ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΝΤΕΣ

Με συγκινητικά λόγια γεμάτα αγάπη και ευγνωμοσύνη, οι κάτοικοι της Πιερίας αποχαιρετούν τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γέροντα Αγαθόνικο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Δευτέρας 10 Ιουνίου 2024. Ο Γέροντας Αγαθόνικος, γνωστός για το πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό του έργο, απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών έπειτα από πολυετή ασθένεια, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης.

Τα κοινωνικά δίκτυα της Μητρόπολης έχουν κατακλυστεί από μηνύματα ευγνωμοσύνης προς τον Μακαριστό Μητροπολίτη, δείχνοντας τη μεγάλη αγάπη και το σεβασμό που έτρεφε ο λαός της Πιερίας προς το πρόσωπό του. Η εκτίμηση και ο σεβασμός για το έργο του αποτυπώνονται στα λόγια των πιστών, οι οποίοι τονίζουν τη σημαντική συμβολή του στη βελτίωση της ζωής τους και την πνευματική τους καθοδήγηση.

«Αγαπημένε μας Δεσπότη….θα σας θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό. Η υπομονή σας, το ήθος σας, η πραότητά σας, η αγάπη σας προς την οικογένεια μου θα παραμείνουν ανεξίτηλα. Καλό παράδεισο», έγραψε η κ. Β. Οικ.

«Εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός, Τον οποίο λάτρευσε, να του χαρίσει την αιώνια ανάπαυση. Καλή Ανάσταση Σεβασμιότατε Πατέρα μας», έγραψε χαρακτηριστικά η κ. Κ.Κ.

 «Άνθρωπος της μεγάλης υπομονής κ του φόβου του Θεού. Η μακαρία ψυχή του μετά των αγίων κ των δικαίων. Η ευχή Του, η σιωπή κ το ήθος Του στήριγμά μας. Αιωνία και Αγήρω η μνήμη Του», τονίζει κληρικός γειτονικής Μητρόπολης.

Δίπλα σε κάθε άνθρωπο

Ο Μακαριστός Γέροντας Αγαθόνικος δεν ήταν μόνο ένας πεφωτισμένος ιεράρχης, αλλά και ένας αληθινός προστάτης για κάθε άνθρωπο που αντιμετώπιζε προβλήματα. Αυτό αποτυπώνεται μέσα από τα συγκινητικά μηνύματα που δημοσιεύονται στη σελίδα της Μητρόπολης. Ένα από αυτά τα μηνύματα γράφει:

«Ήταν ταπεινός και αγαπούσε όλο τον κόσμο. Μου έχει μείνει μία εικόνα όταν ήμουν μικρός. Τον είχα δει, βγαίνοντας μία Κυριακή πρωί από την εκκλησία στο σχόλασμα, να τον πλησιάζει μία φτωχή για ελεημοσύνη και αυτός άνοιξε το πορτοφόλι και της έδωσε λεφτά. Εικόνα όχι και τόσο συνηθισμένη για έναν ιεράρχη. Καθαρή ψυχή. Καλό παράδεισο να έχει», έγραψε ο κ. Γ. Γκ.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γέροντας Αγαθόνικος, ακόμα και στις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπιζε τα σοβαρά προβλήματα υγείας του, δεν σταμάτησε ποτέ να δείχνει τη φροντίδα και την αγάπη του για τους ανθρώπους γύρω του. Το ανθρώπινο και πνευματικό του μεγαλείο αποτυπώνεται σε πολλές προσωπικές ιστορίες και μαρτυρίες, μία από τις οποίες είναι η συγκινητική αφήγηση μιας νοσηλεύτριας που είχε την τύχη να τον γνωρίσει.

Σε ανάρτηση που έκανε στα κοινωνικά δίκτυα, η νοσηλεύτρια περιγράφει τις στιγμές που μοιράστηκε με τον Γέροντα Αγαθόνικο όταν του πήγαινε τα αποτελέσματα των εξετάσεων. «Είχα την τύχη να έχω την ευχή του κάθε φορά που του έκανα αιμοληψία για να του κάνουμε τις εξετάσεις στο Νοσοκομείο και όταν πήγαινα τα αποτελέσματα, πάντα έλεγε στην οικοδέσποινα να μου προσφέρει γλυκό τριαντάφυλλο, που είχε για μένα. Τον ευχαριστώ για τις ευχές του και τις προσευχές του για όλη μου την οικογένεια. Καλό παράδεισο και Καλή Ανάσταση, Σεβαστέ πατέρα μας».

Μηνύματα αγάπης και σεβασμού από πολιτικά πρόσωπα  

Η είδηση της εκδημίας του Μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Κίτρους,  Γέροντα Αγαθόνικου συγκλόνισε όχι μόνο τον κλήρο και το ποίμνιο της Πιερίας, αλλά και τα πολιτικά πρόσωπα της περιοχής, τα οποία εξέφρασαν τα βαθιά τους συλλυπητήρια και τη μεγάλη εκτίμηση για το έργο του σεβαστού ιεράρχη.

«Εκφράζω την κατ’ άνθρωπο θλίψη μου για την κοίμηση του Μητροπολίτη πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κυρού Αγαθονίκου. Υπηρέτησε την Μητρόπολη για είκοσι οκτώ συναπτά έτη, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα της παρουσίας του στην Εκκλησία και στην κοινωνία της Πιερίας. Η προσφορά του ανεκτίμητη, η παρακαταθήκη του στην Εκκλησία και στο λαό είχαν πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο. Με το παράδειγμα της ζωής του και την πλούσια προσφορά του έκανε πράξη την αγάπη. Η μνήμη του θα πλημμυρίζει τις ψυχές μας, θα τον θυμόμαστε με αισθήματα αγάπης και σεβασμού. Αιώνια του η μνήμη», δήλωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης και Βουλευτής Πιερίας Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου.

«Σήμερα οι Πιεριείς θρηνούμε την εκδημία του Μητροπολίτη πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γέροντα Αγαθονίκου. Ο μακαριστός Μητροπολίτης υπήρξε πεφωτισμένος ιεράρχης με πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό έργο στην Μητρόπολη μας.  Η ψυχική του ευγένεια, η άοκνη δράση του και η προσφορά του στα εκκλησιαστικά δρώμενα του τόπου, θα μείνουν ως ανεκτίμητο κληροδότημα για όλους μας. Αιωνία του η μνήμη! Καλό Παράδεισο», ανέφερε ο Βουλευτής Φώντας Μπαραλιάκος.

Ο Βουλευτής Πιερίας Σπύρος Κουλκουδίνας, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ανέφερε: «Μία μεγάλη απώλεια για όλους μας!  Ο πρώην Μητροπολίτης μας Αγαθόνικος εκοιμήθη, σήμερα το πρωί συνάντησε το Δημιουργό Του. Δίδαξε Χριστιανική Αγάπη, άφησε παρακαταθήκες και κοινωνικό έργο. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη!»

«Αιωνία η μνήμη του καλού μας Ποιμενάρχη πρώην Μητροπολίτη Κίτρους κ. Αγαθονίκου. Η διακονία του πολυσήμαντη, η αξιοσύνη του αδιαμφισβήτητη, η αγάπη για το ποίμνιό του συγκινητική… Την ευχή του και τις πρεσβείες του να έχουμε όλοι μας από τα ουράνια πλέον δώματα…», σημείωσε ο Βουλευτής Κομνηνός Δελβερούδης.

«Με αίσθημα βαθύτατης θλίψης πληροφορηθήκαμε την εκδημία του Μητροπολίτη πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Γέροντα Αγαθόνικου. Η Πιερία θρηνεί σήμερα την απώλεια ενός υποδειγματικού και φωτισμένου Ιεράρχη με πολύπλευρο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο. Παρακαταθήκη σε εμάς το πλούσιο αυτό έργο του βασισμένο στα πνευματικά του χαρίσματα, καθώς και η προσφορά του στην εκκλησιαστική ζωή του τόπου μας .Αιωνία του η μνήμη», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου.

Ο Δήμαρχος Κατερίνης Γιάννης Ντούμος εξέφρασε επίσης τη θλίψη του, σημειώνοντας: «Η Κατερίνη και η Πιερία πενθεί σήμερα τον Μητροπολίτη πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γέροντα, Αγαθόνικο, ο οποίος επί 28 έτη ποίμανε τον Λαό του Θεού στην ιστορική μας Μητρόπολη (1985 – 2013). Ο Μητροπολίτης Αγαθόνικος, ο οποίος υπήρξε ένας πραγματικός Πατέρας όλων μας, αφήνει πίσω του πλούσιο πνευματικό έργο, μα πάνω απ’ όλα αφήνει ιερές παρακαταθήκες προς τον Κλήρο και τον Λαό της περιοχής μας.

Από σήμερα έως και την ημέρα της Εξοδίου Ακολουθίας του αοιδίμου Ιεράρχη Αγαθονίκου, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στο Δημαρχείο Κατερίνης, ενώ την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, τον αποχαιρετούμε στον Καθεδρικό Ι.Ν. Θείας Αναλήψεως. Σε ένδειξη πένθους, τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του Ποιμενάρχη μας, κατά την ημέρα της ταφής του, οι υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης από τις 11 το πρωί,  θα παραμείνουν κλειστές. Ας έχουμε την ευχή του και τις ευλογίες του».

Ο Δήμαρχος Δίου Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος, σε δήλωσή του, τόνισε: «Με αισθήματα λύπης ο Δήμος Δίου-Ολύμπου αποχαιρετά τον Μητροπολίτη πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, γέροντα Αγαθόνικο. Θρηνούμε την απώλεια ενός χαρισματικού ιεράρχη, με μεγάλη εκκλησιαστική, κοινωνική και πνευματική δράση, ο οποίος απολάμβανε μέχρι την ύστατη στιγμή τον σεβασμό του διαδόχου του, Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Γεώργιου, των κληρικών και του ποιμνίου του. Στη μνήμη μας θα διατηρείται πάντα η πνευματική μορφή του μακαριστού μας ποιμενάρχη. Αιωνία του η μνήμη».

Η αγάπη του για την Πιερία

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γέροντας Αγαθόνικος, υπήρξε ένας από τους πιο φωτισμένους και δραστήριους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκλέχθηκε Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα το 1985 και υπηρέτησε την περιοχή της Πιερίας επί 28 χρόνια, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.

Από την πρώτη ημέρα της παρουσίας του στην Πιερία, ο Γέροντας Αγαθόνικος εργάστηκε αδιάκοπα για την ολοκλήρωση των εργασιών αγιογραφήσεως, εξοπλισμού και ευπρεπισμού του Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως Κατερίνης και πολλών άλλων Ενοριακών Ιερών Ναών, Μονών και Παρεκκλησίων. Ο ζήλος του για την πνευματική αναβάθμιση της περιοχής ήταν εμφανής σε κάθε του ενέργεια.

Βαρνάβειος Βιβλιοθήκη

Μία από τις πρώτες του ενέργειες ήταν η ίδρυση της Βαρνάβειος Βιβλιοθήκης το 1985, προς τιμήν του προκατόχου του, αειμνήστου Μητροπολίτου Βαρνάβα. Η βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε το 1995, στο δεκαετές μνημόσυνο του Βαρνάβα, και περιλαμβάνει δωρηθέντα βιβλία καθώς και τα προσωπικά βιβλία του Γέροντα Αγαθόνικου, αποτελώντας σημαντική πηγή γνώσης και πνευματικότητας.

Πνευματική και Εκκλησιαστική Κατάρτιση

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Γέροντας Αγαθόνικος χειροτόνησε 100 κληρικούς, μεριμνώντας για την πνευματική και εκκλησιαστική τους κατάρτιση. Η φροντίδα του για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των κληρικών του υπήρξε καθοριστική για την ενίσχυση του πνευματικού έργου της Μητρόπολης.

Ανέγερση και Εγκαίνια Ναών

Ο Γέροντας Αγαθόνικος συνέβαλε καθοριστικά στην ανέγερση 27 νέων Ναών και εγκαινίασε 40. Με προτροπή του, ανεγέρθηκαν 32 Πνευματικά Κέντρα, τα οποία εξυπηρετούν τόσο τις ποιμαντικές όσο και τις φιλανθρωπικές ανάγκες της Μητρόπολης. Αυτές οι ενέργειες ενίσχυσαν σημαντικά την πνευματική ζωή της περιοχής και προσέφεραν πολύτιμη στήριξη στους πιστούς.

Φιλανθρωπικό Έργο

Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του Γέροντα Αγαθόνικου ήταν η φροντίδα του για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Προέστη στην εκ βάθρων ανακαίνιση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Μητρόπολης, ενώ ίδρυσε τα Καθημερινά Συσσίτια για την παροχή τροφής σε όσους είχαν ανάγκη. Επίσης, δημιούργησε το Κατάστημα Δωρεάν Διανομής Ενδυμάτων και Υποδημάτων, παρέχοντας βασικά αγαθά σε άτομα και οικογένειες σε ανάγκη.

Αναβίωση του Μοναχισμού

Ο Γέροντας Αγαθόνικος υπήρξε αναβιωτής του μοναχισμού στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, με την επαναλειτουργία παλαιών Ιερών Μονών και την ίδρυση νέων. Αυτές οι ενέργειες όχι μόνο ενίσχυσαν την πνευματική ζωή της περιοχής αλλά και προσέφεραν καταφύγιο για όσους αναζητούσαν την πνευματική ηρεμία και καθοδήγηση.

Η ασθένεια και το τέλος των Αρχιερατικών καθηκόντων

Το 2013, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον απάλλαξε των καθηκόντων του λόγω ανεπανόρθωτου κλονισμού της υγείας του. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης υπέμεινε καρτερικά και σιωπηρά τη δοκιμασία της πολυετούς ασθένειας, απολαμβάνοντας τον σεβασμό και την τιμή από τον διάδοχό του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο, τους κληρικούς, τους τοπικούς άρχοντες και το ποίμνιό του.

Ο Γέροντας Αγαθόνικος αφήνει πίσω του μια κληρονομιά που θα συνεχίσει να εμπνέει και να καθοδηγεί την πνευματική ζωή της Πιερίας. Το πλούσιο πνευματικό και κοινωνικό του έργο αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα προσφοράς και αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Λαϊκό προσκύνημα

Σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό  Μητροπολιτικό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης, θα βρίσκεται από σήμερα στις 5.00  απόγευμα, το σκήνωμα του Μητροπολίτη πρώην Κίτρους κυρού Γερμανού,  ο οποίος εκδήμησε εις Κύριον τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου και ώρα 11.00 το πρωί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Θείας Αναλήψεως Κατερίνης.

Ο ενταφιασμός θα γίνει στο Β’ Κοιμητήριο του Αγίου Λαζάρου στην Κατερίνη.