Παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβούλου Πιερίας Χρ. Τζιουβάρα για την έγκριση κατάρτισης προγράμματος αναπτυξιακών & επενδυτικών δαπανών της Περιφέρειας
Τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το Πρόγραμμα Αναπτυξιακών και Επενδυτικών δαπανών της Π.Ε. Πιερίας
Σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας «δια περιφοράς» πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 6-4-2020 με βασικά αναπτυξιακά θέματα, όπως «η έγκριση κατάρτισης αναπτυξιακού προγράμματος επενδυτικών δαπανών» και «η έγκριση του τεχνικού προγράμματος επενδυτικών δαπανών» της Περιφέρειας και των επιμέρους Περιφερειακών Ενοτήτων.
Πέρα από την επίσημη τοποθέτηση του επικεφαλής της Παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστου Παπαστεργίου, κείμενο παρέμβασης κατέθεσε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας, Χρήστος Τζιουβάρας, με έμφαση σε ζητήματα της Πιερίας.
Όπως χαρακτηριστικά είπε στην αρχή της τοποθέτησής του:
«Το πρόγραμμα που έρχεται προς ψήφιση δίνει την αίσθηση ότι η Περιφέρεια προσπαθεί απλώς να εξαντλήσει το ποσό που της αναλογεί για αναπτυξιακές και επενδυτικές δαπάνες, όχι καλύπτοντας την χρηματοδότηση επιλογών και προτεραιοτήτων που η ίδια έχει θέσει, αλλά μάλλον μέσα από την ικανοποίηση αιτημάτων φορέων και συλλόγων, που γίνεται χωρίς αναπτυξιακά κριτήρια».
Συνέχισε αναφέροντας κάποια ενδεικτικά παραδείγματα από τους κωδικούς του προγράμματος, υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αναφέρθηκε σε δύο εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης μέρους των χρημάτων που διατίθενται για την Πιερία, για να καταλήξει υπερτονίζοντας την διαφορά ανάμεσα «σε μία Περιφέρεια που παρατηρεί τις εξελίξεις/ και σε μία Περιφέρεια που συντονίζει, σχεδιάζει, προγραμματίζει και υλοποιεί την Ανάπτυξη και την Κοινωνική συνοχή για την οποία είναι αρμόδια», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης.
Προς Περιφερειακό Συμβούλιο
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Με αφορμή την σημερινή συνεδρίαση (δια περιφοράς) του Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Κ.Μ. για την έγκριση μείζονος σημασίας θεμάτων για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, πέρα από την επίσημη τοποθέτηση του επικεφαλής μας κατά την συνεδρίαση, θα ήθελα να θέσω υπ΄ όψιν σας κάποιες επισημάνσεις που αφορούν κυρίως το 1ο θέμα για την «έγκριση κατάρτισης αναπτυξιακού προγράμματος επενδυτικών δαπανώ», που αναπόφευκτα όμως σχετίζεται και με το 2ο θέμα για την «έγκριση του τεχνικού προγράμματος επενδυτικών δαπανών» της Περιφέρειας και της Π.Ε. Πιερίας, ειδικότερα.
Το πρόγραμμα που έρχεται προς ψήφιση δίνει την αίσθηση ότι η Περιφέρεια προσπαθεί απλώς να εξαντλήσει το ποσό που της αναλογεί για αναπτυξιακές και επενδυτικές δαπάνες, όχι καλύπτοντας την χρηματοδότηση επιλογών και προτεραιοτήτων που η ίδια έχει θέσει, αλλά μάλλον μέσα από την ικανοποίηση αιτημάτων φορέων και συλλόγων, που γίνεται χωρίς αναπτυξιακά κριτήρια.
Στόχος του προγράμματος είναι ο στόχος της Περιφέρειας ως θεσμού, δηλαδή η βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, και συνακόλουθα η κοινωνική συνοχή, κάτι που όμως δεν αποτυπώνεται στον προς ψήφιση προγραμματισμό.
Για τον λόγο αυτό σας αναφέρω τις παρακάτω επισημάνσεις που αφορούν στην Πιερία ως παράδειγμα, είναι όμως προτάσεις γενικότερα, τόσο για το τρέχων όσο και για ανάλογα μελλοντικά αναπτυξιακά – επενδυτικά προγράμματα που θα έρθουν:
– Ναι στην συμμετοχή της Π.Ε. Πιερίας στην Εμποροβιοτεχνική Έκθεση του Επιμελητηρίου Πιερίας 2020, όχι όμως ως παρατηρητής αλλά ως συνεργάτης, με την έκθεση όντως να αποτελεί μία δράση που αποτυπώνει το παραγωγικό προφίλ της Πιερίας και που αποτελεί ορόσημο για μία αποτίμηση της προηγούμενης χρονιάς και προετοιμασία όλων για την επόμενη, εν όψει και του προϋπολογισμού της Περιφέρειας που ψηφίζεται κάθε φθινόπωρο.
– Ναι στην χρηματοδότηση δράσεων για την προβολή του τουριστικού προϊόντος της Π.Ε. Πιερίας, όμως με συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων του τουρισμού, είτε με τον Π.Ο.Τ.Α.Π. είτε χωρίς αυτόν, καθώς το προσφερόμενο προϊόν της Πιερίας σε κάθε έκφανση της παραγωγής είναι ήδη πολύ συγκεχυμένο.
– Ναι στην βοήθεια προς την «Γιορτή Αγρότη» ως έκθεση των τοπικών αγροτικών προϊόντων και εφοδίων, αλλά με προηγούμεη συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο η έκθεση αυτήν μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει σημαντική κάμψη.
– Ναι στην βοήθεια προς την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, αλλά με την προοπτική ότι η Αντιπεριφέρεια θα την κατευθύνει ώστε να αποκτήσει πιο ισχυρό νομικό πρόσωπο που θα της επιτρέψει να αναπτύσσεται, να χρηματοδοτείται, αλλά και να παρέχει το παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν της.
Συντονισμός απαιτείται γενικώς και νομίζω ότι πλέον τονίζεται από όλο και περισσότερους, ώστε να καταλήγει η Π.Ε. Πιερίας σε επιλογή των δράσεων που, αφού έχει κριθεί ότι έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα για τον τόπο, να αναζειτείται το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας που θα τους διέπει και στην συνέχεια να στηρίζονται τόσο οικονομικά όσο και εντασσόμενοι στον συνολικό σχεδιασμό προβολής, αποτελώντας έτσι αναπόσπαστο κομμάτι της αναπτυξιακής διαδικασίας αλλά και της ταυτότητάς της περιοχής. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν δράσεις που έχουν ενταχθεί, όπως ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, ο Olympus Marathon στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, η αθλητική εκδήλωση «Ζευς», το Sfendami Mountain Festival, αλλά και άλλα που έχουν αγνοηθεί, όπως το Pourlia Trail και το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» που γνωρίζουν αυξανόμενη αποδοχή και διεξάγονται σε δύο από τους χαρακτηρισμένους Παραδοσιακούς Οικισμούς του Νομού, τους παλαιούς Πόρους και τον Παλαιό Παντελεήμονα, αντίστοιχα.
Μέρος του προϋπολογισμού που προορίζεται για χορηγίες σε φορείς, αλλά και άλλων κωδικών που κρίνονται υπερβολικοί ή μη αναπτυξιακοί, οφείλει να διατίθεται για την σύνταξη μελετών – έργων που έχουν εξέχουσα σημασία για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Πιερίας, στα πλαίσια και της προετοιμασίας που πρέπει να γίνει από την Περιφέρεια για την μόχλευση κοινοτικών κονδυλίων που έρχονται και που όλοι κατανοούμε την αναγκαιότητά τους.
Για τον σκοπό αυτό, κατόπιν επικοινωνίας που είχα με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Πιερίας, ενημερώθηκα για την προοπτική και την δυνατότητα διεξαγωγής Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού και της χρηματοδότησης των Βραβείων για την σύνταξη προσχεδίων – προμελέτης Αποκατάστασης και Επανάχρησης (Ανάπλαση) της ζώνης του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Πλαταμώνα και της γραμμής που οδηγεί στο ομώνυμο Κάστρο, μία περίπτωση εξέχουσας οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής αξίας, καθώς συνδέεται με την δημιουργία του ίδιου του οικισμού, και του οποίου η συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη του Νομού είναι καθοριστική. Ανάλογη είναι και η περίπτωση του εγκαταλελειμμένου Εργοστασίου Εμποτισμού Ξυλείας Κατερίνης στην περιοχή του «Σταθμού», μία από τις πολεοδομικές ενότητες της πόλης που έχει πληγεί περισσότερο από άλλες λόγω της οικονομικής κρίσης και που παρουσιάζει σημαντικά σημεία υποβάθμισης του αστικού της περιβάλλοντος. Για τον σκοπό αυτό ήρθα επίσης σε επικοινωνία με τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Κατερίνης, αρμόδιο για θέματα Δόμησης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Νταντάμη, ο οποίος και επιμελείται προσωπικά την υπόθεση. Αμφότερα τα παραπάνω, απαιτούν προηγούμενη συνεργασία και συντονισμό όλων των εμπλεκομένων, αυτό όμως απαιτείται σε κάθε περίπτωση, είναι απολύτως εφικτά και τα αναφέρω ως δύο από τα πολλά ανάλογα παραδείγματα πόρων που υπάρχουν στο Νομό και που πρέπει να δρομολογηθεί η αξιοποίησή τους.
Προφανώς, τα δύο πρώτα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα καθώς ο σχεδιασμός της Ανάπτυξης προϋποθέτει παράλληλη δράση, τόσο στις συνέργιες που αφορά στην παραγωγή και προώθηση του «προϊόντος» της Πιερίας όσο και στα απαιτούμενα έργα υποδομής υποστήριξης των παραπάνω δράσεων, όπως η ‘δημιουργία και παραγωγή τουριστικου εντύπου για τις ορεινές περιοχές των Πιερίων’ που είναι άγνωστος ο βαθμός συνεργασίας με τον Δήμο, τις κοινότητες και τους οικείους φορείς για τον συνδυασμό τους με τα απαιτούμενα έργα, αλλά και την δική τους προσωπική συμμετοχή και υποστήριξη, άρα και ένταξη τους στην οικονομική λειτουργία της περιοχής.
Οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι μερικές, αλλά νομίζω ενδεικτικές της διαφοράς ανάμεσα στην αντίληψη για μία Περιφέρεια που παρατηρεί τις εξελίξεις/ και σε μία Περιφέρεια που συντονίζει, σχεδιάζει, προγραμματίζει και υλοποιεί την Ανάπτυξη και την Κοινωνική συνοχή για την οποία είναι αρμόδια.
Και πάντως, απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε μέριμνα για την συνολική απάντηση στο αναπτυξιακό ζήτημα της Πιερίας μέσω των πέντε (5) μεγάλων παραγωγικών ενοτήτων της, που είναι: ο Όλυμπος και η παραολύμπια περιοχή, η παραλιακή ζώνη συνολικά, η ορεινή ζώνη (Πιέρια), η Παραγωγική Δομή της πόλης της Κατερίνης που χρειάζεται επαπροσδιορισμό, και η βόρεια Πιερία συνολικά.
Με εκτίμηση,
Χρήστος Τζιουβάρας
Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας
Παράταξη: «Πράξεις για την Μακεδονία» – Χρήστος Παπαστεργίου