Περιποιηθείτε τα δόντια του σκύλου σας και απαλλάξτε τον από οδοντικά προβλήματα
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η φροντίδα των δοντιών του σκύλου, καθώς, εάν την αμελήσουμε, θα παρουσιάσει οδοντικές παθήσεις. Πώς μπορούμε να τον προστατεύσουμε
Η στοματική υγιεινή δεν είναι σημαντική μόνο για εμάς, αλλά και για τον σκύλο μας.
Η διατροφή, όπως και η περιποίηση των δοντιών, παίζουν σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της καλής υγιεινής του στόματός του.
Η παραμέληση της στοματικής του υγείας μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα, που θα τον ταλαιπωρήσουν.
Ποια είναι, λοιπόν, τα προβλήματα αυτά;
Ο κτηνίατρος, Γιώργο Ηλιόπουλος, ανοίγει μια παρένθεση για να πει ότι «ο σκύλος έχει 42 δόντια, και είναι θωρακισμένα με παχύτερη αδαμαντίνη απ΄ ό,τι τα ανθρώπινα δόντια, γι’ αυτό χαλάνε με μικρότερη συχνότητα.
Ο σκύλος είναι από τη φύση του σαρκοφάγο ζώο. Σε πρωτόγονη μορφή κυνηγούσε, έσκιζε σάρκες, έσπαγε οστά με τα δόντια του, και είχε, έμμεσα, έναν φυσικό «καθαρισμό» δοντιών.
Όταν προσαρμόστηκε στην ανθρώπινη ζωή, μέσα στο σπίτι, άλλαξαν και οι συνήθειες του φαγητού του. Τότε άρχισαν να υπάρχουν προβλήματα με τα δόντια του.
Επειδή έγινε μέλος της οικογένειας, τον κερνάμε «μεζεδάκια» από το τραπέζι μας και του περνάμε κάποιες συνήθειες που οδηγούν, αναπόφευκτα, στο να «χαλάσουν» τα δόντια του. Επίσης, με τη φροντίδα που δίνουμε στα κατοικίδια μας, ανέβηκε το προσδόκιμο της ζωής τους.
Έτσι, βλέπουμε και περισσότερες παθήσεις, τις οποίες δεν βλέπαμε, λόγω της μικρότερης διάρκειας της ζωή τους».
Τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στο στόμα του σκύλου – Ο τρόπος αντιμετώπισης
«Η πλάκα είναι μια κολλώδης ουσία, μία κολλώδης εναπόθεση πάνω στα δόντια. Δημιουργείται από τα υπολείμματα τροφών, τα μικροβιακά προϊόντα και τα βακτήρια.
Η πέτρα, αντίθετα, που ονομάζεται και τρυγία, σχηματίζεται όταν το σάλιο και τα υγρά, που περιέχουν υψηλά ποσοστά μετάλλων, ασβεστοποιούν την πλάκα πάνω στα δόντια. Γίνεται σκληρή, τραχιά και αρχίζει να εισέρχεται στο «pocket», δηλαδή στο θυλάκιο (το διάστημα μεταξύ δοντιού και ούλων). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τα απομακρύνει, και να εισέρχονται και άλλες μικροβιακές ουσίες μέσα εκεί», εξηγεί ο κτηνίατρος Γιώργος Ηλιόπουλος.
Αναφέρει ότι υπάρχουν δύο κύριες παθήσεις: η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή του ούλου γύρω από το δόντι, και η περιοδοντίτιδα είναι προοδευτική φλεγμονή και καταστροφή των περιοδοντικών ιστών. Οδηγεί στην απώλεια πρόσφυσης, δηλαδή στο πώς το δόντι κρατιέται μέσα στη θήκη του.
Η ξηρά τροφή παίζει και τον ρόλο οδοντόβουρτσας, με την έννοια ότι, μασώντας, το ζώο βγάζει και αρκετή από την πλάκα
«Αν έχει ουλίτιδα το κατοικίδιο, υπάρχουν θεραπευτικές αγωγές και φάρμακα, που θα το βοηθήσουν προσωρινά να μην πονάει και να φύγει η δυσοσμία. Επίσης, θα μας δοθεί το περιθώριο να προετοιμαστούμε για τον καθαρισμό.
Ο καθαρισμός απαιτεί, συνήθως, αναισθησία, γιατί το ζώο δεν μπορεί να ανεχθεί το μηχάνημα των υπερήχων να δουλεύει μέσα στο στόμα του. Το φοβίζει, και αντιδρά στην πίεση του νερού – χρησιμοποιούμε το νερό σαν ψυκτικό υλικό.
Ωστόσο, προετοιμάζουμε ανάλογα το ζώο, και μπορεί να ανταποκριθεί μια χαρά», διευκρινίζει ο κ. Ηλιόπουλος.
Στην περίπτωση που ο σκύλος έχει περιοδοντίτιδα, θα του χορηγηθεί μια προπαρασκευαστική αγωγή, έτσι ώστε να υποχωρήσει η φλεγμονή. Στη συνέχεια, και κατόπιν συνεννοήσεως με τον κτηνίατρο, θα γίνει εκτενέστερος καθαρισμός με υπέρηχο.
«Αν κάποιο δόντι έχει υποστεί κάταγμα, έχει σπάσει/χαλάσει, έχει φανεί η ρίζα του, ίσως να χρειάζεται εξαγωγή. Αυτό είναι αντικείμενο συνεννόησης με τον γιατρό του ζώου», αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος.
Επισημαίνει ότι οι κτηνίατροι, στον ετήσιο έλεγχο που κάνουν στα ζώα, εξετάζουν και τα δόντια τους. Κι εάν εντοπίσουν κάποιο πρόβλημα, ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες. Κάποιοι από αυτούς υιοθετούν τα μέτρα. Κάποιοι άλλοι, όμως, το παραβλέπουν, μέχρι ο σκύλος τους να φτάσει στο σημείο, να μην μπορεί να φάει.
Μέτρα πρόληψης
Για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα με τα δόντια του, ο σκύλος θα πρέπει από κουτάβι να μάθει το βούρτσισμα των δοντιών.
Επίσης, σημαντικό ρόλο για την υγεία των δοντιών του σκύλου έχει η διατροφή του.
«Εκείνο που έχει αξία, είναι να τηρούμε τις εντολές για το τι θα το ταΐσουμε, τι θα τον κερνάμε. Πώς θα περιποιούμαστε το στόμα του, ώστε να αργήσει, ή να μη δημιουργηθεί πρόβλημα.
Η ξηρά τροφή παίζει και τον ρόλο οδοντόβουρτσας, με την έννοια ότι, μασώντας, το ζώο βγάζει και αρκετή από την πλάκα που έχει δημιουργηθεί – όχι την πέτρα. Και το βοηθά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να καθυστερήσει τον καθαρισμό.
Αν, όμως, το ζώο τρώει μαλακές τροφές, λιχουδιές, ή κονσέρβα, τότε το πρόβλημα θα εμφανιστεί νωρίτερα, διευκρινίζει ο κ. Ηλιόπουλος.
Πώς θα εξοικειώσουμε τον σκύλο με το βούρτσισμα των δοντιών
Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, από την ηλικία των 9-10 μηνών αρχίζουμε να καθαρίζουμε τα δόντια του σκύλου. Όχι επειδή το χρειάζεται, αλλά για να τον εξοικειώσουμε με τη διαδικασία. Να το συνηθίσει, και να το δει σαν ρουτίνα, αλλά και σαν παιχνίδι.
Στο εμπόριο υπάρχουν οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες για σκύλους.
Δεν χρησιμοποιούμε, ποτέ, οδοντόκρεμα που είναι για ανθρώπους, καθώς περιέχει κάποια στοιχεία, που ο σκύλος δεν πρέπει να καταπιεί.
«Του την δίνουμε, λοιπόν, στο δάκτυλό μας να τη μυρίσει, να τη γευτεί. Συνήθως, του αρέσει, γιατί είναι σε διάφορες γεύσεις, σαν λιχουδιά.
Αφού τη γευτεί -από το δάκτυλό μας, για να του φύγει ο φόβος ότι θα του συμβεί κάτι κακό-, αρχίζουμε να τού τρίβουμε σιγά σιγά τα δόντια με κάθετες κινήσεις. Από πάνω προς τα κάτω, μπροστά στους κυνόδοντες και πίσω στους γομφίους. Συνήθως, το πρόβλημα εμφανίζεται στα πίσω δόντια.
Αφού γνωρίσει και συνηθίσει την οδοντόκρεμα στο δάκτυλό μας, βάζουμε την κρέμα στην οδοντόβουρτσα. Με απαλές και κάθετες κινήσεις, και με κλειστό το μουσούδι του, βουρτσίζουμε την εξωτερική πλευρά των δοντιών. Η εσωτερική πλευρά, συνήθως, δεν χρειάζεται καθάρισμα, ή χρειάζεται πολύ λιγότερο, γιατί φροντίζει η γλώσσα να τα καθαρίζει.
Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα, ή στις 10 ημέρες, έτσι ώστε να εξοικειωθεί και, παράλληλα, τα δόντια του να διατηρηθούν επί μακρόν χωρίς κανένα πρόβλημα.
Βουρτσίζουμε τα δόντια του σκύλου με καθαρά χέρια και φροντίζουμε τα νύχια μας να μην είναι μακριά, για να μην τραυματίσουν το ζώο», περιγράφει ο κ. Ηλιόπουλος.
Τέλος, εκτός από την οδοντόκρεμα, που πρέπει να έχει τον «πρωταγωνιστικό» ρόλο, υπάρχουν διάφορα προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής, που συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας του στόματος.
Πηγή:in.gr