Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Eπιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι κατσίκες μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ μιας χαρούμενης ανθρώπινης φωνής και μιας θυμωμένης φωνής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι κατσίκες μπορεί να έχουν αναπτύξει μια ευαισθησία στον τόνο της φωνής λόγω της μακράς ιστορίας που τις συνδέει με τους ανθρώπους.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό δείχνει πως οι κατσίκες έχουν συναισθηματική νοημοσύνη και ότι είναι επίσης σε θέση να προσαρμοστούν στην παρουσία των ανθρώπων.

Η μελέτη διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Alan McElligott, από το πανεπιστήμιο City του Χονγκ Κονγκ, που είναι ειδικός στη συμπεριφορά και την καλή διαβίωση των ζώων. Στη μελέτη συμμετείχαν 27 αρσενικά και θηλυκά κατσίκια, διαφορετικών φυλών και ηλικιών, τα οποία είχαν συνηθίσει τη συναναστροφή με τον άνθρωπο.

Μέσω ενός ηχείου, οι κατσίκες άκουγαν ανθρώπινες φωνές που έλεγαν τη φράση «Γεια, κοίτα εδώ» είτε με χαρούμενη είτε θυμωμένη φωνή. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι κατσίκες αντιδρούσαν στην αλλαγή του τόνου των ανθρώπινων φωνών ανά περίπτωση. Έτειναν να κοιτάζουν περισσότερο τον ομιλητή όταν η φωνή άλλαζε από πιο χαρούμενη σε πιο θυμωμένη ή το αντίστροφο

Προηγούμενες μελέτες του καθηγητή McElligott έδειξαν ότι οι κατσίκες -όπως και οι σκύλοι και τα άλογα- μπορούν να «διαβάσουν» τις εκφράσεις του προσώπου ενός ανθρώπου. Ωστόσο, η επιστημονική μάδα λέει ότι χρειάζεται τώρα επιπλέον έρευνα για να κατανοήσει περισσότερα για το πώς η ανθρώπινη φωνή επηρεάζει τις κατσίκες.

 

Με πληροφορίες του BBC

Πηγή:lifo.gr