Την λίστα με τις 10 πιο ακριβές πόλεις για να ζήσει κανείς το 2022 δημοσίευσε η εταιρεία ECA International, και για ακόμα μία χρονιά το Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στην κορυφή της λίστας.

Για να δημιουργήσει την λίστα η εταιρεία λαμβάνει υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως την μέση τιμή των βασικών οικιακών προϊόντων (γάλα, μαγειρικό λάδι), τα ενοίκια, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τη δημόσια συγκοινωνία και την ισχύ του τοπικού νομίσματος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο δείκτης ECA εστιάζει κυρίως στο κόστος διαβίωσης των αλλοδαπών εργαζομένων.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι η Ασία είναι η πιο ακριβή ηπειρός, δεδομένου ότι εκτός από το Χονγκ Κονγκ, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για τρία συνεχόμενα χρόνια, την κορυφία δεκάδα συμπληρώνουν το Τόκιο, η Σαγκάη, η Γκουανγκζού και η Σεούλ. Η Ασία διεκδικεί επίσης την τιμή να είναι το σπίτι της πιο γρήγορα ανερχόμενης πόλης στη συνολική λίστα. Πρόκειται για το Κολόμπο, την κύρια μητρόπολη της Σρι Λάνκα, η οποία ανέβηκε 23 θέσεις από την 162 στην 149.

Ο Lee Quane, περιφερειακός διευθυντής του ECA για την Ασία, εξήγησε τους λόγους για την αυξανόμενη παρουσία της ηπειρωτικής Κίνας στον δείκτη.

“Η πλειονότητα των πόλεων της ηπειρωτικής Κίνας στην κατάταξή μας έχουν υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού από ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, αλλά εξακολουθούν να είναι συνήθως χαμηλότερα από ό,τι αλλού στην Ασία” εξήγησε. “Άρα, ο κύριος λόγος για την άνοδό τους στην κατάταξη ήταν η συνεχιζόμενη ισχύς του κινεζικού γουάν έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων.”

Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές πόλεις, το Παρίσι, η Ρώμη, οι Βρυξέλλες και η Μαδρίτη ήταν εκτός της λίστας των 30 κορυφαίων. “Σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη της Ευρωζώνης σημείωσε πτώση στην κατάταξη φέτος, καθώς το ευρώ είχε χειρότερη απόδοση τους τελευταίους 12 μήνες από το δολάριο των ΗΠΑ και τη βρετανική λίρα”, εξηγεί ο Quane.

Εξωτερικοί παράγοντες όπως η πολιτική και οι διεθνείς συγκρούσεις μπορεί επίσης να έπαιξαν ρόλο. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι συνοδευτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από πολλές χώρες οδήγησαν την Μόσχα στην 62η θέση και την Αγία Πετρούπολη στην 147η.

Η πιο ακριβή πόλη της Ευρώπης είναι η Γενεύη της Ελβετίας, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση μετά το Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Υόρκη.

Η πρώτη δεκάδα με τις πιο ακριβές πόλεις για να ζήσει κανείς το 2022 διαμορφώνεται ως εξής:

Χονγκ Κονγκ
Νέα Υόρκη
Γενεύη
Λονδίνο
Τόκιο
Τελ Αβίβ
Ζυρίχη
Σαγκάη
Γκουανγκτζόου
Σεούλ

 

 

Πηγή: perpetual.gr