Xαλκιδική και Πιερία φέτος θα δεχθούν, στην καλύτερη περίπτωση, το 20% των περυσινών τουριστικών αεροπορικών αφίξεων, ενώ ο Ιούλιος ήδη θεωρείται χαμένος μήνας από τους τουριστικούς πράκτορες ( DMC’s)που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους επειδή τελικά αποκλείσθηκαν από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του grtimes.gr.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με σκοπό να αναδείξει τα προβλήματα του Τουριστικού Κλάδου, αλλά και τη δύναμη της συνεργασίας, σαν αυτή που έχει σφυρηλατήσει με το Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος καλύπτοντας το κόστος των ξεναγήσεων των τουριστών, που θα ξεναγηθούν στην πόλη.

 

Πρόβλεψη Ζορπίδη για ανεργία στο 30%

“Η χρονιά είναι τελειωμένη για φέτος τουριστικά. Δεν πείθουν κανένα οι δήμαρχοι που βγαίνουν και τραγουδάνε μαντινάδες. Στο τέλος της περιόδου θα έχουμε πολλά θέματα . Θα κλείσουν τουριστικά γραφεία, η ανεργία προς τον Οκτώβριο- Νοέμβριο, θα ξεπεράσει το 30%, όχι μόνο στον τουρισμό, συνολικά στην οικονομία. Χρήματα δεν έχει πάρει κανείς ακόμη, ούτε 1 ευρώ , μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες”.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος, όπως άλλωστε συνηθίζει, “δεν έκρυψε λόγια » και τα είπε έξω από τα δόντια.

“Τουρισμός δεν είναι μόνο οι ξενοδόχοι, είναι και οι τουριστικοί πράκτορες, τα τουριστικά λεωφορεία, οι ξεναγοί, μία μεγάλη ομάδα επιχειρήσεων και επαγγελματιών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ρωτιούνται από την κυβέρνηση, όταν αποφασίζει μέτρα. Ο Τουρισμός χρειαζότανε μεγαλύτερη στήριξη”.

 

Ξεναγοί – πρόβλημα επιβίωσης

Για τους ξεναγούς η κατάσταση είναι παραπάνω από δύσκολη, είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κα. Αναστασία Γαϊτάνου, λέγοντας πολύ χαρακτηριστικά “ακόμη δεν έχουμε δει τον τουρισμό παρότι υποτίθεται ότι η αγορά άνοιξε”.

“Για εμάς χάθηκε η άνοιξη, μία πολύ καλή εποχή για τους ξεναγούς και το καλοκαίρι στην πραγματικότητα ακόμη δεν άρχισε, ενώ για φέτος είναι τελειωμένος και ο περιηγητικός τουρισμός”, όπως είπε η κα. Γαϊτάνου σημειώνοντας ότι πολλοί ξεναγοί δεν χάνουν μόνο ασφαλιστικές κρατήσεις και ένσημα αλλά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, με την αβεβαιότητα να ρίχνει βαριά τη σκιά της στον κλάδου όπως και σε όλα τα τουριστικά επαγγέλματα.

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος έχει 114 μέλη και συνολικά στη Βόρειο Ελλάδα οι ξεναγοί φτάνουν τους /τις 160.

 

Απέκλεισαν τα Τουριστικά Γραφεία από τον Κοινωνικό Τουρισμό

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης κ. Βύρων Θεολόγης, καυτηρίασε την εξαίρεση τελικά του τουριστικών πρακτόρων από το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, ενώ είπε ότι αυτοί που πραγματικά χρειάζονται τα δάνεια που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, δεν μπορούν να τα πλησιάσουν γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια που τέθηκαν.

“Δεν ξέρουμε ποιοι, ποια Γραφεία, θα υπάρχουμε του χρόνου. Η χρονιά έχει χαθεί. Είναι αξιέπαινη η πρωτοβουλία του ΕΕΘ, για την κάλυψη των ξεναγήσεων, μέσω χορηγίας στην Ένωσή μας, αλλά η δυστυχώς η χρονιά, ότι και να κάνουμε, δεν σώζεται”, είπε ο κ. Θεολόγης.

 

Οι Τουριστικοί Πράκτορες

Στην ενημερωτική συνάντηση μετείχαν τρεις τουριστικοί πράκτορες, από τα Γραφεία των οποίων περνάει ως και το 80% του τουρισμού της Χαλκιδικής.

Οι κύριοι Αλέξανδρος Ευσταθίου του τουριστικού οργανισμού “Dolphins”, Κώστας Παντέρης του “Syrtaki Travel” και Θεόδωρος Μακρής του “Mazi Travel”.

Όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε “ακόμη δεν είδαμε την επανεκκίνηση στον τουρισμό”, “βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση”, “ ο Τουρισμός έπρεπε να στηριχθεί περισσότερο, ανάλογα με τη σημασία που έχει για την οικονομία”.

Όσο για φέτος, κοινή άποψη είναι, ότι η χρονιά πάει χαμένη.

“Πέρυσι με την Jet2 είχαμε 60.000 αφίξεις, φέτος δεν πετάει στη Θεσσαλονίκη. Η TUI Αγγλίας δρομολογεί τελικά δύο πτήσεις για το “Μακεδονία” από 6-7 που είχε πέρυσι”, είπε ο κ. Ευσταθίου για να προσθέσει:

“Μπορεί οι αεροπορικές αφίξεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο να φθάσουν στο 40%-45% των περυσινών, που πρόβλεψε ο υπουργός Τουρισμός, αλλά με τους φόβους που υπάρχουν για αναζωπύρωση του ιού σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, όλα είναι στον αέρα. Πάντως το βέβαιο είναι πως ο Ιούλιος δεν υπάρχει”.