Αγωνία για τον Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη, που είναι τελευταίος διπλωμάτης της ΕΕ στην περιοχή

Σε καταφύγιο της Μαριούπολης παραμένει εγκλωβισμένος ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης, με την οικογένειά του να ζητά από το υπουργείο Εξωτερικών τρόπο ασφαλούς επαναπατρισμού του.

Ο Έλληνας πρόξενος βρίσκεται με άλλους διπλωμάτες σε καταφύγιο του ΟΑΣΕ και μέχρι στιγμής όλοι τους είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία του, ωστόσο χωρίς τρεχούμενο νερό και ρεύμα.

«Έχει τρόφιμα, πόσιμο νερό. Δεν έχει τρεχούμενο νερό, δεν έχει ρεύμα. Δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης. Είναι ρίσκο να επιχειρηθεί έξοδος με τους δρόμους γεμάτους νάρκες», δήλωσε η αδελφή του, Αμαλία Ανδρουλάκη, μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο 91.5 της Κω.

Όπως τονίζει, βασικό προβληματισμό αποτελεί το γεγονός πως δεν διαφαίνεται να υπάρχει στην παρούσα φάση έξοδος διαφυγής. «Φωνάζουμε με όλη μας την δύναμη ότι αυτό που γίνεται είναι μία κτηνωδία, μία φρίκη. Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Ένας πόλεμος δεν έχει νικητές μόνο χαμένους. Είμαστε συγκινημένοι. Βρέθηκε εκεί τέλος του Γενάρη για να βοηθήσει τους Έλληνες διότι το ελληνικό στοιχείο εκεί είναι έντονο. Δεν θα άφηνε ο αδερφός μου τους Έλληνες και ας μας λυπεί εμάς αυτό την δεδομένη στιγμή. Ο αδερφός μου έχει βαθιά αισθήματα καθήκοντος. Είναι ειρηνόφιλος και μεγάλωσε με ένα βιβλίο στο χέρι. Είναι πολύγλωσσος. Κάνουμε τα πάντα για να γυρίσει με ασφάλεια και υγεία. Καλές είναι οι προσευχές και ευχαριστούμε όλο τον κόσμο για την συμπαράσταση αλλά δεν βοηθούν. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να γυρίσει», τόνισε η Αμαλία Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, γίνονται προσπάθειες προσέγγισης του καταφυγίου του ΟΑΣΕ από τον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να δοθούν τα απαραίτητα στους εγκλωβισμένους διπλωμάτες.

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης μίλησε με την οικογένειά του και το υπουργείο Εξωτερικών όπου ενημέρωσε πως είναι καλά στην υγεία του.

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος διπλωμάτης που παραμένει στην βομβαρδισμένη Μαριούπολη, προκειμένου να βοηθήσει στην ασφαλή διαφυγή των Ελλήνων της περιοχής. Είχε αναλάβει καθήκοντα Γενικού Προξένου στην Μαριούπολη, λίγες εβδομάδες πριν από την ρωσική επίθεση και εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου μίλησε στο Open για όσα του έχει πει ο γιος του για τη διαβίωση στο καταφύγιο, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Έχουν τρόφιμα, που τους έφερε η αστυνομία. Μέσα στο καταφύγιο βρίσκονται περίπου 100 άτομα, Ουκρανοί υπάλληλοι του ΟΑΣΕ, πολλοί από αυτούς με τις οικογένειες τους, μάλιστα υπάρχει και ένα μωρό που γεννήθηκε έξι ημέρες, πριν πάνε στο καταφύγιο. Έχουν νερό. Τα αποθέματα τους είναι για πέντε ημέρες από τώρα. Ρεύμα δεν έχουν. Ο φωτισμός γίνεται με κεριά. Είναι ευρύχωρο το μέρος, οργανωμένο. Ο ένας βοηθάει τον άλλον. Χθες με πήρε ο ίδιος ο κ. Δένδιας και με ενημέρωσε για το σχέδιο απομάκρυνσης του γιου μου», σημείωσε.

Η τελευταία ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τη Μαριούπολη

«Η Ελλάδα, όπως έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα, καλεί για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις πόλεις της Ουκρανίας, σε συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία του αμάχου πληθυσμού, καθώς και η δυνατότητα διαφυγής τους προς ασφαλέστερες περιοχές.

Από πλευράς μας, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις ιδίως στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιοί εδώ και αιώνες το ελληνικό στοιχείο και βρίσκεται ακόμα ο Γενικός Πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης. Καλούμε όλους να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο και να αποφευχθεί η στοχοποίηση του αμάχου πληθυσμού. Η Ελλάδα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».

 

Πηγή:lifo.gr