Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος CLLD-LEADER, άξονας 19.3 «Διατοπικές – Διακρατικές συνεργασίες», σχεδιάστηκε και υλοποιείται σχέδιο διακρατικής συνεργασίας με τίτλο ΔΙΚΤΥΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ 2, με εταίρους την  Πιερική Αναπτυξιακή (συντονίστρια ομάδα), το Αναπτυξιακό Κέντρο Ορεινού Μυλοποτάμου – Μαλεβιζίου – ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ ,την Αναπτυξιακή Σερρών Α.Ε. και την Agència de Desenvolupament del Berguedà(Ισπανία – Καταλονία/Pedraforca).

Το συγκεκριμένο σχέδιο διακρατικής συνεργασίας (το οποίο αποτελεί συνέχεια παλαιότερων συνεργασιών), δίνει την ευκαιρία στις εμπλεκόμενες περιοχές να σχεδιάσουν και να προωθήσουν εναλλακτικά τουριστικά προϊόντα (οικοτουριστικές διαδρομές), βασισμένα σε κοινές αξίες και κριτήρια αειφόρου ανάπτυξης, έχοντας ως κέντρο τους εμβληματικούς  ορεινούς όγκους  που χωροθετούνται στις περιοχές τους.

Η εταιρική συνεργασία ανέδειξε και κοινές προκλήσεις, όπως τη σπουδαιότητα της περιφερειακής ανάπτυξης, της οικονομικής /κοινωνικής συνοχής, την υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας των ορεινών όγκων και  των κοντινών ακτών τους, τις αναδυόμενες  επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και σαφώς την επιτακτική ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Όλα τα ανωτέρω αναπτύχθηκαν στα  θεματικά εργαστήρια που οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν στις έδρες των εταίρων, με κοινό στόχο την ανταλλαγή θεματικών  εμπειριών, παρουσιάζοντας τις τοπικά εφαρμοζόμενες  καλές πρακτικές, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους  εταίρους να εμπνεύσουν, να εμπνευστούν  και να μεταφέρουν την αντίστοιχη εμπειρία  στην περιοχή τους. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη παραχθεί και Εγχειριδίου Βιώσιμου Τουρισμού στο οποίο καταγράφονται οι καλές πρακτικές στους τομείς της κινητικότητας/διαχείρισης επισκεπτών, προώθησης τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, της κυκλικής οικονομίας και  της προβολής των θεματικών δικτύων που λειτουργούν στις περιοχές.

Αντικείμενο αυτού του σχεδίου συνεργασίας αποτελεί και το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας (αίθουσα δημοτικού συμβουλίου), την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, στο οποίο παρουσιάσθηκαν αφενός τα αποτελέσματα του έργου και αφετέρου αναπτύχθηκαν από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες καλές πρακτικές σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η διεθνής εμπειρία στην πιστοποίηση των ορεινών μονοπατιών καθώς και οι προκλήσεις που αναδύονται στον τομέα του αειφόρου τουρισμού την ερχόμενη περίοδο.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου, υλοποιήθηκε το τέταρτο εργαστήριο του Emblematic  (Emblematic Labs) στο πλαίσιο του οποίου αναδείχθηκαν καλές πρακτικές στον τομέα  διαχείρισης τουριστικών ροών σε ορεινές περιοχές. Χαιρετισμό στους παρευρισκομένους απηύθυνε η πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής κα Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, καθώς και ο αντιπρόεδρος της εταιρίας και  Δήμαρχος Λιτοχώρου κος Βαγγέλης Γερολιόλιος και ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας κος Ρουσάκης Γέωργιος.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του Δ.Σ. της Πιερικής Αναπτυξιακής και Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στη συμβολή του προγράμματος CLLD/LEADER στην Πιερία, καθώς και στη σειρά δράσεων παρέμβασης και προβολής που συντονίζει η περιφερειακή αρχή για την προστασία και προβολή του Ολύμπου. “Ήταν τον Οκτώβριο του 2013, σχεδόν πριν από 10 χρόνια που ξεκίνησε αυτό το ταξίδι. 10 χρόνια συνεργασίας με ένα κοινό στόχο: να περιφρουρήσουμε τις εμβληματικές ταυτότητες των μεσογειακών βουνών μας. 10 χρόνια ενός κοινού οράματος: να εξερευνήσουμε τους καλύτερους τρόπους ανάπτυξης και διατήρησης των εξαιρετικών πατρογονικών μας αξιών σε μια βιώσιμη και ανοιχτή προσέγγιση. Εμείς, ως Πιερική Αναπτυξιακή και εγώ ως Πρόεδρος, είμαστε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσουμε αυτό το συνέδριο, το 3ο Διεθνές Εμβληματικό Συνέδριο, στην περιοχή μας. Είναι τιμή να έχουμε επιστήμονες εγνωσμένης αξίας αλλά και ανθρώπους που εργάζονται σε εμβληματικά βουνά από όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα: Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία , ανέφερε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

Τις εργασίες του συνεδρίου και του εργαστηρίου παρακολούθησαν εκτός από τους εταίρους και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι του Δήμου Δίου-Ολύμπου, της διεύθυνσης Δασών Πιερίας και του Φορέα Διαχείρισης του Ολύμπου, μέλη συλλόγων που δραστηριοποιούνται στους ορεινούς όγκους, Αναπτυξιακές Εταιρίες και Οργανισμοί καθώς και σπουδαστές του τμήματος οδηγών βουνού του ΙΕΚ Κατερίνης.