Η θάλασσα είναι υπέροχη και προσφέρει αμέτρητες στιγμές χαράς και χαλάρωσης.

Όμως, για να απολαύσεις τις διακοπές σου χωρίς απρόοπτα, χρειάζεται να είσαι ενήμερος για τους πιθανούς κινδύνους και να λαμβάνεις τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Αχ, καλοκαιράκι! Η εποχή που τα μαγιό παίρνουν τη θέση των ρούχων και η θάλασσα γίνεται το αγαπημένο σου καταφύγιο.

Αλλά πρόσεξε! Η θάλασσα, όσο μαγική και αν είναι, κρύβει και κάποιους κινδύνους που μπορεί να σου χαλάσουν τη διασκέδαση. Μην ανησυχείς όμως, είμαι εδώ για να σου αποκαλύψω τους πιο κοινούς καλοκαιρινούς κινδύνους της θάλασσας και να σου δώσω τις καλύτερες συμβουλές για να τους αντιμετωπίσεις!

1. Εγκαύματα – Ο Ήλιος δεν Παίζει!

Ποιος δεν έχει ξαπλώσει στην ξαπλώστρα απολαμβάνοντας τον ήλιο και τελικά καταλήγει κόκκινος σαν αστακός; Τα ηλιοκαύματα είναι ένας από τους πιο κοινούς κινδύνους όταν απολαμβάνεις την παραλία.

Ο ήλιος μπορεί να είναι ύπουλος και αν δεν προσέξεις, μπορεί να κάψεις το δέρμα σου σοβαρά.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Μην ξεχνάς το αντηλιακό σου με υψηλό SPF (τουλάχιστον 30) και άπλωσέ το κάθε δύο ώρες, ειδικά μετά το κολύμπι. Επίσης, προτίμησε να μένεις στη σκιά κατά τις ώρες αιχμής, από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Ένα καπέλο και γυαλιά ηλίου θα σε προστατέψουν επιπλέον.

2. Μέδουσες – Οι Απρόσκλητοι Επισκέπτες
Η θάλασσα φιλοξενεί πολλά πλάσματα, και οι μέδουσες είναι μερικά από αυτά που δεν θέλεις να συναντήσεις. Τα τσιμπήματά τους μπορεί να είναι πολύ επώδυνα και να προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Αν δεις μέδουσες στην παραλία, μείνε μακριά από το νερό. Αν σε τσιμπήσει μια μέδουσα, ξέπλυνε την περιοχή με θαλασσινό νερό (όχι γλυκό νερό, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση) και χρησιμοποίησε ξύδι για να μειώσεις τον πόνο. Αν ο πόνος επιμένει ή εμφανιστεί σοβαρή αντίδραση, επισκέψου έναν γιατρό.

3. Ρεύματα – Ο Αόρατος Εχθρός

Τα ρεύματα μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα, αλλά μπορούν να σε τραβήξουν βαθιά στη θάλασσα πριν το καταλάβεις. Ακόμα και οι πιο έμπειροι κολυμβητές μπορούν να βρεθούν σε δύσκολη θέση λόγω των ισχυρών ρευμάτων.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Μάθε να αναγνωρίζεις τα ρεύματα πριν μπεις στο νερό. Αν βρεθείς σε ρεύμα, μην πανικοβληθείς και μην προσπαθήσεις να κολυμπήσεις απευθείας προς την ακτή. Αντίθετα, κολύμπησε παράλληλα με την ακτή μέχρι να ξεφύγεις από το ρεύμα και μετά κολύμπησε πίσω στην παραλία.

4. Θαλάσσια Έντομα – Οι Μικροσκοπικοί «Διαβόλοι»
Εκτός από τις μέδουσες, υπάρχουν και άλλα θαλάσσια πλάσματα που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως τα θαλάσσια έντομα. Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα μπορεί να σε τσιμπήσουν, προκαλώντας φαγούρα και ερεθισμό.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Φρόντισε να φοράς ένα αδιάβροχο αντισηπτικό αν γνωρίζεις ότι υπάρχουν πολλά θαλάσσια έντομα στην περιοχή. Αν σε τσιμπήσουν, ξέπλυνε την περιοχή με θαλασσινό νερό και εφάρμοσε ένα αντιισταμινικό τζελ για να μειώσεις τον ερεθισμό.

5. Κοχύλια και Βράχια – Οι Σταθεροί Κίνδυνοι
Περπατώντας στην παραλία, μπορεί να πατήσεις σε αιχμηρά κοχύλια ή βράχια που μπορεί να σου προκαλέσουν τραυματισμό. Αυτά τα μικρά ατυχήματα μπορούν να καταστρέψουν την απόλαυση της ημέρας σου στη θάλασσα.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Φόρα παπούτσια θαλάσσης όταν περπατάς στην παραλία ή στα ρηχά νερά. Αν κοπείς, καθάρισε καλά την πληγή με καθαρό νερό και σαπούνι και τοποθέτησε ένα επίδεσμο. Αν η πληγή είναι βαθιά ή δεν σταματάει να αιμορραγεί, αναζήτησε ιατρική βοήθεια.

6. Αφυδάτωση – Ο Κρυφός Εχθρός

Με όλη τη διασκέδαση στην παραλία, μπορεί να ξεχάσεις να πιεις αρκετό νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να σου προκαλέσει ζαλάδα, πονοκεφάλους και γενική κακουχία.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Πιες άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ένα παγωμένο νερό ή ένας χυμός θα σε δροσίσει και θα διατηρήσει το σώμα σου ενυδατωμένο. Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μπορεί να σε αφυδατώσει περαιτέρω.

7. Μικροοργανισμοί – Οι Αόρατοι Εχθροί
Οι θάλασσες, ιδιαίτερα αυτές που είναι κοντά σε μεγάλες πόλεις ή ποτάμια, μπορεί να περιέχουν μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες. Μολύνσεις από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα ή δερματικούς ερεθισμούς.

Πώς να το αντιμετωπίσεις: Αποφεύγεις να κολυμπάς σε θάλασσες με αμφίβολη ποιότητα νερού. Ελέγξε αν υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες ή πληροφορίες για την ποιότητα του νερού της παραλίας. Αν καταπιείς κατά λάθος θαλασσινό νερό και παρουσιάσεις συμπτώματα όπως στομαχικές διαταραχές ή δερματικά προβλήματα, επικοινώνησε άμεσα με τον γιατρό σου.

 

 

Πηγή:theissue.gr