Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής πέρα από οφέλη για την υγεία μπορεί να προκαλέσει ορισμένες βλάβες.

Ένας λόγος για τον οποίο τα συμπληρώματα διατροφής είναι τόσο δημοφιλή είναι η αντίληψη ότι είναι ακίνδυνα. Αλλά όπως όλα τα φάρμακα, υπάρχουν πολλοί πιθανοί κίνδυνοι από τη λήψη βιταμινών και μετάλλων. Το πρόβλημα είναι ότι, σε αντίθεση με τα συμβατικά φάρμακα, τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι υποχρεωτικό για να παρέχουν προειδοποιήσεις στους καταναλωτές για τους πιθανούς κινδύνους τους.

Ας σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα διατροφής είναι φυσικά προϊόντα υγείας όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, ένζυμα, φυτικά εκχυλίσματα και φύκια που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της διατροφής των ανθρώπων και όχι για τη θεραπεία ασθενειών.

Έξι πιθανές βλάβες των συμπληρωμάτων διατροφής
Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν σκέφτονται τις πιθανές βλάβες που θα μπορούσαν να προκύψουν με τα συμπληρώματα διατροφής, σκέφτονται απλώς τις παρενέργειες. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε φάρμακο, υπάρχουν τουλάχιστον έξι τύποι βλαβών που μπορεί να προκύψουν σύμφωνα με έρευνα της Αναπληρώτρια Καθηγήτριας στη Φαρμακευτική Σχολή στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, Τζεραλντίν Μόουζες.

Παρενέργειες: Παρενέργειες από βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να προκύψουν από βραχυπρόθεσμη ή μακροχρόνια χρήση. Συνήθως οι ανεπιθύμητες ενέργειες προκύπτουν από υπερβολικά υψηλές δόσεις, αλλά όχι πάντα. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν νέες ασθένειες ή να διαταράξουν τις υπάρχουσες συνθήκες. Υπάρχουν κίνδυνοι από ορισμένα συμπληρώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων: Οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, ορισμένα τρόφιμα και ορισμένες ασθένειες μπορούν να κάνουν άλλα φάρμακα πιο τοξικά ή λιγότερο αποτελεσματικά

Κόστος: Το κόστος των συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να επηρεάσει την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων και την ικανότητά τους να αντέξουν οικονομικά τη θεραπεία ή άλλα βασικά είδη

Καθυστέρηση πιο αποτελεσματικής θεραπείας: Ο χρόνος που αφιερώνεται στη λήψη αναποτελεσματικών προϊόντων μπορεί να καθυστερήσει πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις, να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να επιτρέψει την εξέλιξη μιας νόσου

Ψεύτικη ελπίδα ή απάτη: Η εξαπάτηση από αναληθείς ισχυρισμούς που προσφέρουν ψευδή ελπίδα μπορεί να είναι αποθαρρυντική και καταθλιπτική, κάτι που μπορεί να οδηγήσει κάποιους στο να εγκαταλείψουν την υγεία τους.

Φαρμακευτική επιβάρυνση: Καθώς ο αριθμός των φαρμάκων και των συμπληρωμάτων αυξάνεται, αυξάνεται επίσης η πιθανότητα κάτι να πάει στραβά. Αυτό περιλαμβάνει τον κίνδυνο παρενεργειών, αλληλεπιδράσεων φαρμάκων ή σφάλματος.

To κλειδί για την ασφάλεια είναι στη δοσολογία
Πολλά συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται με ασφάλεια για ιατρικούς σκοπούς. Οι γυναίκες συνταγογραφούνται φολικό οξύ και ιώδιο στην εγκυμοσύνη, για παράδειγμα, ή χορηγούνται συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων για ελλείψεις, όπως ο σίδηρος. Το κλειδί για την ασφαλή χρήση τους είναι η δόση, η οποία καθορίζεται από την έρευνα που αποδεικνύει ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Αυτό δεν συμβαίνει όταν οι άνθρωποι αυτοθεραπεύονται με προϊόντα που αγοράζονται στην ελεύθερη αγορά. Οι καταναλωτές σπάνια εξετάζουν την αποτελεσματική ή ασφαλή δόση και συχνά παίρνουν απλώς τη συνιστώμενη δόση στην ετικέτα – η οποία θα μπορούσε να είναι άχρηστη – ή ό, τι υποθέτουν ότι είναι σωστό.

Πολλοί άνθρωποι παραμελούν τον κίνδυνο υπερδοσολογίας με το ίδιο συστατικό όπως η βιταμίνη Β6 ή η βιταμίνη Α, κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό όταν λαμβάνεται μέσω πολλαπλών προϊόντων.

Για να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, οι λεπτομέρειες σχετικά με τα οφέλη και τις βλάβες πρέπει να βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και να είναι άμεσα διαθέσιμες. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν όχι μόνο πού να αναζητήσουν αυτές τις πληροφορίες, αλλά και πώς να τις κρίνουν

Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους συζητώντας ανοιχτά τους κινδύνους και τα οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής, να εξηγήσουν γιατί η δόση είναι σημαντική τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την ασφάλεια και να τους κατευθύνουν πού να πάνε για καλής ποιότητας πληροφορίες που υπερβαίνουν τις ετικέτες του κατασκευαστή. Θα πρέπει να ζητηθεί από τους κατασκευαστές να κάνουν πιο άμεσα διαθέσιμες αυτές τις πληροφορίες.

 

Πηγή:news4health.gr