Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό Τάκης Παναγιωτόπουλος, επεσήμανε ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να περνούν πολύ ελαφριά τη νόσο, όμως τη μεταδίδουν και θα πρέπει να είναι προσεκτικοί αναφορικά με τον συγχρωτισμό

«Δυστυχώς δόθηκε η αίσθηση με τα μέτρα που λήφθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου ότι περίπου τελειώνουμε με τον κοροναϊό και πάντως ότι τελειώνουν οι εμβολιασμένοι. Αυτό δεν είναι σωστό, η πανδημία αφορά όλους μας. Δυστυχώς φοβάμαι ότι οι εμβολιασμένοι παίρνοντας αυτό το μήνυμα, προφυλάσσονται λιγότερο» σημείωσε σε συνέντευξή του ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι μπορεί οι εμβολιασμένοι να περνούν πολύ ελαφρά τη νόσο αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τη μεταδίδουν. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον συγχρωτισμό. «Το βλέπουμε. Μεγάλους συγχρωτισμούς που επιτρέπονται σε χώρους διασκέδασης για τους εμβολιασμένους».

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού τάχθηκε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι έτσι δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Επέμεινε ότι χρειάζεται ουσιαστική συζήτηση με τους ανεμβολίαστους από αυτούς που εμπιστεύεται ο κόσμος, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια δεν οργανώθηκε με συστηματικό τρόπο. Είναι κάτι που ακόμα έχει περιθώρια να γίνει, σχολίασε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Δεν βλέπω τρόπο να παρακαμφθεί η πειθώ. Συμφωνώ με την ανάγκη λήψης περιοριστικών μέτρων γιατί είναι συμβατή με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, τον κίνδυνο διασποράς που έχουν οι μη εμβολιασμένοι. Το τιμωρητικό όντως πολλές φορές έχει δοθεί η αίσθηση ότι υπάρχει και είναι μέγα λάθος. Δεν χρειάζεται τιμωρία. Η φυσική συνέπεια του μη εμβολιασμού αρκεί και παρααρκεί. Άρα περιορισμός. Είναι απολύτως μέσα στο πρόγραμμα κάποιοι περιορισμοί».

Κάποιοι επιπλέον περιορισμοί ίσως είναι αναγκαίοι
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως η εκθετική αύξηση είναι μια πολύ μεγάλη δύναμη που έχουν οι πανδημίες, γι’ αυτό αναφορικά με το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς, είπε πως είναι απόλυτο λογικό όλα τα ενδεχόμενα να είναι μπροστά. «Και εγώ θέλω να αποφευχθούν τα lockdown, αλλά νομίζω ότι κάποιοι περιορισμοί περισσότεροι από αυτούς που ισχύουν τώρα, παραδείγματος χάρη στο δυναμικό των χώρων, αν χωρούν ας πούμε 100 να μπαίνουν 70, αυτό νομίζω ότι είναι κάτι πολύ λογικό για να μην πάμε σε πιο μεγάλο περιορισμό».

Είναι επιβεβλημένος ο εμβολιασμός για τις εγκύους
Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος, μίλησε χαρακτηριστικά για «τον μύθο περί εγκυμοσύνης που έρχεται από πολύ παλιά, σαν αξίωμα περίπου και λέει ότι οι έγκυες δεν πρέπει να παίρνουν κανένα φάρμακο, αλλά αυτό δεν είναι η απόλυτη αλήθεια. Εδώ έχει βρεθεί από πολλές μελέτες ότι το εμβόλιο είναι πιο επιβεβλημένο στις εγκύους διότι το αμυντικό σύστημα των εγκύων γυναικών πέφτει, με πιθανότητα για βλάβες όχι μόνο στην ίδια αλλά και στο έμβρυο. Οι περισσότερες έγκυες σκέφτονται αλτρουιστικά. Θέλουν το καλύτερο για το μωρό τους. Αλλά και αυτό κινδυνεύει αν μητέρα κολλήσει covid», υπογράμμισε ο καθηγητής.

 

 

Πηγή:in.gr