Τι διαπιστώνει νέα έρευνα

Στο συμπέρασμα ότι οι αρουραίοι διαθέτουν φαντασία όπως και οι άνθρωποι έφτασαν ερευνητές από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι μπορούν να κινηθούν σε έναν χώρο που έχουν εξερευνήσει προηγουμένως χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα τρωκτικά διαθέτουν κάποιου είδους φαντασία.

Ερευνητές από το Janelia Research Campus του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes διαπίστωσαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα στα τρωκτικά, παρόμοια με αυτή των ανθρώπων, ενεργοποιείται όταν βιώνουν νέους τόπους και γεγονότα. Αυτή η νευρική δραστηριότητα επικεντρώνεται στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη χωρική μνήμη.

Ακόμη, η μελέτη έδειξε ότι οι αρουραίοι μπορούν εκούσια να δημιουργήσουν μοτίβα δραστηριότητας στον ιππόκαμπο για να ανακαλέσουν τοποθεσίες. Αυτή η ικανότητα να θυμάται κανείς τοποθεσίες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκληση γεγονότων και την οραματική απεικόνιση μελλοντικών σεναρίων.

Οι ερευνητές της μελέτης υποστηρίζουν ότι το εύρημα αυτό αποδεικνύει ότι τα ζώα διαθέτουν φαντασία.

«Ο αρουραίος μπορεί πράγματι να ενεργοποιήσει την αναπαράσταση των τόπων στο περιβάλλον χωρίς να πάει εκεί. Ακόμη και αν το φυσικό του σώμα παραμένει σταθερό, οι σκέψεις του μπορούν να “ταξιδέψουν” σε μια πολύ απομακρυσμένη τοποθεσία» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Τσόνξι Λάι.

«Η φαντασία είναι ένα από τα αξιοσημείωτα πράγματα που διαθέτουν οι άνθρωποι. Τώρα διαπιστώσαμε ότι και τα ζώα τη διαθέτουν και βρήκαμε έναν τρόπο να τη μελετήσουμε», πρόσθεσε ο Δρ. Άλμπερτ Λι, ερευνητής του HHMI στο Beth Israel Deaconess Medical Center.

 

 

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Science

Πηγή:lifo.gr