Οι δώδεκα κρυμμένοι άσοι στο μανίκι της Πιερίας που φέρνουν ταξιδιώτες
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι δώδεκα Θεοί κατοικούσαν στον Όλυμπο, στην κορυφή του Μύτικα, με τα ελαττώματα και προτερήματά τους, τα πάθη και τις αδυναμίες τους, τους έρωτες και τα μίση τους. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το επιβλητικό βουνό έναν τόπο ιερό και είναι αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών, με το που θα πατήσουν το πόδι τους στην Πιερία.
Με τον όγκο και την επιβλητικότητά του μαγνητίζει αμέσως τα βλέμματα, ενώ ακόμη και στις αρχές του καλοκαιριού οι κορυφές του παραμένουν, σε αρκετά σημεία, ντυμένες στα λευκά. Ο Όλυμπος είναι ένας μόνο από τους άσους που έχει κρυμμένους στο μανίκι της η Πιερία για την προσέλκυση ταξιδιωτών τη φετινή τουριστική περίοδο και τους οποίους ρίχνει δυνατά στη «μάχη», με σκοπό να κερδηθεί η μεταπανδημική σεζόν. Ήδη, οι πρώτοι καλοκαιρινοί επισκέπτες έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε παραλίες και καταλύματα, ενώ το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο αναμένεται να πυκνώσουν οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις από Βαλκάνιους, Κεντροευρωπαίους, Ισραηλινούς αλλά και Έλληνες που επιθυμούν να συνδυάσουν το βουνό με τη θάλασσα, την ιστορία με τη θρησκεία, τη διασκέδαση με την ξεκούραση.
Οι δώδεκα άσοι -όσοι και οι Ολύμπιοι θεοί- της Πιερίας αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Πολωνών δημοσιογράφων, που διοργάνωσε η Αντιπεριφέρεια Πιερίας σε συνεργασία με δήμους της περιοχής και με την εταιρεία «Wise Ram».
Παραλίες: Καθαρά νερά, γαλάζιες σημαίες και πλατιά αμμουδιά απολαμβάνουν οι επισκέπτες κατά μήκος της παραλιακής γραμμής της Πιερίας, σε μία απόσταση που ξεπερνά τα 70 χιλιόμετρα. Το «μενού» περιλαμβάνει κοσμικές παραλίες, άλλες πιο ιδιωτικές, θαλάσσια αθλήματα για όσους το επιθυμούν, αλλά και οργανωμένα μπιτς μπαρ για τους υπόλοιπους. Σε αρκετές ακτές έχει εγκατασταθεί το σύστημα Seatrack ώστε και άτομα με αναπηρίες να απολαμβάνουν το μπάνιο τους.
Όλυμπος: Με την όψη, την επιβλητική του ομορφιά και μεγαλοπρέπεια καλωσορίζει τους επισκέπτες. Το πιο διάσημο βουνό της χώρας, η έδρα των μυθικών Θεών, δεν εντυπωσιάζει μόνο με το ύψος του αλλά και την κοντινή απόσταση που το χωρίζει από τη θάλασσα. Η ανάβαση στις πλαγιές προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, ενώ κάθε διαδρομή προκαλεί διαφορετική αίσθηση, αφού ο Όλυμπος έχει πολλά «πρόσωπα» να δείξει.
Παραδοσιακοί οικισμοί: Οι παραδοσιακοί οικισμοί που απλώνονται σε Όλυμπο και Πιέρια Όρη είναι εύκολα προσβάσιμοι. Μαρτυρούν μία άλλη εποχή αλλά και μία πρόταση διαφυγής. Μάλιστα, ο Παλαιός Παντελεήμονας, η γραφική του πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο στο κέντρο του χωριού αλλά και οι αμέτρητες βόλτες στα στενά, αποτελεί μία σταθερά με τους επισκέπτες να «ψηφίζουν» διανυκτέρευση στους παραδοσιακούς ξενώνες όλες τις εποχές του χρόνου.
Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου: Σε μία έκταση 1.500 στρεμμάτων στο Δίον, με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά, αρχαία ιερά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά θέατρα, αρχαίους πλακόστρωτους δρόμους, θέρμες με πισίνες και ψηφιδωτά έχει διαμορφωθεί ένα αρχαιολογικό πάρκο, το ωραιότερο ίσως στην Ελλάδα. Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια πολύ σπουδαία μακεδονική πόλη που προσελκύει επισκέπτες, οι οποίοι το συνδυάζουν με το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου που έχει εκθέματα από την περιοχή αλλά και την υπόλοιπη Πιερία.
Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Πύδνας: Σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό του Μακρυγιάλου βρίσκεται η θέση της αρχαίας Πύδνας, μιας πόλης που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μακεδονίας, χάρη στο λιμάνι της και τη στρατηγική της θέση. Με τις ανασκαφές αποκαλύφθηκαν εκατοντάδες τάφοι της πρώιμης εποχής του σιδήρου, της κλασικής, της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής εποχής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επισκεφτούν τις Λουλουδιές Κίτρους.
Μοναστήρια και γραφικά ξωκλήσια: Η Πιερία είναι διάσπαρτη από μοναστήρια, εκκλησίες, μετόχια, γραφικά ξωκλήσια και θρησκευτικά μνημεία στα βήματα του Αποστόλου Παύλου που αποτελούν τον «μοχλό» για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού της περιοχής. Τόποι ιεροί και μυρωμένοι από την προσευχή και τη ζωή των Αγίων προσελκύουν ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, χριστιανούς και πιστούς άλλων θρησκειών.
Κάστρο Πλαταμώνα: Η Πιερία είναι διάσπαρτη από βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία. Πολύ γνωστό είναι το Κάστρο του Πλαταμώνα, το οποίο αρχικά χτίστηκε από τους βυζαντινούς και αναμορφώθηκε από τους Φράγκους στις αρχές του 13ου αιώνα. Σήμερα έχει αποκατασταθεί και φιλοξενεί συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ η θέα που προσφέρει στους επισκέπτες κόβει την ανάσα.
Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού: Είναι αφιερωμένο στον φυσικό πλούτο και στην πολύπλευρη μοναδικότητα του Ολύμπου, προσκαλώντας τον επισκέπτη σε μία «εικονική ανάβαση» από τους πρόποδες έως τις ψηλότερες κορυφές. Βρίσκεται στο Λιτόχωρο και από το 2015 που άνοιξε πύλες το επισκέφτηκαν περίπου 50.000 άτομα, εκ των οποίων αρκετοί μαθητές σχολείων. Μέσα από εντυπωσιακές εικόνες, στατικά εκθέματα και μία τρισδιάστατη προβολή οι ενδιαφερόμενοι παίρνουν μία γερή γεύση από το βουνό.
Φεστιβάλ Ολύμπου: Μισός αιώνας συν ένας χρόνος… τα 51 κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Ολύμπου ένας από τους πιο καταξιωμένους θεσμούς διεθνούς εμβέλειας που πέρασε από «χίλια μύρια κύματα» αλλά άντεξε! Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ εκφράζει πολιτιστικά την Πιερία και όχι μόνο και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Το πρόγραμμά του θα ανακοινωθεί επίσημα το επόμενο διάστημα.
Γαστρονομία: Μύδια αχνιστά, μύδια σαγανάκι, μυδοπίλαφο… Τα μύδια σε όλες τις μορφές μπορούν να τα συναντήσουν οι τουρίστες στα καταστήματα καθώς στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μεθώνης, Μακρύγιαλου και Κίτρους εδώ και χρόνια αναπτύσσονται οργανωμένα μυδοκαλλιέργειες. Επίσης, η περιοχή της Πιερίας φημίζεται για τα ακτινίδια, τα κεράσια και τα κάστανα, σε όλες τις εκδοχές και σε γλυκό.
Οινοτουρισμός και δρόμοι του τσαγιού: Κάποιοι αγαπούν το κρασί, άλλοι το τσάι και η Πιερία διαθέτει και από τα δύο. Η περιφερειακή ενότητα αποτελεί τμήμα της Διαδρομής του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου, μία από τις διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας ενώ υπάρχουν αμπελώνες για γευσιγνωσία, όπως το Κτήμα Κούρτη. Από την άλλη, οι επισκέπτες μπορούν να περιδιαβούν σε κτήματα γεμάτα με βιολογικό τσάι, όπως του Κτήματος Αλθαία στο Ελατοχώρι.
Υπαίθριες δραστηριότητες: Με εξειδίκευση στις ορεινές υπαίθριες δραστηριότητες η εταιρεία του Νεκτάριου Παρμάκη, που είναι και διαχειριστής του καταφυγίου Πετρόστρουγκα, μοιράζεται με τους επισκέπτες τις ομορφιές της περιοχής, μέσα από ολοκληρωμένες εμπειρίες. Οι ενδιαφερόμενοι -μεταξύ άλλων- μπορούν να ανακαλύψουν τους κρυμμένους θησαυρούς του Ενιπέα, να κάνουν pilates στον Όλυμπο, να βρεθούν σε καταρράκτες και νεροτσουλήθρες και να βιώσουν την εμπειρία του ήπιο τουρισμού (slow tourism) στην Πιερία.
Αναστασία Καρυπίδου
Πηγή: amna.gr