Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθεται από σήμερα η Πολιτική Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας, που αναμένεται να πλήξει την περιοχή την Τετάρτη και την Πέμπτη. Οι υπηρεσίες είναι ήδη σε ετοιμότητα για να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που θα φέρει ο διάδοχος της «Μήδειας», καθώς αναμένονται χιονοπτώσεις σε όλο το ορεινό τμήμα της Θεσσαλονίκης και των άλλων περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Το σύνολο του στόλου της ΠΚΜ με 100 και πλέον οχήματα, εκχιονιστικά, αλατιέρες, γκρέιτερ κ.α, επιστρατεύεται προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες αποχιονισμού στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο ευθύνης της περιφέρειας, ενώ τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας άρχισαν ήδη να γεμίζουν τις αποθήκες με αλάτι, με τη διαθέσιμη ποσότητα τους να φτάνει τις. 9.000 – 10.000 τόνους.

Ήδη κατά την επέλαση της «Μήδειας» ξοδεύτηκαν 6.500 τόνοι αλάτι, σε όλο το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ επιστρατεύτηκαν πάνω από 130 οχήματα που έδωσαν τη μάχη κατά του χιονιά και του παγετού.

Όπως τόνισε στο makthes.gr ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή το φετινό χειμώνα, με χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών, αλλά και με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

«Οι υπηρεσίες της ΠΚΜ είναι ήδη σε ετοιμότητα και για το νέο κύμα κακοκαιρίας, ενώ τα συνεργεία θα βρεθούν από νωρίς σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, που πλήττονται περισσότερο από το χιονιά, όπως το Πανόραμα και ο Χορτιάτης, ενώ σε κάθε περίπτωση θα βρίσκονται σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στα νοσοκομεία της πόλης, προκειμένου να διεξάγεται απρόσκοπτα η κυκλοφορία» επισήμανε ο κ. Στεργιάδης.

Οι δρόμοι «παγίδες» ενόψει της νέας κακοκαιρίας

Παράλληλα, η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα κατά τόπους γραφεία πολιτικής προστασίας των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου ο στόλος της να συνδράμει εφόσον χρειαστεί με βάση και την έκταση των φαινομένων, ενώ έχουν ήδη ιεραρχηθεί οι ανάγκες από τα Συντονιστικά Όργανα των ΟΤΑ, αλλά και τα σημεία στα οποία θα πρέπει να βρίσκονται επί ποδός τα συνεργεία τις επόμενες μέρες.

Τα σημεία αυτά είναι στη Θεσσαλονίκη, ο δρόμος Πανοράματος – Χορτιάτη, όπου συνήθως τα πρώτα χιόνια καθιστούν δύσκολη και επικίνδυνη τη μετακίνηση, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών, στο τμήμα της Βόρειας Χαλκιδικής, όπως Πολύγυρος προς Αρναία, Πολύγυρος – Ιερισσός, Θεσσαλονίκη – Γαλάτιστα, στην Πιερία στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου και στο δρόμο προς Ελατοχώρι, στο δρόμο προς Λαϊλιά και σε όλα τα τμήματα των δρόμων που οδηγούν σε χιονοδρομικά κέντρα.

 

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)