Παγκόσμιος πόλεμος κατά των ηλεκτρονικών γκάνγκστερ
Πέντε τρισεκατομμύρια ευρώ. Τόσο θα κοστίσει το κυβερνοέγκλημα παγκοσμίως μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και το 2025 προβλέπεται να ξεπεράσει τα 8 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κυβερνοεγκλήματος της Ιρλανδίας, της χώρας που δέχθηκε το πιο πρόσφατο πλήγμα.
Οι χάκερς χτύπησαν τα πληροφορικά συστήματα του συστήματος υγείας της Ιρλανδίας, σε μια κυβερνοεπίθεση που θεωρείται «η πιο σοβαρή στην ιστορία της χώρας». Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μισέλ Μαρτίν έκανε λόγο για «επίθεση στην καρδιά του συστήματος υγείας» και διευκρίνισε πως σύμφωνα με τις έρευνες «δεν πρόκειται για κατασκοπεία. Οι υπολογιστές του συστήματος υγείας της χώρας έκλεισαν προσωρινά για προστασία. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Οσιαν Σμιθ έκανε λόγο για διεθνή επίθεση. «Πρόκειται για εγκληματικές ομάδες του κυβερνοχώρου που ζητούν χρήματα. Προσπάθησαν να κρυπτογραφήσουν και να κλειδώσουν όλα τα στοιχεία που είχε το σύστημα (δηλαδή, μεταξύ άλλων πληροφορίες για την υγεία όλων των πολιτών, και κατόπιν ζήτησαν χρήματα για να τα ξεκλειδώσουν». Ο πρωθυπουργός ανέφερε επανειλημμένα ότι «το ιρλανδικό κράτος δεν πρόκειται να πληρώσει λύτρα».
Ουσιαστικά, αναφερόταν έμμεσα σε μια άλλη υπόθεση λίγες ημέρες νωρίτερα, στις ΗΠΑ. Η εταιρεία Colonial Pipeline πλήρωσε σε χάκερς που είχαν υποκλέψει όλα τα στοιχεία από τα πληροφορικά της συστήματα και τα είχαν κωδικοποιήσει, περίπου 75 Bitcoin, δηλαδή 5 εκατομμύρια δολάρια. Και έτσι το φυσικό αέριο άρχισε και πάλι να ρέει στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, περιπλέκοντας όμως πολύ τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις. Η Colonial Pipeline έκανε την πληρωμή των λύτρων στην ομάδα χάκερς DarkSide, που πιστεύεται ότι λειτουργεί από την ανατολική Ευρώπη, πιθανώς τη Ρωσία.
Οι κυβερνοεπιθέσεις αυτές δεν είναι καινούργιες. Το κακόβουλο λογισμικό WannaCry έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο ως ransomware, που λέγεται και «λυτρισμικό» από τις λέξεις λύτρα και λογισμικό, το 2017, όταν σε μια από τις πρώτες επιθέσεις χτύπησε τον Μάιο της χρονιάς εκείνης το βρετανικό σύστημα υγείας, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ισπανία, την εταιρεία μεταφορών FedEx και άλλες εταιρείες και θεσμούς, μεταξύ των οποίων και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το μέλλον κρύβει πολλές περισσότερες επιθέσεις τέτοιου είδους, λένε οι ειδικοί. Το χτύπημα στην Ιρλανδία είναι σαν προειδοποιητική βολή, καθώς στη χώρα φυλάσσεται το 30% αρχείων και στοιχείων από τεχνολογικές εταιρείες όπως η Facebook και άλλες. Η αρμόδια ευρωπαία επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε πως πρέπει να ενισχυθεί η κυβερνοασφάλεια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και άμεσα. Οι ιρλανδικές υπηρεσίες θεωρούν υπεύθυνη για την πρόσφατη επίθεση την ομάδα χάκερς Wizard Spider, η οποία έχει κι αυτή τη βάση της στην ανατολική Ευρώπη και βρίσκεται στο στόχαστρο του FBI, της Interpol και της Europol.
Ολα αυτά δείχνουν πως δεν μιλάμε μόνο για χάκερς αλλά και για έναν κυβερνοπόλεμο που έχει ισχυρά γεωπολιτικά στοιχεία. Οι ειδικοί θεωρούν πως οι περισσότερες ομάδες των χάκερς που χτυπούν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν βάση στην ανατολική Ευρώπη, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Καθώς η διεθνής κατάσταση χαρακτηρίζεται από ένταση, θεωρείται αναμενόμενη και η αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων τα επόμενα χρόνια σε κρατικά συστήματα, σε δίκτυα παροχών και σε άλλους ευαίσθητους τομείς.
Πηγή:in.gr