Υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές η ψήφος εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ψήφισαν επίσης 148 «όχι» και ένας βουλευτής ήταν απών.

Ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την ψηφοφορία, προχώρησε σε δηλώσεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σήμερα το Κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην σταθερότητα. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Σε μια κυβέρνηση που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (145) υπέρ της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης τάχθηκαν η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Ζουράρις, ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης ψήφισαν με επιστολική ψήφο. Απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης.

 

Σκληρό μπρα ντε φερ Τσίπρα – Μητσοτάκη

O Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι πήρε το ρίσκο να ζητήσει καθαρές λύσεις, ενώ έκανε λόγο για δίλημμα ανάμεσα σε ένα προοδευτικό πόλο από τη μία και «το κόμμα του κ. Βορίδη, του κ. Γεωργιάδη», από την άλλη.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία σημείωσε: «Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει την επιλογή να μετατοπιστεί από τον μεσαίο στον ακραίο δεξιό χώρο… Είστε αξιωματική αντιπολίτευση. Είστε ένα μεγάλο κόμμα. Είναι επικίνδυνο να υιοθετείτε τις απόψεις της ακροδεξιάς».

Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Ρωτάτε τι θα κάνουν οι βουλευτές στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα έχουμε την ψήφο εμπιστοσύνης. Οι βουλευτές, φαντάζομαι, ότι θα ψηφίσουν με τη συνείδησή τους. Ο καθένας θα πάρει την ευθύνη του. Και οι 300 θα έχουμε την ευθύνη μας». Την ίδια στιγμή, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας: «Θέλετε και στον ΣΚΑΪ να σπάσουμε το εμπάργκο; Θέλετε στη Δημόσια Τηλεόραση; Εγώ έχω επιχειρήματα, εσείς όχι. Εμείς έχουμε τη δύναμη των επιχειρημάτων μας, εσείς τη δύναμη του λαϊκισμού. Να συγκρίνουμε τα επιχειρήματα με τα συνθήματα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έρθει σε τηλεοπτική αναμέτρηση μαζί μου».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήγε στο νοσοκομείο να τον δει. «Η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν μία πετυχημένη κυβέρνηση και απολάμβανε την εμπιστοσύνη της ελληνικής Βουλής με 255 βουλευτές. Και αργότερα παραλίγο να δολοφονηθεί. Για αυτό πάψτε πια να καλλιεργείτε αυτό το τοξικό κλίμα. Και δεν είχατε την ευαισθησία να πάτε από εκεί να του πείτε περαστικά. Δεν πήγατε καν στο νοσοκομείο», ανέφερε.

 

Βούτσης: Με το «γράμμα του νόμου» στις Επιτροπές η Συμφωνία των Πρεσπών

Η διαδικασία της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης κράτησε συνολικά 24 ώρες, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Νίκος Βούτσης στην Ολομέλεια της Βουλής μετά το τέλος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα ο πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε ότι η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει όπως προβλέπει το Σύνταγμα, όπως άλλωστε είπε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Η Επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα του είπε: «Γίνατε το βαρίδι της Αριστεράς. Όλο αυτό το σκηνικό μου θυμίζει το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι. Είστε πιο παλιό από το παλιό. Από δήθεν εκφραστής της ελπίδας αποδείχθηκε ότι εσείς ο ίδιος είστε πιο παλιός από το παλιό».

Ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως «καταψηφίζουμε τη κυβέρνηση που συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων που πετσόκοψαν συντάξεις και μισθούς. Καταψηφίζουμε την κυβερνητική πολιτική που αναλαμβάνει ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ. Καταψηφίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπων να φυλακίσει τις χώρες στις αλυσίδες του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι «ως επικεφαλής των ΑΝΕΛ είμαι στη θέση να αναγκάζομαι να ψηφίσω όχι στην παροχή ψήφους εμπιστοσύνης σε αυτή τη συμφωνία. Διαφώνησα, διαφωνώ και θα διαφωνώ». «Είμαστε σε μία κρίσιμη για την πατρίδα μας περίοδο, όπου στη Βουλή μέσα δεν συγκρούονται δύο διαφορετικές απόψεις: Εκείνοι που συμφωνούν ή διαφωνούν με τις Πρέσπες, εδώ συγκρουόμαστε τρεις διαφορετικές απόψεις» πρόσθεσε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής είπε πως «ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πρέπει να σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφος για τις Πρέσπες. Αντιθέτως θετική ψήφος για τις Πρέσπες δε σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

«Πρέπει να ξέρουμε τι θα κάνουν αυτοί οι βουλευτές στην ψηφοφορία των Πρεσπών εκτός αν θέλει να μας το πει ο κ. Τσίπρας. Εκτός αν κάποιοι βουλευτές έχουν σκοπό να παραμείνουν ντεμέκ μακεδονομάχοι αλλά αυτή τη φορά με υπουργικά κουστούμια και φουστάνια», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Τέλος ο Βασίλης Λεβέντης επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την παράδοση του όρου Μακεδονία στην ΠΓΔΜ. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων απευθύνθηκε στον Πάνο Καμμένο λέγοντας πως αν ήθελε και δεν συμφωνεί με τις Πρέσπες, θα μπορούσε να είχε αφαιρέσει την εξουσία από τον Τσίπρα.