψει τις δικές του ευθύνες. Να θυμίσουμε στους βουλευτές του, ότι επί των ημερών της δικής τους κυβερνητικής θητείας δόθηκε η δυνατότητα στους μεγαλέμπορους να ανοίγουν τα καταστήματά τους 32 Κυριακές, διατηρήθηκε και ενισχύθηκε το νομοθετικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης.

  Δεν μπορεί κανείς επίσης να αποσιωπά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ με νόμο του 2013, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία του νόμου το 2017 και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, σε κατανεμημένους ρόλους, κατάργησαν την Κυριακάτική αργία όλο το έτος στην περιοχή της Πρέβεζας! Η επιχείρηση «Jumbo», παρεμβαίνει σαν λαγός, πρωτοστατεί για να σπάσει η κυριακάτικη αργία από τα πολυκαταστήματα και να επεκταθεί παντού,με την απόφασή της για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

  Η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, δεν είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής, του καθένα, αφού οι συνθήκες στην αγορά θα μας αναγκάζουν σε δουλειά νύχτα – μέρα για να εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την 7ημερη εργασία, τα εξαντλητικά ωράρια, τους πενιχρούς μισθούς και τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την πολιτική που καθημερινά μας τσακίζει εντός και εκτός χώρου εργασίας. Για εμάς είναι μονόδρομος η οργάνωση και ο συλλογικός αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για τη διεκδίκηση σύγχρονων όρων δουλειάς.

  Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους αγώνες μας στους σύγχρονους «Εφιάλτες» του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος (βλέπε επίσκεψη του γνωστού εργοδότη-συνδικαλιστή Καραγεωργόπουλου).Είναι συνυπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι,ευθύνονται για τον αφοπλισμό και την υποχώρηση του συνδικάλιστικού κινήματος,βάζουν συνεχώς πλάτη στα αντεργατικά μέτρα (πρόσφατα η διορισμένη από τα δικαστήρια ηγεσία της ΓΣΕΕ υπέγραψε από κοινού με τις εργοδοτικές ενώσεις την κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ που προβλέπει πάγωμα μισθών, ΣΣΕ και εργασιακών διακιωμάτων για το 2020).

  Είναι η ώρα να δυναμώσουμε τα σωματεία μας, τους αγώνες μας απέναντι στην εργοδοσία, τις κυβερνήσεις της και την ΕΕ.

  Να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

  Καλούμε τους εργαζόμενους,τα συνδικάτα να πάρουν μαζικά μέρος στη νέα

  Απεργιακή Κινητοποίηση την Κυριακή 2 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ.,έξω από τα JUMBO στο Λούρο» καταλήγει η ανακοίνωση των εργαζομένων.

   

  Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρη η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου της ΓΣΕΕ:

  «Πληροφορήθηκα το περιεχόμενο ανυπόγραφης ανακοίνωσης, υποτίθεται κάποιων «αγνώστων» εργαζομένων… στα Jumbo… οι οποίοι τάχα «καταφέρονται» εναντίον μου και με στολίζουν με χαρακτηρισμούς όπως «κουστουμαρισμένο συνδικαλιστή», «influencer – συνδικαλιστή», «εργοδότη-συνδικαλιστή» και αλλά απαξιωτικά και συκοφαντικά… Ξετυλίγοντας το κουβάρι και αφού εστάλη άμεσα εξώδικο σε μια σειρά από sites, έφτασα στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο οποίο υποτίθεται ότι εστάλη η επιστολή των «αγνώστων» εργαζομένων. Εκεί, μιλώντας με την αρχισυνταξία, διαπίστωσα ότι επρόκειτο περί ξένης δημοσίευσης και όχι ρεπορτάζ βεβαίως του ΑΜΠΕ, η οποία αναρτήθηκε απευθείας από τον πελάτη τους το «ΠΑΜΕ». Το ΠΑΜΕ λοιπόν συνέταξε μια επιστολή εναντίον μου, την ονόμασε «επιστολή εργαζομένων των Jumbo» και την ανάρτησε ως συνδρομητής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Σε ότι με αφορά, σέβομαι τον αγώνα που από κοινού δίνουμε διάφορες δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, για την προάσπιση των Κυριακών και κυρίως σέβομαι 90 εργαζόμενους στα Jumbo που είναι μέλη της «ΕΝΩΣΗΣ», τους οποίους ως πρόεδρος εκπροσωπώ σε αυτό τον αγώνα. Δεν θα μπω λοιπόν στη διαδικασία να απαντήσω επί της ουσίας στις αθλιότητες μασκοφόρων του Π.Α.ΜΕ. Εξάλλου, ότι λένε ή γράφουν για μένα προστίθεται στη δικογραφία της αγωγής που κατέθεσα την περασμένη εβδομάδα κατά των 10 εκλεγμένων της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) στη ΓΣΕΕ. Εφεξής παραπέμπω τους συκοφάντες μου στην από 29.1.2020 αγωγή μου. Κανένας «διάλογος» μαζί τους πλέον. Στη δικαιοσύνη θα αναμετρηθεί πλέον η αλήθεια με το ψέμα. Υ.Γ. Και κάτι τελευταίο. Θα κυκλοφορώ παντού όπου βρίσκονται εργαζόμενοι. Αυτό δεν θα μου το απαγορέψει κανένας, έστω κι αν υλοποιηθούν (ξανά) οι απειλές ορισμένων που παίρνουν παράωρα τηλέφωνο στο σπίτι μου και πετάνε απειλητικά τρικάκια στην πόρτα του σπιτιού μου», καταλήγει ο κ. Καραγεωργόπουλος.

   

  Πηγή: makthes.gr

   

 • Δείτε επίσης...