Νέες επενδύσεις προϋπολογισμού 3,5 εκατ.ευρώ δρομολογεί από τα μέσα του 2024 η Olympia Electronics, θέλοντας να υποστηρίξει μια σειρά νέων σχεδίων σε προϊοντικό, παραγωγικό και εξαγωγικό επίπεδο.  Ειδικότερα, η εταιρεία ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας από την Πιερία έχει σε εξέλιξη δύο σημαντικά προϊοντικά πρότζεκτ, που θα απορροφήσουν τμήμα των επενδύσεων αυτών: το πρώτο είναι η ανάπτυξη από το R&D της εταιρείας νέων διευθυνσιοδοτούμενων κεντρικών συστημάτων φωτισμού ασφαλείας που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες πολύ μεγάλων εγκαταστάσεων, από ουρανοξύστες μέχρι αεροδρόμια. Το δεύτερο προϊοντικό πρότζεκτ της εταιρείας αφορά στον σχεδιασμό συστημάτων ασφαλείας και πυρανίχνευσης με ενσωματωμένες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης από κοινού με το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ και συγκεκριμένα τον Δρα Ιωάννη Βλαχάβα, καθηγητή πληροφορικής και διευθυντή του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων. Τα συστήματα αυτά, πέραν της ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης, θα είναι και διαλειτουργικά, θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα διασύνδεσης μεταξύ τους, ενώ αναμένεται να βγουν στην αγορά το φθινόπωρο του 2024, όπως εξηγεί στη Voria ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Λακασάς. Νέα επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων

 

Οι δύο νέοι αυτοί προϊοντικοί στόχοι θέτουν σε κίνηση και την περαιτέρω επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων της Olympia Electronics -και συγκεκριμένα της πιο πρόσφατης, τρίτης μονάδας της που ολοκληρώθηκε πέρυσι- σχέδιο που επίσης εντάσσεται στις νέες επενδύσεις. Ειδικότερα, θα προστεθεί ένας ακόμα όροφος 1.500 τ.μ. στη μονάδα των 1.600 τ.μ., διπλασιάζοντάς την. Παράλληλα, η εταιρεία θα κινηθεί στη λογική του smart factory, υποκαθιστώντας μια σειρά διαδικασιών με νέες, ψηφιακές, στο πλαίσιο του στόχου για ψηφιακό μετασχηματισμό, και θα αυτοματοποιήσει και ημιαυτοματοποιήσει άλλες. Στο επενδυτικό πρόγραμμα των 3,5 εκατ.ευρώ περιλαμβάνεται επίσης η διατήρηση του διεθνούς της δικτύου, αλλά και το άνοιγμα σε νέες αγορές, όπως αυτές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και της Ινδίας, όπως αναφέρει ο έτερος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Αρβανιτίδης. Στις δύο πρώτες αγορές η Olympia Electronics διαθέτει μια μικρή παρουσία, πλέον όμως σε συνεργασία με έναν νέο στρατηγικό εταίρο που δραστηριοποιείται εκεί θα κάνει R&D για ηλεκτρονικά συστήματα πυρανίχνευσης από το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Μικρή παρουσία έχει και στην ινδική αγορά, όπου στο εξής θα επικεντρωθεί περισσότερο. Η εταιρεία διαθέτει εξαγωγική παρουσία σε 72 χώρες, ενώ οι εξαγωγές της αποτελούν το 65% του τζίρου της. Οι κυριότερες αγορές της είναι οι σκανδιναβικές και συγκεκριμένα η Νορβηγία και η Σουηδία. Σημειώνεται πως το επενδυτικό πρόγραμμα που θα εκκινήσει εντός του 2024 έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 18-24 μηνών.

Το restart στη ναυτιλία και οι συνεργασίες με αμερικανικές πολυεθνικές      Παράλληλα, η Olympia Electronics προχωρά σε ένα restart όσον αφορά στα ηλεκτρονικά της συστήματα ασφαλείας για τη ναυτιλία, έχοντας αλλάξει στρατηγικό φορέα πιστοποίησης. Ο νέος συνεργάτης είναι η γαλλική Bureau Veritas -μετά την αρχική συνεργασία με τη Lloyd’s- εξέλιξη που αναμένεται να φέρει νέες πωλήσεις. Η εταιρεία διατηρεί επίσης σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες με δύο μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές, τη Honeywell και την Carrier, για λογαριασμό των οποίων κάνει έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και παραγωγή. Όσον αφορά στη Honeywell συνεργάζεται με τη γερμανική θυγατρική της, εξυπηρετώντας και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ στην περίπτωση της Carrier συνεργάζεται με τη νορβηγική θυγατρική της, Autronica. Μάλιστα, αυτή την περίοδο η Olympia Electronics συζητά με τη Honeywell, ώστε να αναλάβει και άλλες αγορές της, στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο.

Τα σημαντικότερα έργα της εταιρείας ανά τον κόσμο είναι τα εξής: Formula 1 στη Σαουδική Αραβία, Happel Stadium στη Σουηδία, Schwerin Metro στη Γερμανία, Luxembourg science center στο Λουξεμβούργο, Thin Tower στον Λίβανο, Grid Station στο Ομάν και τα αεροδρόμια της Αρλάντα (Σουηδία), Λισσαβόνας (Πορτογαλία), Νέου Δελχί (Ινδία), Φρανκφούρτης (Γερμανία), Ντόχα (Κατάρ), Όσλο (Νορβηγία) και Fraport Ελλάδας (14 αεροδρόμια).

Η Olympia Electronics είναι leader στην ελληνική αγορά φωτισμού ασφαλείας με μερίδιο της τάξης του 55%, ενώ συνολικά στα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας το μερίδιό της ανέρχεται σε 28%. Η χρήση του 2023 εκτιμάται ότι θα κλείσει με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4-5% (το 2022 ήταν 21 εκατ. ευρώ).    Πηγή: voria.gr