Οι πιο δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό: Οι προφητείες, το 5G και άλλα μαργαριτάρια
Πέρα από την πανδημία του COVID-19, στην οποία αποδίδονται περισσότεροι από 180.000 θάνατοι παγκοσμίως, ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 έχει πυροδοτήσει ένα κύμα θεωριών συνωμοσίας.
Το Sputnik συγκέντρωσε μερικές από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό, καθώς και τι πιστεύουν οι ειδικοί για αυτές.
Μπιλ Γκέιτς, «ο δημιουργός του κορονοϊού»
Ο συνιδρυτής της Microsoft και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, Μπιλ Γκέιτς, έγινε στόχος κατηγοριών ακροδεξιών ομάδων και αντιεμβολιαστικών κινημάτων, που του καταλογίζουν ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την πανδημία και χρηματοδότησε τη δημιουργία του κορονοϊού SARS-CoV-2 για τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού. Η συγκεκριμένη θεωρία ξεκίνησε από την ομάδα QAnon.
Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας είναι πεπεισμένοι ότι ο Γκέιτς, μαζί με τους μεγιστάνες Ρόκφελερ και Γουόρεν Μπάφετ, θέλουν να πραγματοποιήσουν μαζικό εμβολιασμό που θα μπορούσε να σκοτώσει μεταξύ 15 και 95% του παγκόσμιου πληθυσμού. Όσο για τους υπόλοιπους ανθρώπους, θα ελέγχονται μέσω εμφυτευμένων μικροτσίπ και του δικτύου 5G, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το εμβόλιο που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Γκέιτς είχε δημιουργηθεί από το Ινστιτούτο Pirbright στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν έχει καμία σχέση με τη νόσο COVID-19, καθώς αφορά τη γρίπη των πτηνών.
Υπάρχει σύνδεση μεταξύ 5G και κορονοϊού;
Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, η οποία έχει γίνει πολύ δημοφιλής στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων, το νέας γενιάς δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G, που δημιουργήθηκε από την Κίνα, είναι ικανό να μεταδώσει τον κορονοϊό, επηρεάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων ή ακόμη και μειώνοντας την ποσότητα οξυγόνου στον αέρα, κάτι που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα. Οι υποστηρικτές μιας τέτοιας θεωρίας ισχυρίζονται επίσης – αν και δεν είναι αλήθεια – ότι η Γουχάν ήταν η πρώτη πόλη όπου τέθηκε σε λειτουργία το 5G.
Η θεωρία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έγιναν viral βίντεο και φωτογραφίες που εμφανίζουν κατοίκους του Λίβερπουλ, του Μέλινγκ και του Μπέρμιγχαμ να καίνε κεραίες δικτύου 5G.
5G tower set on fire in Birmingham, Acocks Green pic.twitter.com/1GNe2xxJLF
— Birmingham's Official #1 Page (@imjustbrum) April 2, 2020
Ωστόσο, στην πραγματικότητα αυτή η θεωρία είναι χωρίς βάση. «Η ιδέα ότι η νόσος COVID-19 προκαλείται από σήματα κινητών τηλεφώνων 5G είναι για τα σκουπίδια. Πρόκειται για μια ασθένεια για την οποία πολλοί γιατροί και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν πει ότι προκαλείται από έναν ιό, κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό από το σήμα του κινητού τηλεφώνου», δήλωσε ο καθηγητής κυτταρικής μικροβιολογίας Simon Clarke στο BBC.
People in England are setting fire to it. They should just turn it off till after the pandemic! pic.twitter.com/Hy1BPsLHse
— M.I.A.Ⓜ️ (@MIAuniverse) April 3, 2020
Από την πλευρά της, η εξειδικευμένη πύλη Science Alert εξηγεί σε άρθρο ότι «η ακτινοβολία 5G δεν μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα ή να επιτρέψει σε έναν ιό να διεισδύσει στο δέρμα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συχνότητες του δικτύου 5G προκαλούν την εξάπλωση του κορονοϊού».
Κορονοϊός, ένα βιολογικό όπλο της Κίνας;
Βάσει αυτής της θεωρίας, η πανδημία του κορονοϊού προήλθε από ένα μυστικό κινεζικό εργαστήριο και όχι από μια αγορά θαλασσινών. Σύμφωνα με άρθρο της Washington Times, βιολόγοι του ινστιτούτου ιολογίας της Γουχάν φέρεται να δημιούργησαν τον ιό ως μέρος ενός «κρυφού προγράμματος βιολογικών όπλων».
https://twitter.com/SputnikMundo/status/1250805649098891264
Οι αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν να προσδιορίσουν την προέλευση του ιού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στα ΜΜΕ ότι η Ουάσιγκτον «γνωρίζει πως αυτός ο ιός προήλθε από τη Γουχάν και πραγματικά χρειάζεται η κινεζική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει» τι γνωρίζει για την εξάπλωση του κορονοϊού.
Η θανατηφόρα σούπα νυχτερίδας
Ενώ οι περισσότεροι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 είναι μια μετάλλαξη ενός τυπικού ιού νυχτερίδας, η διαμάχη συνεχίζεται ως προς το πώς θα μπορούσε να μολύνει τους ανθρώπους.
Μία από τις θεωρίες λέει ότι εξωτικό κινεζικό φαγητό θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την πανδημία. Σε εικόνες που διαδόθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίζεται μια γυναίκα από την Κίνα να τρώει σούπα νυχτερίδας ως απόδειξη.
Just a reminder the infamous Chinese girl eating bat video is filmed in Palau, til recently US admin territory where the Chinese travel show host did “When in Rome, do as Romans do” by sampling local delicacy bar soup. #coronavirus #COVID19 pic.twitter.com/3sOdh1TlEr
— Carl Zha (@CarlZha) March 13, 2020
Αν και το βίντεο καταγράφηκε το 2016 στο Παλάου από τη δημοφιλή στην Κίνα travel blogger Μενγούν Ουάνγκ, η θεωρία πανικόβαλε χιλιάδες ανθρώπους. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης στην Καχαμάρκα του Περού σκότωσαν περίπου 300 νυχτερίδες λόγω του φόβου για τον κορονοϊό.
Αλλά είναι αυτά τα νυκτόβια θηλαστικά στα αλήθεια τόσο επικίνδυνα; Σε ένα σχόλιο προς το Sputnik, η βιολόγος Ρακέλ Γκαλεόν από τη Βολιβία σημείωσε ότι αιτιάσεις «δεν έχουν επιστημονική βάση».
Νοστράδαμος και Γιαγιά Βάνγκα «προέβλεψαν την πανδημία»
Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία – πιθανώς την πιο ακίνδυνη – χρησμοί από τον Νοστράδαμο ή τη Γιαγιά Βάνγκα προέβλεψαν την πανδημία του κορονοϊού. Επίσης, αναφορά σύμφωνα με αυτή τη θεωρία γίνεται και στις σελίδες ενός μυθιστορήματος του 1981 του συγγραφέα Ντιν Κουντζ.
Στο διάσημο έργο του «Οι Προφητείες», γραμμένο το 1555, ο Νοστράδαμος αναφέρει: «Η μεγάλη πανούκλα της θαλάσσιας πόλης / Δεν θα σταματήσει έως ότου εκδικηθεί με θάνατο / Από το δίκαιο αίμα, καταδικασμένο για μια τιμή χωρίς έγκλημα / της μεγάλης κυρίας που εξοργίστηκε από την προσποίηση». Ωστόσο, οι αναφορές του Νοστράδαμου μπορούν να ερμηνευθούν με διαφορετικούς τρόπους και αυτή δεν είναι η πρώτη πανδημία στην ανθρώπινη ιστορία. Η Γουχάν επίσης δεν είναι παραθαλάσσια πόλη, αν και η πανδημία φέρεται να προέρχεται από μια αγορά θαλασσινών.
Από την πλευρά της, η Γιαγιά Βάνγκα, η οποία φέρεται να προέβλεψε την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, την εμφάνιση του ISIS και το Brexit, γνώριζε επίσης – κατά την ίδια θεωρία – κάτι για την πανδημία.
«Το στέμμα θα έρθει για όλους μας», δήλωσε σε μία από τους επισκέπτες της, τη Νέσκα Στεφάνοβα Ρομπέβα. Προειδοποίησε επίσης για μια επικίνδυνη «πανώλη των πνευμόνων» που θα χτυπήσει τον κόσμο στο «έτος – καθρέφτη (2020)», αναφέροντας πως οι Ρώσοι επιστήμονες θα δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά της νόσου, με βάση τον φλοιό του κέδρου της Σιβηρίας.
Ο δημοφιλής Αμερικανός συγγραφέας Ντιν Κουντζ εξέπληξε επίσης τον κόσμο, καθώς αναφέρθηκε σε έναν ιό της Γουχάν στο βιβλίο του The Eyes of Darkness (1981).
«Ένας Κινέζος επιστήμονας που ονομάζεται Λι Τσεν έφυγε στις ΗΠΑ, μεταφέροντας ένα αντίγραφο του πιο σημαντικού και επικίνδυνου κινέζικου βιολογικού όπλου της δεκαετίας σε μια δισκέτα. Το αποκαλούν “Wuhan-400”, επειδή αναπτύχθηκε σε εργαστήρια κοντά στην πόλη Γουχάν», αναφέρεται στο μυθιστόρημα.
Σημειώνεται ότι η σοβιετική πόλη Γκόρκι αναφερόταν στην αρχική έκδοση του μυθιστορήματος και το 1996 ο Κουντζ επέλεξε να αλλάξει το όνομα σε Γουχάν.