Το διήμερο 20 και 21 Νοεμβρίου πανηγύριζε για την εορτή Εισοδίων της Θεοτόκου η ιστορική Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου (12ος αι.).

Το απόγευμα της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου έλαβε χώρα με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια η υποδοχή της ιστορικής Εικόνας Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου  και  ο Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Πορφυρίου Μπατσαρά, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου (Σκήτεως) Βεροίας.

Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας τελέστηκε ο Όρθρος και ακολούθησε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος. Συλλειτούργησαν ο Αρχιμ. Νικάνωρ Παπανικολάου, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, και άλλοι κληρικοί. Έψαλλε χορός Ιερομονάχων Βασιλείου Παπανικολάου και Χερουβείμ Τσίνογλου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος  αναφέρθηκε στο θεολογικό περιεχόμενο της θεομητορικής εορτής και της σύνδεσής της με την εορτή των Χριστουγέννων. Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημαντική ιστορία της Μονής, στο συμβολισμό της σε σχέση με την προεόρτια περίοδο των Χριστουγέννων.

Κατά το διήμερο του εορτασμού προσήλθαν εκατοντάδες πιστοί από τα πλησιόχωρα χωριά και την Κατερίνη και από άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Γιώργος  Χατζηγεωργίου, εκπρόσωποι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προς τους οποίους ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου είναι συνδεδεμένη με την τοπική ιστορία και τις τύχες του Ελληνισμού στη Μακεδονία. Έδρα της άλλοτε Επισκοπής Πέτρας, αποτέλεσε ορμητήριο των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την κήρυξη της επανάστασης του Ολύμπου κατά των Τούρκων. Φιλοξένησε επί πολλές δεκαετίες σανατόριο και ψυχιατρείο.

Ήδη με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου και τη μέριμνα της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας κας Σταυρούλας Σδρόλια, το Καθολικό της Ιεράς Μονής έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού για την αναστήλωση και τον εξωραϊσμό του. Ήδη εκπονείται η σχετική μελέτη αποκατάστασης.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Πέτρας είναι συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία, ενώ η εφέστια εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας περιβάλλεται από την ευσέβεια των πιστών.