Με επιτυχία έκλεισε το OLYMPOLIS, φεστιβάλ τεχνών, ιδεών, μουσικής γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε 2 με 4 Αυγούστου, στο γεμάτο από κόσμο Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μ. Αλεξάνδρου στο Λιτόχωρο.
Την Παρασκευή 2 Αυγούστου , το Αλεξάνδρειο Μέγαρο, στο Λιτόχωρο, άνοιξε τις πύλες του στον κόσμο, φιλοξενώντας το φεστιβάλ τεχνών, ιδεών, μουσικής και γαστρονομίας, Olympolis. Μέσα σε μία απέραντη έκταση, κάτω από το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και πάνω από τη θάλασσα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις ενός μοναδικού τριημέρου.
Αρχικά, ο διεθνούς φήμης βοτανολόγος Prof. Emer Arne Strid μίλησε για το βιβλίο του «Φυτά του Ολύμπου», καταφέρνοντας να μεταφέρει το κοινό στις πλαγιές του μυθικού βουνού.
Το παρόν μετά της συζύγου του έδωσε και ο κ. Κώστας Ζολώτας, ο άνθρωπος που το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε σε κορυφές και χαράδρες, αφού για περισσότερα από 50 χρόνια ήταν οδηγός βουνού.
Ακολούθησε Εργαστήρι Οινογνωσίας, με επιμέλεια του «κτήματος Κούρτη». Πρώτος μίλησε ο κ. Γ. Παπαναστασίου, επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, με θέμα τον «Οίνο και τα συμπόσια στην αρχαία Ελλάδα». Στη συνέχεια, ο συγγραφέας κ. Θ. Ράπτης αναφέρθηκε στα «οινικά σκεύη της αρχαιότητας», παρουσιάζοντας όσα είπε ο κ. Παπαναστασίου σε εικόνες.
To Σάββατο 3 Αυγούστου, δεύτερη μέρα του Olympolis, του φεστιβάλ τεχνών, ιδεών, μουσικής γαστρονομίας, παρουσιάστηκε στο κοινό της Πιερίας και όσους παρευρέθηκαν στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα του Λιτοχώρου, σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα η «Ραψωδία του Ολύμπου». Ο Eddy Koopman, μέλος της Μητροπολιτικής Ορχήστρας της Ολλανδίας, πλαισιωμένος από Ολλανδούς καλλιτέχνες (ενορχήστρωση-πιάνο: Edwin Pieter Schmisheimer, μπάσο: Phaedra Kwant, ντραμς:Arno Nieuwenhouize) και μαζί με την Πολυτονική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παναγιώτη Λυμπανοβνού, τη Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου, τη Χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμη Μαυρίδη, την παιδική Χορωδία του Δήμου Αιγινίου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Καριοφυλλίδη, καθώς και με τα παιδιά των εκπαιδευτηρίων «Πλάτων» που απήγγειλαν ποιήματα, κατάφεραν, μέσα από τη μαγεία της τέχνης τους, να συγκινήσουν το κοινό, ένα κοινό που στέκεται δίπλα στον πολιτισμό και αρωγός στην προσπάθεια των καλλιτεχνών του τόπου του, πόσο μάλλον όταν αυτοί αναδεικνύονται και διεθνώς μέσα από συνεργασίες σαν και αυτήν.
«Μετά από μία δεκαετία, που έπαιξα με το Μίκη Θεοδωράκη –πραγματικά υπέροχες στιγμές, ξαναβρέθηκα στην Ελλάδα φέτος, με σκοπό να βρω ορχήστρα και χορωδίες, να δω το επίπεδό τους και αν μπορώ να γράψω μουσική γι αυτούς. Και τότε είπα πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο για διακοπές, αλλά και για πολιτισμό. Εξάλλου, κάθε πολιτισμός πήρε στοιχεία από τον ελληνικό», δήλωσε ο συνθέτης.
Η βραδιά συνεχίστηκε με το συνθέτη και πολυοργανίστα Τηλέμαχος Μούσσας με τον visual artist Λευτέρη Ζημιανίτη σε μία αυτοσχεδιαστική οπτικοακουστική παράσταση. Ακόμη, ο Cayetano και η μπάντα του προσέφερε τις μοναδικές μελωδίες του στους θεατές, ενώ ακολούθησε μουσική από τον Blend Mishkin, με το νεανικό και όχι μόνο κοινό να χειροκροτεί τους καλλιτέχνες.
Από το φεστιβάλ δεν λείπουν και οι εκθέσεις καλλιτεχνών, εμπνευσμένων από τον Όλυμπο. Οι φωτογραφίες της Εστίας Πιερίδων Μουσών τραβηγμένες στο ίδιο κάδρο εκατό χρόνια μετά, με οδηγό το Λεύκωμα του Γιάννη Κυρίτση «O Όλυμπος του Boissonas», φωτογραφίες του Νίκου Μπαμπανίκα, φωτογράφου και περιηγητή, με θέμα «40 βουνά της γης στη σκιά του Ολύμπου» και η αρχιτεκτονική εργασία της Ελένης Μπουφέτη, με τίτλο «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ολύμπου» θα εκτίθενται στο εσωτερικό του κτιρίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους δεν παρευρέθηκαν να παρακολουθήσουν τα δρώμενα του Olympolis.
Την Κυριακή, 4.8.2013, το πρόγραμμα άνοιξε με την παρουσίαση του βιβλίου του Σωτήρη Μασταγγά «100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΥΜΠΟΣ». Ο Σωτήρης Μασταγγάς, γεννημένος στο Λιτόχωρο Πιερίας, κάτοχος πτυχίου της Νομικής του Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακό στον τομέα Δημοσίου Δικαίου και απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, διατελέσας επί σειρά ετών στρατολόγος στην Ελλάδα και Ακόλουθος Αμύνης στις Η.Π.Α., καθώς επίσης και διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, πέτυχε μέσα από το βιβλίο του να αποδώσει «έναν απρόσμενο συνδυασμό όψεων και απόψεων του Ολύμπου», όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε η Μαρία Μασταγγά.
Ο κ. Μασταγγάς, αφού ευχαρίστησε το Αλεξάνδρειο Ίδρυμα και το νέο του Διοικητικό Συμβούλιο, τον Τάσο Παπαναστασίου για την προτίμηση στο πρόσωπό του, συνεχάρη την οργανωτική επιτροπή του Olympolis για την πρωτοβουλία «που ως στόχο έχει την προώθηση του Ολύμπου, με εργαλείο και μέσο την τέχνη». Τέλος, ο κ. Κώστας Ζολώτας, που έδωσε το «παρών», συνοδευόμενος πάντα από τη σύζυγό του, έκανε τις δικές του παρατηρήσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τη μακρόχρονη εμπειρία του στον Όλυμπο.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν, οι εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής των Leontine Regina Smit “The Mountain, The People And The Stories” (http://www.leontinesmit.nl) και της Έλλης Κατσάρα, αντίστοιχα. Επιπροσθέτως, η κ. Κατσάρα δηλώσε πως εμπνεύστηκε από το λεύκωμα του Γιάννη Κυρίτση «O Όλυμπος του Boissonas», που εκδόθηκε από το Δήμο Λιτοχώρου και έφτασε ως δώρο στα χέρια της από τον κ. Θανάση Τσιφοδήμο, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά. Έπειτα, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους Red Hornets σε εκτελέσεις κομματιών prog rock-metal. Η βραδιά κορυφώθηκε με την Ευανθία Ρεμπούτσικα να χαρίζει στο κοινό μοναδικές μελωδίες, σε μία παράσταση «Το Αστέρι και η ευχή» κάτω από το βουνό των θεών και τον έναστρο ουρανό. Πλαισιωμένη από τους μουσικούς: Α.Συμβαλόπουλο-πιάνο, Θ.Σταυρίδη-ακορντεόν, Π.Δημητρακόπουλο-κανονάκι, Α.Παπαδάτο-κοντραμπάσο, Ν.Παπαβρανούση-τύμπανα, (Ν.Βεκύρη-ήχο), έπαιξε μουσικές από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το θέατρο, με χρώματα κι αρώματα, Ανατολής και Δύσης. «Σήμερα ήταν μία ιδιαίτερη βραδιά, σε έναν πολύ όμορφο χώρο με πολύ ωραίο κοινό, με πολύ ωραίο κόσμο. Το να παίζεις σε αυτό το τοπίο στους πρόποδες του Ολύμπου μουσικές, όπως αυτές της παράστασης “Το αστέρι και η ευχή” , μας δίνει ζωή, μας δίνει ενέργεια και δύναμη να συνεχίζουμε. Συγχαρητήρια για τη διοργάνωση του Olympolis.» Όσο για την κρίση, «Η μουσική βοηθάει να την ξεπεράσουμε και θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο, να είστε σίγουροι».
Τέλος, εμφανίστηκαν οι Stringless, ένα πολυφωνικό συγκρότημα που αποτελείται από έξι γυναικείες φωνές (Al.Kutova, K.Mαυροφρύδου, Αλ.Χρυσομάλλη, El.Sinjari, Ε.Μουρατίδου, Β.Αλεξίου), χωρίς τη συνοδεία μουσικής. Να σημειωθεί πως και τις τρεις ημέρες λειτουργούσε κουζίνα με τοπικά εδέσματα. Ο σεφ Γιάννης Λάμπρου, μαγείρεψε ρεβυθόσουπα με ταχίνι, λιτοχωρινή παπατοσαλάτα, κεφτεδάκια με κύμινο και σάλτσα, χωριάτικη κολοκυθόπιτα και κοτόπουλο στη γάστρα.
Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τους «Αετούς του Ολύμπου», σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), και πραγματοποιήθηκαν στο Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μ. Αλεξάνδρου στο Λιτόχωρο.