Όπως λέει και η σοφή παροιμία «τα λόγια κόκκαλα δεν έχουν και κόκκαλα τσακίζουν».

Μπορεί να πιστεύουμε ότι οι λέξεις δεν έχουν και τόσο μεγάλη επίδραση, ενώ ειδικά αν πρόκειται για μικρό παιδί, μπορεί να σκεφτούμε ότι έτσι κι αλλιώς θα… τα ξεχάσει όλα.

Κι όμως, αυτά που λέμε παίζουν στην πραγματικότητα πολύ σημαντικό ρόλο. Για τον λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ορισμένες φράσεις, καθώς μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο παιδί και την ψυχική του υγεία.

«Δεν έχεις τίποτα»
Όταν το παιδί σας είναι αναστατωμένο για κάτι ή έχει πληγωθεί και αρχίσει να κλαίει, η άμεση αντίδρασή σας μπορεί να είναι να προσπαθήσετε να το καθησυχάσετε ότι όλα είναι καλά.

Ωστόσο, αυτή μπορεί να μην είναι η καλύτερη αντίδραση. Αν το παιδί σας κλαίει, σημαίνει ότι κάτι δεν είναι εντάξει και θα πρέπει να το αφήσετε να νιώσει τα συναισθήματά του. Μπορείτε μάλιστα να το βοηθήσετε να καταλάβει τι αισθάνονται περιγράφοντας αυτό που συνέβη.

«Δεν έχουμε λεφτά»
Αποφύγετε να επιβαρύνετε το παιδί σας, εξηγώντας του την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς σας, η οποία μπορεί να τους αγχώσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους αγοράζετε ό,τι θέλουν και να προσποιείστε ότι όλα είναι μια χαρά, αλλά μπορείτε να τους πείτε «όχι» χρησιμοποιώντας άλλες λέξεις, χωρίς να τους δίνετε περισσότερες πληροφορίες από όσες μπορούν να διαχειριστούν.

«Πρόσεχε»
Αν φοβάστε ότι το παιδί σας μπορεί να χτυπήσει – για παράδειγμα ενώ κάνει κάτι στην παιδική χαρά – και θέλετε να το προειδοποιήσετε, καλό θα είναι να αναλογιστείτε αν του κάνει καλό να ακούει συνέχεια πως πρέπει να προσέχει.

Από τη μία υπάρχει το ενδεχόμενο να του αποσπάσετε την προσοχή και από την άλλη αν χρησιμοποιείτε αυτή τη φράση πολύ συχνά, το παιδί σας μπορεί να νομίζει ότι δεν είναι ασφαλές να βρίσκεται οπουδήποτε. Αυτό τους αφαιρεί επίσης την ευκαιρία να σκέφτονται μόνα τους.

Αντ’ αυτού, λοιπόν, θα μπορούσατε να κάνετε τις κατάλληλες ερωτήσεις προκειμένου να τα βοηθήσετε να καταλάβουν αν είναι ασφαλές να κάνουν κάτι με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή όχι.

«Άσε με να το κάνω εγώ»
Είτε πρόκειται για την επίλυση ενός παζλ είτε για μια απλή δραστηριότητα – όπως το ντύσιμο – μπορείτε να θελήσετε να βοηθήσετε το παιδί σας όταν δυσκολεύεται. Ωστόσο, αν συνεχίζετε να κάνετε εσείς τα πράγματα για εκείνο, κινδενεύετε να μην το αφήσετε να μάθει να τα κάνει μόνο του.

Το παιδί σας μπορεί παράλληλα να νομίζει ότι δεν μπορεί ποτέ να κάνει τίποτα χωρίς τη βοήθειά σας. Αντ’ αυτού, μπορείτε να κάνετε έμμεσες προτάσεις ή να κάνετε ερωτήσεις που θα τα βοηθήσουν να βρουν μια λύση.

«Με έχεις τρελάνει»
Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι τα λόγια και η συμπεριφορά τους μπορούν να επηρεάσουν το πώς αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ακούγεται σαν να τα κατηγορείτε για το πώς αισθάνεστε εσείς.

Έτσι, ακόμη και αν θυμώσετε και αναστατωθείτε, είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι, κάτι που θα δείξει στο παιδί σας ότι έχετε τη δύναμη να ελέγξετε τα συναισθήματά σας, αλλά και να τους εξηγήσετε γιατί αισθάνεστε έτσι.

 

 

 

Πηγή:dnews