Οδηγός «επιβίωσης» από τη γρίπη και τις ιώσεις
Πώς θα προστατευθείτε από τη γρίπη και τις ιώσεις και τι να κάνετε σε περίπτωση που νοσήσετε
Η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης που ξεκινά τον Νοέμβριο κορυφώνεται από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Δείτε πώς να προετοιμαστείτε και τι πρέπει να κάνετε εάν αρρωστήσετε.
Πώς να δράσετε προληπτικά
*Κάντε το αντιγριπικό εμβόλιο
Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη άμυνά σας ενάντια στη γρίπη και θα μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας εάν τύχει να αρρωστήσετε.
*Ελέγξτε το ντουλάπι με τα φάρμακα
Βεβαιωθείτε ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακά σας, όπως αναλγητικά και αποσυμφορητικά, δεν έχουν λήξει. Ελέγξτε επίσης εάν έχετε ρινικό σπρέι για όλους στην οικογένεια (ή ισότονο υγρό για ρινικές πλύσεις) και ότι το ψηφιακό σας θερμόμετρο εξακολουθεί να λειτουργεί.
*Προμηθευτείτε αντισηπτικά και άλλα είδη απολύμανσης
Θα χρειαστείτε απολυμαντικά μαντηλάκια ή υγρό απολυμαντικό χεριών και καθαριστικά επιφανειών με απολυμαντική και αντιβακτηριδιακή δράση.
*Προμηθευτείτε τα αγαπημένα σας σπιτικά «φάρμακα»
Προμηθευτείτε σούπες σε κονσέρβα, σε βάζα ή κατεψυγμένες, κράκερ, αντιφλεγμονώδη και αποσυμφορητικά βότανα, σταγόνες για τον βήχα, καταπραϋντικές καραμέλες κι οτιδήποτε άλλο θέλετε να τρώτε ή να πίνετε όταν αισθάνεστε χάλια.
Κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης
*Καθαρίζετε καθημερινά επιφάνειες και αντικείμενα
Χρησιμοποιήστε τα μαντηλάκια σας σε επιφάνειες με τις οποίες έρχεστε συχνά σε επαφή, όπως πόμολα, διακόπτες, συρτάρια και βρύσες, για να μειώσετε την εξάπλωση εάν κάποιος αρρωστήσει.
*Κρατήστε την οικογένειά σας υγιή
Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά, τρώτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή και ασκείστε για να διατηρήσετε το σώμα (και το ανοσοποιητικό σας σύστημα) σε κορυφαία φόρμα.
*Σταματήστε να αγγίζετε το πρόσωπό σας
Τα μικρόβια του κρυολογήματος και της γρίπης μεταδίδονται συχνά όταν αγγίζετε μια μολυσμένη επιφάνεια, στη συνέχεια τρίβετε τα μάτια σας ή αγγίζετε το στόμα σας.
*Πλένετε τα χέρια σας
Θυμηθείτε να τους κάνετε ένα καλό τρίψιμο για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα (όσο περίπου διαρκεί το τραγουδάκι «χρόνια πολλά» αν το πείτε για δύο φορές), όσο πιο συχνά γίνεται.
Τι να κάνετε εάν αρρωστήσετε
*Εάν αισθάνεστε αδιαθεσία μείνετε σπίτι
Μπορεί να είναι πολύ αργά για εσάς, αλλά μπορείτε να σταματήσετε την εξάπλωση του ιού στην εργασία σας ή στον λοιπό κοινωνικό σας κύκλο (φίλοι, συγγενείς, γυμναστήριο, κ.ο.κ.).
*Προσοχή στη διπλή δόση
Εάν παίρνετε ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο (ΜΣΦ) για το κρυολόγημα και τη γρίπη κι ένα παυσίπονο, βεβαιωθείτε ότι δεν παίρνετε διπλή δόση με τα ίδια ενεργά συστατικά. Πολλά ΜΣΦ για το κρυολόγημα και τη γρίπη περιέχουν ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη – οπότε θα καταλήξετε να πάρετε υπερβολική δόση εάν ταυτόχρονα λαμβάνετε και παυσίπονα. Και πολλά ΜΣΦ, συμπεριλαμβανομένων των κατασταλτικών του βήχα και των φαρμακευτικών σταγόνων για τον βήχα, περιέχουν δεξτρομεθορφάνη (DXM). Εάν πάρετε μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη δόση DXM μπορεί να αισθανθείτε ναυτία ή να έχετε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς και προσωρινή υπέρταση.
*Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε
Αποφύγετε τη διάδοση των μικροβίων καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη σας (ή καλύτερα φορέστε μάσκα – με την πανδημία του κορωνοϊού αυτό είναι κάτι με το οποίο πιθανότατα έχετε εξοικειωθεί).
*Μην μπείτε στον κόπο να ζητήσετε αντιβιοτικά
Τα αντιβιοτικά είναι άχρηστα ενάντια στους ιούς που προκαλούν κρυολόγημα και γρίπη. Είναι αποτελεσματικά μόνο στην καταπολέμηση λοιμώξεων, οι οποίες προκαλούνται από βακτήρια. Οι γιατροί λένε ότι η ακατάλληλη λήψη αντιβιοτικών συμβάλλει στην αντίσταση στα αντιβιοτικά, μια αυξανόμενη κρίση υγείας που καθιστά όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν τα νέα στελέχη των μολυσματικών ασθενειών.
*Σκεφτείτε να ζητήσετε αντιικά φάρμακα
Τα αντιικά φάρμακα μπορεί να είναι χρήσιμα εάν τα παίρνετε με τα πρώτα κιόλας σημάδια – κατά την έναρξη της γρίπης – καθώς έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να συντομεύσουν την ασθένειά σας κατά μία ή δύο ημέρες.
Προσοχή: Εάν ανεβάσετε υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί με αντιπυρετικά, εμφανίσετε δύσπνοια ή ταχύπνοια, ή, έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την βαρύτητα της νόσου σας επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας.
Πηγή:vita.gr