Ο πλανήτης έχει εκτιμώμενη επιφανειακή θερμοκρασία περίπου 42°C, αλλά οι επιστήμονες είπαν ότι δεν είναι ακόμα σίγουροι για το πώς είναι η ατμόσφαιρά του (αν υπάρχει)

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Warwick λένε ότι ήταν μέρος μιας διεθνούς ομάδας που ανακάλυψε έναν νέο κατοικήσιμο πλανήτη στο μέγεθος της Γης.

Συνεργαζόμενοι με τη NASA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), λένε ότι ο πλανήτης Gliese 12 b έχει την ίδια θερμοκρασία με το κύμα καύσωνα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022 και είναι ένας από τους λίγους γνωστούς βραχώδεις πλανήτες όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν θεωρητικά να επιβιώσουν.

Αλλά η απόσταση του πλανήτη, που είναι 40 έτη φωτός μακριά, σημαίνει ότι είναι πολύ μακριά για να τον μελετήσουμε πιο κοντά, ανέφερε το πανεπιστήμιο.

Ο αστροφυσικός του Warwick, Δρ Thomas Wilson, δήλωσε πως «αυτή είναι μια πραγματικά συναρπαστική ανακάλυψη και θα βοηθήσει την έρευνά μας για πλανήτες παρόμοιους με τη Γη σε όλο τον γαλαξία μας».

Ο πλανήτης έχει εκτιμώμενη επιφανειακή θερμοκρασία περίπου 42°C, αλλά οι επιστήμονες είπαν ότι δεν είναι ακόμα σίγουροι για το πώς είναι η ατμόσφαιρά του (αν υπάρχει). Περιφέρεται γύρω από την εκδοχή του ήλιου του κάθε 12,8 ημέρες και έχει παρόμοιο μέγεθος με τη Γη.

Ο αντίστοιχος Ήλιος του πλανήτη, που ονομάζεται Gliese 12, είναι μικρός, ψυχρός και κόκκινος που βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων και ο πλανήτης λαμβάνει 1,6 φορές περισσότερη ενέργεια από το άστρο του απ’ ό,τι η Γη από τον ήλιο, ανέφερε το πανεπιστήμιο.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τους δορυφόρους της NASA και της ESA για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του πλανήτη και χαρακτηριστικά όπως το μέγεθός του, τη θερμοκρασία του και την απόστασή του από τη Γη.

«Αυτός ο πλανήτης είναι ο πλησιέστερος πλανήτης στο μέγεθος και τη θερμοκρασία της Γης που γνωρίζουμε,” πρόσθεσε ο Δρ Wilson.

«Το φως που βλέπουμε τώρα προέρχεται από το 1984 [40 χρόνια πριν] – τόσος χρόνος χρειάστηκε για να φτάσει σε εμάς εδώ στη Γη» συμπλήρωσε. «Οι πλανήτες όπως ο Gliese 12 b είναι πολύ λίγοι και σπάνιοι, οπότε το να μπορούμε να εξετάσουμε έναν τόσο κοντά και να μάθουμε για την ατμόσφαιρα και τη θερμοκρασία του είναι πολύ σπάνιο».

Η Larissa Palethorpe, συνεπικεφαλής της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο University College London, είπε ότι είναι ένας «μοναδικός υποψήφιος» για περαιτέρω μελέτη της ατμόσφαιράς του για να βοηθήσει στην αποκάλυψη ορισμένων πτυχών της εξέλιξης του δικού μας ηλιακού συστήματος.

«Η Γη παραμένει κατοικήσιμη, αλλά η Αφροδίτη όχι, λόγω της πλήρους απώλειας νερού. Η ατμόσφαιρα του Gliese 12 b θα μπορούσε να μας διδάξει πολλά για τους «δρόμους» που ακολουθούν οι πλανήτες καθώς αναπτύσσονται» πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες από BBC

Πηγή:lifo