Η παρέμβαση του Βουλευτή Πιερίας για τη στήριξη και προστασία των μελισσοκόμων έφερε σαφή και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας είχε ζητήσει:

1ον) Την  εντατικοποίηση των ελέγχων στις εισαγωγές μελιού, χαμηλής ποιότητας, που παρουσιάζονται στην αγορά ως ελληνικής παραγωγής.

2ον) Την αποζημίωση των μελισσοκόμων από ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και φυσικές καταστροφές που επηρεάζουν, αρνητικά, την παραγωγή τους.

Σύμφωνα με έγγραφη ενημέρωση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Κελέτση προς τον κ.Κουλκουδίνα σε ότι αφορά στον έλεγχο προϊόντων που εμφανίζονται ως ελληνικά ενεργοποιείται ψηφιακή πλατφόρμα για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας  και διακίνησης μελιού, η οποία είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό  Μελισσοκομικό Μητρώο

Μέσα από αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παρέχεται η τεχνική  δυνατότητα για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική παραγωγή μελιού.

Επίσης καθιερώνονται έλεγχοι με τη λήψη δειγμάτων μελιού για εργαστηριακό έλεγχο παραμέτρων ποιότητας και  αυθεντικότητας και ενδεχόμενης νοθείας.

Ταυτόχρονα προχωρά η ψηφιοποίηση του κλάδου της μελισσοκομίας , με την καθιέρωση του Εθνικού Ηλεκτρονικού  Μελισσοκομικού Μητρώου και της Ατομικής Ψηφιακής Μελισσοκομικής Ταυτότητας που θα είναι συνδεδεμένα  με την ψηφιακή πλατφόρμα για να αποτυπώνεται η αλυσίδα παραγωγής, εμπορίας και  διακίνησης μελιού.

Σε ότι αφορά στις αποζημιώσεις, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Κελέτσης ενημερώνει τον κ.Κουλκουδίνα ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ προκειμένου να καλύπτονται και οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο.

Παράλληλα ο ΕΛΓΑ έχει ήδη εντάξει στα αποζημιωτικά αίτια τη  Σηψηγονία (αμερικάνικη) των μελισσοσμηνών, και την «Νοζεμίαση των  μελισσοσμηνών», που έχουν ως αποτέλεσμα την εξασθένιση του μελισσοσμήνους σε βαθμό  «μη βιώσιμο»  με συνέπεια τη ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο.

Επίσης, ο ΕΛ.Γ.Α. αποζημιώνει τις ζημιές στα μελισσοσμήνη από καιρικές συνθήκες όπως το  χαλάζι