Η Ινδία το 2023 θα ξεπεράσει πληθυσμιακά την Κίνα

Στα 8 δισ. αναμένεται να φτάσει ο πληθυσμός στον πλανήτη μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία τον ΟΗΕ.

Επίσης, η Ινδία το 2023 θα ξεπεράσει την Κίνα και θα γίνει η πολυπληθέστερη χώρα στην υφήλιο, σύμφωνα με την πρόβλεψη του τμήματος οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του Οργανισμού

«Καθώς αναμένουμε τη γέννηση του 8.000.000.000ού κατοίκου της Γης», το γεγονός αυτό οφείλει να αποτελέσει «υπενθύμιση της ευθύνης που μοιραζόμαστε να φροντίζουμε τον πλανήτη μας» και προσφέρεται «μια στιγμή για να σκεφθούμε ποιες είναι οι υποσχέσεις που αναλάβαμε ο ένας προς τον άλλο αλλά δεν τηρήσαμε», τόνισε σε μήνυμά του για την Ημέρα Πληθυσμού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Δίνεται επίσης «η ευκαιρία να γιορτάσουμε την ποικιλομορφία μας, να αναγνωρίσουμε την κοινή ανθρωπιά μας και να θαυμάσουμε τις προόδους στο πεδίο της υγείας, που παρέτειναν τη διάρκεια ζωής και μείωσαν σημαντικά τα ποσοστά μητρικής και παιδικής θνησιμότητας», συνεχίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το τμήμα του Οργανισμού που έκανε αυτή την πρόβλεψη, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σήμερα με τον πιο βραδύ ρυθμό από το 1950.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να φθάσει τα 8,5 δισεκ. το 2030 και τα 9,7 δισεκ. το 2050, με την κορύφωση να αναμένεται το 2028 στα 10,4 δισεκ.. Σε αυτό το επίπεδο αναμένεται να παραμείνει μέχρι το 2100.

Ενώ διαπιστώνεται καθαρή πτώση της γεννητικότητας σε πολλές από τις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες, η αύξηση του πληθυσμού η οποία αναμένεται τις επόμενες δεκαετίες θα είναι επικεντρωμένη, κατά το μισό και πλέον, σε οκτώ χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πρόκειται για την ΛΔ Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία.

 

 

Με πληροφορίες του AFP

Πηγή: lifo.gr