Ο πίνακας θα προβληθεί στην Deeep AI Art Fair στο Shoreditch, στο ανατολικό Λονδίνο, από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 17 Οκτωβρίου.

Αποδεικνύεται ότι, ακόμη και 48 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Πάμπλο Πικάσο κρύβει ιδιοφυή μυστικά, που οι λάτρεις της τέχνης δεν γνωρίζουν.

Ένα γυμνό έργο τέχνης βρέθηκε πρόσφατα κρυμμένο κάτω από το έργο του καλλιτέχνη του 1903, The Blind Man’s Meal. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), οι ειδικοί ανακάλυψαν πώς θα ήταν το αρχικό κομμάτι.

Ο κρυμμένος πίνακας, γνωστός ως, The Lonesome Crouching Nude, είχε ανακαλυφθεί για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας απεικόνιση με φθορισμό ακτίνων Χ (XRF) το 2010. Η Oxia Palus, μια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα το Λονδίνο, χρησιμοποίησε τότε τεχνολογία AI για να αναδημιουργήσει τον πίνακα, επιτρέποντας την πρόσβαση σε ένα έργο τέχνης που ήταν κρυμμένο για 118 χρόνια.

Σύμφωνα με το Robb Report, η Oxia Palus χρησιμοποίησε αρχικά την ίδια τεχνολογία απεικόνισης XRF για να καταλήξει στο τραχύ σκίτσο του πίνακα. Ο υπολογιστής συμπλήρωσε το υπόλοιπο έργο, μετά από πινελιές παρόμοιες με το πώς ζωγράφισε ο Πικάσο εκείνη την περίοδο. Στη συνέχεια, η εικόνα εκτυπώθηκε 3D σε καμβά, οπότε έμοιαζε με μια πραγματική ελαιογραφία.

Οι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι η ίδια γυμνή εικόνα εμφανίζεται σε έναν άλλο πίνακα, το La Vie. Πιθανολογείται ότι, τότε, ο Πικάσο ήταν ακόμα ένας πολύ άσημος και φτωχός καλλιτέχνης, οδηγώντας τον να ζωγραφίζει πάνω από παλαιότερα έργα για να εξοικονομήσει χρήματα σε προμήθειες και καμβάδες.

«Ελπίζω ότι ο Πικάσο θα ήταν ευτυχής να μάθει ότι ο θησαυρός που έκρυψε για τις επόμενες γενιές αποκαλύπτεται επιτέλους, 48 χρόνια μετά το θάνατό του και 118 χρόνια μετά την δημιουργία του πίνακα», δήλωσε ο συνιδρυτής της Oxia Palus, George Can, στο Robb Report.

«Ελπίζω επίσης ότι η γυναίκα μέσα στο πορτρέτο θα ήταν ευτυχισμένη γνωρίζοντας ότι δεν είχε διαγραφεί από την ιστορία και ότι η ομορφιά της αποκαλύφθηκε τελικά στον 21ο αιώνα», συνέχισε.

Δείτε την αποκάλυψη

 

Πηγή:in.gr