Μέχρι πότε μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους από το σούπερ μάρκετ και να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες

Η μεταφορά της φετινής Πρωτομαγιάς στις 7 Μαΐου αυξάνει κατά μία τις αργίες της εορταστικής περιόδου, καθώς προηγείται η Κυριακή και η Δευτέρα του Πάσχα, στις 5 και 6 Μαΐου αντίστοιχα. Τις ημέρες αυτές θα είναι κλειστά καταστήματα και σούπερ μάρκετ, ενώ οι τράπεζες «κατεβάζουν ρολά» για πέντε ημέρες.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα, που θα λειτουργούν μέχρι τη 1 το μεσημέρι, ενώ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δουλεύουν κανονικά.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηρισθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς
Φέτος, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2024 μετατίθεται για την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, λόγω του ότι συμπίπτει με τη Μεγάλη Τετάρτη.

Η απόφαση για τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα ελήφθη, προκειμένου να μην διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα της αγοράς σε μία περίοδο σημαντική για το εμπόριο και τους καταναλωτές.

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ
Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και σούπερ μάρκετ για την περίοδο των εορτών Πάσχα 2024 σε όλη την επικράτεια, θα έχει ως εξής:

Κυριακή 28/04/2024 11:00-20:00
Μ. Δευτέρα 29/04/2024 έως και Μ. Πέμπτη 02/05/2024 9:00 -21:00
Μ. Παρασκευή 03/05/2024 13:00 – 21:00
Μ. Σάββατο 04/05/2024 9:00 – 21:00
Τη Δευτέρα 06/05/2024 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.
Την Τρίτη 07/05/2024 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς.

«Ρολά» για πέντε ημέρες στις τράπεζες
Λόγω του Πάσχα των Ορθόδοξων και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου και θα ανοίξουν ξανά την Τετάρτη 8 Μαΐου.
Επισημαίνεται ότι οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται από την Μεγάλη Πέμπτη θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Πώς αμείβονται οι αργίες
Σύμφωνα με Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομνένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, αάν δεν λειτουργήσει η επιχείρηση καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται καμία πρόσθετη αμοιβή, πέραν του μηνιαίου μισθού τους.

Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας δικαιούνται να λάβουν:
(α) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

(β) Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό: i) αν μεν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό τους και ii)

αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν όταν οι αργίες εμπίπτουν σε μία από τις εργάσιμες ημέρες. Τονίζεται ότι είναι καταχρηστικός ο συμψηφισμός της ημέρας εβδομαδιαίας ανάπαυσης με ημέρα υποχρεωτικής αργίας, εφόσον επιτρέπεται η εργασία κατά τις ημέρες αυτές.

Αυτονόητο είναι ότι υπερισχύουν τυχόν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ. από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής.

 

 

Πηγή:dnews