Οι εύκολα εμφανιζόμενοι μώλωπες μπορεί να οφείλονται σε σωματική δραστηριότητα, γήρανση, ηλιακή βλάβη ή υποκείμενες παθήσεις δες τι πρέπει να γνωρίζεις.

Σίγουρα δεν είσαι η μόνη που έχεις την τάση να μελανιάζεις εύκολα. Η εύκολη δημιουργία μελανιών είναι ένα συχνό παράπονο που βλέπουν οι γιατροί και τείνει εμφανίζεται στο 12% έως 55% των υγιών ανθρώπων.

Τι είναι ο μώλωπας
Ένας μώλωπας, γνωστός και ως θλάση, εμφανίζεται όταν ένας τραυματισμός συνθλίβει τα αιμοφόρα αγγεία αλλά δεν σπάει το δέρμα. Τα σπασμένα αγγεία διαρρέουν κάτω από το δέρμα. Το συγκεντρωμένο αίμα σχηματίζει μια κηλίδα που αλλάζει χρώμα και σταδιακά εξαφανίζεται καθώς ο οργανισμός απορροφά το αίμα που έχει συγκεντρωθεί. Μερικές φορές, αυτά τα μαυρογάλαζα σημάδια εμφανίζονται χωρίς λόγο ή χωρίς λόγο. Παρόλα αυτά, συνήθως υπάρχει μια εξήγηση ή μια θεραπεύσιμη υποκείμενη αιτία για τους μώλωπες που δημιουργούνται εύκολα. Ακολουθούν μερικοί συνηθισμένοι λόγοι και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό. Γενικά, οι νέοι μώλωπες εμφανίζονται κόκκινοι πριν γίνουν μπλε-μωβ. Καθώς επουλώνεται, ένας μώλωπας μπορεί να γίνει πρασινοκίτρινος πριν ξεθωριάσει.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα των εύκολων μώλωπες περιλαμβάνουν:
Μώλωπες που εμφανίζονται χωρίς γνωστή αιτία
Μεγάλες μελανιές ή πολλές μικρές μελανιές
Μώλωπες που δεν υποχωρούν ή ξεθωριάζουν στο χρώμα τους
Μώλωπες πιο συχνά από το κανονικό
Μώλωπες που εμφανίζονται μετά την έναρξη ενός νέου φαρμάκου

Τι προκαλεί τις εύκολες μελανιές
Οι μώλωπες μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους, όπως πτώση ή πρόσκρουση σε κάτι. Κατά την πρόσκρουση, μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα σπάνε. Το αίμα συγκεντρώνεται κάτω από το δέρμα στο σημείο της μελανιάς. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται ένα κοκκινωπό σημάδι στο δέρμα. Καθώς οι μώλωπες επουλώνονται, το σώμα απορροφά το παγιδευμένο αίμα. Μερικές φορές, οι άνθρωποι μελανιάζουν εύκολα λόγω σωματικής δραστηριότητας, ηλικίας, ηλιακής βλάβης ή υποκείμενων παθήσεων.

1.Ηλικία
Για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ένα μικρό χτύπημα ή άγγιγμα στο χέρι μπορεί να αφήσει μια μελανιά. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι καθώς το δέρμα γερνάει, αρχίζει να χάνει την αντοχή του και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί μετά από τραυματισμούς ή αν το δέρμα σπάσει. «Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία μας γίνονται πιο εύθραυστα- χάνουμε το κολλαγόνο, την ελαστίνη και μέρος του υποδόριου λίπους που μαξιλαρώνει και προστατεύει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία μας», δήλωσε στο Health η Suzanne Friedler, MD, δερματολόγος στο Advanced Dermatology PC στη Νέα Υόρκη.

2.Δέρμα που έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο
Η πολυετής έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλοντας στη δημιουργία μώλωπα σε ηλικιωμένους ενήλικες, γνωστού ως «ακτινική πορφύρα». Η ακτινική πορφύρα προκαλεί πορφυρές κηλίδες στο πίσω μέρος των χεριών και των αντιβραχιόνων χωρίς ιδιαίτερο χτύπημα ή τραυματισμό.

3.Αντιπηκτικά ή παυσίπονα
Η λήψη του αντιπηκτικού βαρφαρίνης ή η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, μπορεί να οδηγήσει σε εύκολους μώλωπες. Τα ΜΣΑΦ και τα αντιπηκτικά μπλοκάρουν τη φυσιολογική λειτουργία των αιμοπεταλίων ή ενός τμήματος του αίματος που συνδέεται με άλλους παράγοντες πήξης για να σταματήσει η αιμορραγία, δήλωσε στο Health η Margaret Ragni, MD, διευθύντρια του Κέντρου Αιμορροφιλίας της Δυτικής Πενσυλβάνια.

4.Στεροειδή
Η λήψη κορτικοστεροειδών μπορεί να οδηγήσει σε εύκολες μελανιές. Ορισμένες καταστάσεις υγείας που χρησιμοποιούν κορτικοστεροειδή ως συνήθη θεραπεία περιλαμβάνουν:

Άσθμα
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
Έκζεμα
Ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ)
Είτε κάποιος χρησιμοποιεί έναν εισπνευστήρα, είτε παίρνει χάπια, είτε εφαρμόζει μια τοπική έκδοση αυτών των ισχυρών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, οι μώλωπες είναι μια κοινή παρενέργεια. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει λέπτυνση του δέρματος.

5.Ηπατική βλάβη
Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ηπατική βλάβη, από την ηπατίτιδα C έως την ηπατική νόσο που σχετίζεται με το αλκοόλ. Με ηπατική βλάβη και νόσο, μπορεί να κυκλοφορούν στο αίμα λιγότερα αιμοπετάλια από αυτά που χρειάζεστε για τη φυσιολογική πήξη του αίματος. Ως αποτέλεσμα μπορεί να εμφανιστούν εύκολοι μώλωπες, δήλωσε η Ragni. Τα χαμηλά επίπεδα της ηπατικής θρομβοποιητίνης (TPO) μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερα αιμοπετάλια στο αίμα από το μέσο όρο.

Πώς διαγιγνώσκεται ο εύκολος μώλωπας
Για να εντοπίσει την υποκείμενη αιτία των εύκολων μελανιών, ο γιατρός σου πιθανόν να σε ρωτήσει για το ιστορικό της υγείας σου. Μπορεί να ρωτήσει για τον τρόπο ζωής σου και για τυχόν φάρμακα που λαμβάνεις. Στη συνέχεια, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις με βάση τον απολογισμό, τα συμπτώματα και την εξέταση. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να αποκλείσουν ή να διαγνώσουν καταστάσεις υγείας που προκαλούν εύκολα μώλωπες. Για παράδειγμα, εάν παρουσιάζετε πετέχειες, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα των αιμοπεταλίων σας. Ένας σοβαρά χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων μπορεί να υποδηλώνει ITP.

Θεραπείες για μώλωπες
Οι μικροί μώλωπες δεν απαιτούν θεραπεία. Αντίθετα, δοκιμάστε τη μέθοδο RICE για σημαντικούς μώλωπες που οφείλονται σε πτώση, εμπλοκή ή χτύπημα: ξεκούραση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να κάνεις τα εξής:
Εφάρμοσε πάγο για έως και 15 λεπτά κάθε ώρα.
Κράτησε τη μελανιά ανεβασμένη και ξεκούραστη.
Πάρτε ακεταμινοφαίνη για να μειώσεις τον πόνο.
Η μέθοδος RICE είναι πιο ωφέλιμη για έναν φρέσκο τραυματισμό, δήλωσε ο Dr. Friedler: «Μπορεί αρχικά να βοηθήσει έναν μώλωπα από το να επιδεινωθεί, αλλά σπάνια έχει όφελος σε έναν μώλωπα μετά τις πρώτες 24 ώρες. Μετά από αυτό το διάστημα, η θερμότητα μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει τη μελανιά να καθαρίσει πιο γρήγορα».

Οι θεραπείες για τις καταστάσεις υγείας που προκαλούν εύκολο μώλωπα περιλαμβάνουν:
Δέρμα που έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο: Η καθημερινή εφαρμογή κρέμας α-υδροξυ οξέος (AHA) ή τρετινοΐνης μπορεί να πυκνώσει το δέρμα και να βοηθήσει λίγο. Φορέστε μακριά μανίκια και αποφύγετε τα τραύματα στα χέρια και τους βραχίονες για να βοηθήσετε στην πρόληψη της ακτινικής πορφύρας.6
ITP: Η πρεδνιζόνη και η δεξαμεθαζόνη είναι φάρμακα που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ITP, όπως οι εύκολοι μώλωπες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συμβουλεύσει τη χειρουργική αφαίρεση του σπλήνα. Ορισμένα άτομα με ITP βλέπουν αυξημένο αριθμό αιμοπεταλίων μετά την αφαίρεση του σπλήνα.19
Αιμορραγικές διαταραχές: Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συνταγογραφήσει ορισμένα φάρμακα για τον έλεγχο των αιμορραγικών διαταραχών. Οι μεταγγίσεις αίματος, αιμοπεταλίων ή παραγόντων πήξης μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Σπάνια οι μώλωπες προκαλούν σοβαρές επιπλοκές. Οι μώλωπες με άλλα συμπτώματα, όπως ερυθρότητα, εξάνθημα και πυρετός, μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη. Ορισμένες υποκείμενες παθήσεις που προκαλούν εύκολους μώλωπες μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές. Για παράδειγμα, η ITP σπάνια προκαλεί αιμορραγία ή αιμορραγία στον εγκέφαλο. Η αιμορραγία συμβαίνει λόγω της αδυναμίας του οργανισμού να πήξει.

Μεγάλοι ή πολλαπλοί μικροί μώλωπες χωρίς γνωστό τραυματισμό
Μώλωπες με σημάδια μόλυνσης (π.χ. στάζει ή έχει πυρετό)
Μώλωπες που δεν φαίνεται να επουλώνονται ή να ξεθωριάζουν
Μεγάλες ή επώδυνες μελανιές μετά από τραυματισμό
Αυξημένοι και συχνότεροι μώλωπες
Μώλωπες που εμφανίζονται μετά τη χρήση ενός νέου φαρμάκου

Οι μώλωπες μπορούν εύκολα να προκύψουν από διάφορα πράγματα, όπως η δραστηριότητα, η χρήση ορισμένων θεραπειών ή οι καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με το αίμα. Μπορείς να αντιμετωπίσεις τους μικρούς μώλωπες με σπιτικές θεραπείες όπως ο πάγος και η ξεκούραση. Για πιο σοβαρά ζητήματα ή αλλαγές με μώλωπες, συμβουλέψου έναν γιατρό για να μάθεις ποιες θεραπείες μπορεί να είναι οι καλύτερες.

 

 

 

Πηγή:theissue.gr