Η ημερήσια δόση αφορούσε mg ενώ εκείνος μετρούσε σε ζυγαριά για γραμμάρια

Πέρσοναλ τρέινερ πέθανε μετά από λήψη τεράστιας ποσότητας σκευάσματος καφεΐνης που ισοδυναμούσε με διακόσια φλιτζάνια καφέ.

Ο Τομ Μάνσφιλντ, πατέρας δύο παιδιών, φέρεται να μην υπολόγισε σωστά την ποσότητα της σκόνης. Σύμφωνα με την έρευνα της υπόθεσης, ο 29χρονος από το Κόλγουιν Μπέι άρχισε να νιώθει άσχημα, αμέσως μόλις ήπιε το μείγμα αυτό, στις 5 Ιανουαρίου του 2021.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή Τζον Γκίτινς, η αιτία θανάτου ήταν η τοξικότητα από την καφεΐνη.

Η καφεΐνη χρησιμοποιείται από κάποιους αθλούμενους, με τα εξειδικευμένα σάιτ να τη συστήνουν σε συγκεκριμένες δόσεις για ενίσχυση της απόδοσης. Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν πως η λήψη σκευασμάτων ενέχει κινδύνους σε μη συνιστώμενες δόσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μόλις ήπιε τη διαλυμένη σκόνη, ο 29χρονος άρχισε να χτυπάει το στήθος του, παραπονούμενος για ταχυκαρδίες. Λίγα λεπτά μετά, όταν πήγε να ξαπλώσει, άρχισε να βγάζει αφρούς από το στόμα. Η σύζυγός του έτρεξε για βοήθεια ενημερώνοντας οικογένεια και γείτονες και καλώντας ασθενοφόρο.

Οι τραυματιοφορείς προσπαθούσαν επί 45 λεπτά να τον συνεφέρουν, ωστόσο, αργότερα στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Μάνσφιλντ χρησιμοποιούσε μια ζυγαριά για τα σκευάσματά του με εύρος βάρους από δύο έως 5.000 γραμμάρια, ενώ εκείνος προσπαθούσε να ζυγίσει τη συνιστώμενη δόση 60-300 χιλιοστόγραμμα (mg). Αυτό το λάθος υπολογισμού πιστεύεται πως οδήγησε στη λήψη υπερποσότητας καφεΐνης που με τη σειρά της προκάλεσε το θάνατό του.

Όπως έδειξε η νεκροψία, τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα του ήταν 392 mg ανά λίτρο αίματος – όταν το επίπεδο καφεΐνης στο αίμα για κάποιον που έχει πιει ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου κυμαίνεται μεταξύ 2-4 mg.

Με πληροφορίες από BBC

Πηγή:lifo.gr